Izvor: S media, 21.Dec.2011, 02:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da prepoznate “sektaša” iz komšiluka

Ekonomska kriza učinila nas je podložnim uticaju brojnih sekti i skupina koje nude "bolju budućnost" i duhovno blagostanje. Verski analitičar Mirko Đorđević podseća za S media portal da veliki broj tih organizacija nema nameru da svojim članovima pruži pomoć, već da ih zavede i iskoristi za bogaćenje i druge ciljeve.

- Opšte stanje i raspoloženje u društvu izuzetno utiče na pojavu i širenje satanističkih i drugih sekti koje imaju loše >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << namere. Takve sekte koriste novac, drogu i terorizam za svoje ciljeve. One nisu religijski već sociopatološki problem - kaže Đorđević.

Kako razlikovati sektu od verske zajednice

Razlikovati sekte i verske zajednice koje legitimno i legalno deluju u Srbiji je jednostavno, tvrdi za S media portal verski analitičar Mirko Đorđević.

-Verske zajednice su registrovane i odriču se prava da vrbuju novcem i drugim sredstvima, one samo šire svoje versko učenje – kaže naš sagovornik.

On, međutim, navodi da je problem što država ne vodi dovoljno računa o tome koga registruje, pa ne mora nužno da znači da one sekte koje su registrovane imaju dobre namere. Neke od njih prave razne incidente i proizvode različite posledice u društvu, i država to mora da sankcioniše.

Prema njegovim rečima, sekte predstavljaju trostruku opasnost po društvo: nanose štetu crkvama, dovode do povećane upotrebe droga i šire neistine o svetu koje ljude u ovakvim vremenima znaju da navedu na pogrešan put.

Gurui na udaru zakona

Jedna od pseudohinduističkih sekti, koje je 80-ih godina bila veoma brojna u Srbiji, deluje i sada, i veoma je moćna. Neki od njenih članova su izvršili samoubistvo, a u aprilu ove godine to je učinio i prvi čovek posle gurua.

- On je najpre sebi naneo teške povrede po telu. Zbog toga je smešten u bolnicu, gde je iskočio kroz prozor i izvršio samoubistvo – kaže Slađan Mijaljević, predsednik Udruženja građana za borbu protiv sekti „Istina“.

Žrtve dobijaju datum samoubistva!

U Srbiji deluju sekte koje svojim članovima prilikom pristupanja tetoviraju na ruci datum kada će izvršiti samoubistvo. Neke druge, pak, licitiraju tim datumom tako što navode nove članove da do određenog dana "završe sav ovozemaljski posao i presele se na nebo". Taj datum obično biva otkriven tek posle strašnog čina, najčešće među ličnim predmetima pokojnika.

- Radio sam slučaj dečkića od 14 godina koji je izvršio samoubistvo. Na stranicama njegovih knjiga pronašao sam artefakt koji mi je privukao pažnju. Pod lupom nisam mogao da razaznam šta je, ali kada sam skenirao i uveličao nekoliko stotina puta, video sam grob na kom pišu ime prezime, godina rođenja i godina smrti – otkriva Mijaljević.

On podseća da se kod nas poslednjih godina sve češće pojavljuje fenomen samoubistva u paru.

- U poslednjih godinu i po dana zabeležena su četiri takva samoubistva. Poznat je slučaj iz Knjaževca, kada su se dve devojke zajedno ubile. Kada bismo napravili ozbiljniju istragu njihovih stvari, ponašanja, mobilnih telefona, pronašli bismo da su one bile u nekoj ozbiljnoj sektnoj organizaciji. Jedna od tih devojaka je na lančiću nosila privezak obrnuti krst, tako je sve jasno – objašnjava naš sagovornik.

Mijaljević za naš portal otkriva da organizacije koje se bore protiv delovanja sekti nameravaju da zatraže izmenu Krivčnog zakona; ta izmena podrazumevala bi uvođenje novog krivičnog dela - navođenje na samoubistvo.

Saveti koji pomažu

Pri crkvi Aleksandar Nevski u Beogradu radi Misionarska škola, gde su do pre nekoliko godina sveštenici i psiholozi pomogali ljudima koji su bili članovi sekti. Tamo su spas tražili i pronalazili mnogi bivši pripadnici sekti. Međutim, kako saznajemo, savetovanja tog tipa više ne postoje, ali se časovima veronauke deluje preventivno.

Slađan Mijaljević pomaže bivšim članovima sekti u verskom dobrotvornom savetovalištu. On za S media portal kaže da ljudi koji su izašli iz sekte žele da sve što pre zaborave, kriju se, sramota ih je i izbegavaju svaki kontakt:

Policija uhapsila 152 pripadnika sekte

Svetаc koji ima 78 suprugа (VIDEO)

Bugarska:Čudna proslava sekte “Belo bratstvo” (VIDEO)

-Kada izađu iz takvih organizacija, imaju razne recidive u nekoliko meseci, a kod nekih dalekoistočnih sekti ti recidivi traju i po nekoliko godina.

Danas, u savetovalištu Patrijaršije, pored Mijaljevića, radi nekoliko psihijatara, lekara opšte prakse i nekoliko sveštenika.

Kako prepoznati člana sekte?

Mijaljević na osnovu dugogodišnjeg iskustva kaže da se vrlo lako može otkriti da li je neko u sekti, jer u 90 odsto slučajeva sami članovi ispoljavalju i govore gde su i šta rade:

-Posle nekog vremena članovi sekti doživljavaju neko nadahnuće, žele da promene svet i to podele sa drugima. Misle da je ono u čemu oni trenutno jesu najbolja tehnika za menjanje sveta, a zapravo se njima menja svest.

Probleme sa sektama uglavnom prijavljuju prijatelji, članovi porodice ili rođaci. Pomoć treba potražiti ako primetite da se vas prijatelj ili član porodice ponaša čudno. Uz to, alarmantno je i ako primetite neke od sledećih oblika ponašanja:

- deli časopise i knjige čudne sadržine

- iznosi neke nove filozofske stavove koje pre nije ispoljavao

- odbacuje stare socijalne veze i uspostavlja nove

- posvećuje se samo novim ljudima

- pokušava da uvede druge ljude u novo društvo

- menja navike, menja život

- menja čak i ishranu, spavanje, garderobu i stil


Kako da im pomognete?

Mijaljević navodi da najpre treba porazgovarati sa osobom za koju sumnjate da je ušla u sektu. Naime, član sekte svoje nadahnuće prenosi prvo najbližima i zbog toga bi oni trebalo da ga saslušaju.

Registar – javno dobro

Kako su nam rekli u Ministarstvu vera i dijaspore, registar verskih zajednica u Srbiji je javan, ali trenutno nije dostupan na njihovom sajtu. Građani, ipak mogu proveriti koja od njih je registrovana i samim tim legalna, tako što će tražiti uvid u registar. Za sada postoji 25 registrovanih verskih zajednica, ali kako kažu ima i novih, koje još nisu registrovane.

Prilikom registracije svaku versku zajednicu proverava MUP Srbije, a utvrđuje se i da li se vodi postupak pred Ustavnim sudom, koji može da ih zabrani ako deluju protiv interesa države. Do sada, kažu u Ministarstvu vera, nije bilo žalbi ili pritužbi na neku od njih.

- Treba videti šta se to novo desilo u njegovom životu poslednjih nekoliko nedelja i meseci. Ako želite da pomognete čoveku koji ulazi u ovaj specifičan vid zavisnosti, prvo se informišite o kakvoj se organizaciji radi. To možete učiniti putem interneta, ili da dođete kod nas u savetovališe - kaže naš sagovornik i dodaje:

-Ako želite da pomognete čoveku koji je u kandžama sekte, morate se naoružati ogromnom ljubavlju i strpljenjem.

Zbog toga, savetuje Mijaljević, razgovor morate voditi pažljivo, sa razumevanjem i željom da pomognete. I nikako nemojte prekidati razgovor, jer je to jedini način da doprete do nekoga ko je u sekti.



Uspešno isceljenje duše


Savetovalištu, koje radi pri Patrijaršiji SPC, godišnje se javi oko 110 ljudi, a još polovina od ove brojke komunicira sa psihoterapeutima preko telefona.

- Za pomoć nam se najviše obraćaju pripadnici pseudohrišćanskih, dalekoistočnih pa čak i satanističkih sekti. U poslednje vreme u Srbiji ima najviše sinkratističkih sekti, koje predstavljaju mešavinu raznih učenja i filozofskih pravaca – kaže naš sagovornik.

Skoro 90 odsto onih koji se obrate za pomoć se uspešno resocijalizuju i vrate svakodnevnom životu. Ali ima i onih kojima su stalno potrebni novi dokazi, nova uveravanja, mnogo objašnjavanja. Oni, tvrde Mijaljević, gube vreme i ne prihvataju istinu. Njima je potrebno i do šest godina da se rehabilituju.

Jelena Kostić

Foto: Vesti-online

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.