Još bez dogovora Ministarstva i stanara smrdljivih zgrada

Izvor: RTS, 18.Jul.2015, 04:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još bez dogovora Ministarstva i stanara "smrdljivih zgrada"

Nije postignut dogovor sa predstavnicima skupštine stanara u naselju "Dr Ivan Ribar". Stanari tog naselja protestovali su ispred Vlade Srbije. Stanarima ponuđeno zidanje dve nove identične zgrade na istoj lokaciji, kao i sanacija stanova u postojećim zgradama.
Predstavnici Ministarstva građevine, saobraćaja i infrastrukture i Građevinske direkcije Srbije nisu postigli dogovor sa predstavnicima skupštine >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << stanara o rešavanju problema zgrada sa neprijatnim mirisima u naselju "Dr Ivan Ribar".

To je izjavila ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i pozvala stanare da još razmisle o svim predlozima koji su im dati.
Dodala je da je stanarima ponuđeno i zidanje dve nove identične zgrade na istoj lokaciji sa istim stanovima, oblikom i pogledom, kao i sanacija stanova u postojećim zgradama.
"Nismo postigli dogovor sa predstavnicima skupštine stanara i moj poziv svim porodicama je da razmisle o svim ponudama koje je dala Građevinska direkcija, vidite šta je to što vam najviše odgovara: da li je to da dobijete novi stan, u novoj zgradi ili želite da raskinete ugovor, jer ovo nije situacija koja se dešavala do sada", rekla je Mihajlovićeva novinarima nakon sastanka.
Istakla je da su oni koji su želeli raskinuli ugovor, a oni koji su hteli da dobiju zamenske stanove dobili su ih. Prema njenim rečima, ostale su 134 porodice koje se nisu sa time složile i traže rušenje zgrada.
"Od januara mi vodimo razgovore i mislim da je zaista vreme da podvučemo crtu i da rešimo probleme onih porodica koje nisu prihvatile prvobitna rešenja Građevinske direkcije", a to je bio ili raskid ugovora i novac ili zamenski stanovi koje je nudio Grad Beograd, a, naravno, u želji da zadržimo i subvencionisane kredite koje su ljudi uzimali da bi kupili takve stanove", rekla je ministarka.
"Najbolje rešenje je da se sruše zgrade i zidaju nove zato što te zgrade nisu upotrebljive, sadrže otrov u zidovima", kaže jedna od stanara Jelena Tešanović Stojanović.
Bojan Marković kaže da neće ići ispod kriterijuma po kojima je birao stan. "Hoću isto ili slično, a ne pored dalekovoda, kanala ili baruštine", kaže Bojan.
Povratak u sanirane stanove 
Takođe, stanarima je ponuđena i mogućnost da se, ako žele, vrate u sanirane stanove pošto je Institut "Vinča" u međuvremenu sanirao određen broj zgrada koje su pravili privatnici.
"Mi hoćemo da probamo da ih saniramo ako postoji mogućnost za to, a meriće se emisija i kvalitet vadzuha i sada, i posle sanacije. Ako se desi da posle sanacije to ne bude zadovoljavajućeg kvaliteta, onda ćemo ih rušiti do temelja", rekla je ministarka.
Ova situacija, navela je Mihajlovićeva, dovela je do toga da se razmišlja o tome da se pomoćni građevinski materijali stave pod standarde, što kao praksa postoji samo u četiri zemlje u Evropi.
Govoreći o zidanju zgrade u kojoj je trebalo da bude Banka matičnih ćelija u kojoj je bilo sličnih problema, rekla je da je razgovarala sa predstavnicima Ministarstva životne sredine i Ministarstva zdravlja, jer oplatol nije građevinski, već pomoćni građevinski materijal i ne postoji ni u jednom standardu.
"Niko ga ne kontroliše, jer se podrazumeva da se on daje u onom koncentratu koji je normalan, a ovog puta je oplatol napravljen iz recikliranog otpadnog ulja i očigledno nije napravljen na pravi način. Ubuduće ću insistirati da pomoćni građevinski materijal ima poseban pravilnik, a da se oplatol nađe kao obavezan standard u gradnji", rekla je ministarka.
Sporne dve zgrade stanari su napustili pre godinu dana jer su po nalazima VMA isparenja oplatola opasna po zdravlje. Građevinska direkcija pokriva im troškove iznajmljivanja stanova.
Ko je za celu priču odgovoran još nije utvrđeno iako je Građevinska direkcija Srbije podnela krivične prijave još prošle godine. Dosadašnja šteta je oko 850.000 evra. Izgradnja novih 200 stanova koštaće oko sedam miliona evra.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Grade se dve nove zgrade u naselju Dr Ivan Ribar

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Jul.2015

Izgradnjom dve nove zgrade u naselju Dr Ivan Ribar, otvoriće se mogućnost za kupce spornih stanova u tom naselju, da ih zamene za nove, izjavio je danas direktor Građevinske direkcije Srbije Nebojša Šurlan...On je u izjavi Tanjugu rekao da će svi stanari koji nisu rešili problem, moći kroz zamenu...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.