Ništa od dogovora za smrdljive zgrade

Izvor: B92, 17.Jul.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa od dogovora za "smrdljive" zgrade

Predstavnici Ministarstva građevine i Građevinske direkcije Srbije nisu postigli dogovor sa predstavnicima stanara o rešavanju problema "smrdljivih" zgrada.

To je izjavila ministarka građevine, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović i pozvala stanare da još razmisle o svim predlozima koji su im dati.

Ona je dodala da je stanarima danas ponuđeno i zidanje dve nove identične zgrade na istoj lokaciji sa istim stanovima, oblikom i pogledom, kao i sanacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stanova u postojećim zgradama.

"Nismo postigli dogovor sa predstavnicima skupštine stanara i moj poziv svim porodicama je da razmisle o svim ponudama koje je dala Građevinska direkcija, vidite šta je to što vam najviše odgovara: da li je to da dobijete novi stan, u novoj zgradi ili želite da raskinete ugovor, jer ovo nije situacija koja se dešavala do sada", rekla je Mihajlović novinarima nakon sastanka.

Kako je kazala, iako su prvobitno tražili nove zgrade, predstavnici stanara "nisu pokazali da smo uspeli da postignemo dogovor".

"Rekla sam, a treba preneti svim porodicama šta su predlozi, ja sam tu i otvorena za svaku vrstu razgovora i sa njima i bilo kim ko bude došao da razgovara", poručila je Mihajlović.

Kako je navela, od januara ove godine razgovara se o načinima rešavanja problema hemijskog zagađenja u zidovima i došlo je vreme da se, kako je kazala, "konačno podvuče crta".

"Sada treba rešiti probleme porodica koje nisu prihvatile prvobitna rešenja Građevisnke direkcije, a to je bilo ili raskid ugovora i novac ili zamenski stanovi koje je nudio Grad Beograd", objasnila je Mihajlović.

Ona je dodala da su oni koji su želeli raskinuli ugovor, a oni koji su hteli da dobiju zamenske stanove dobili su ih. Prema njenim rečima, ostale su 134 porodice koje se nisu sa time složile i traže rušenje zgrada.

Takođe, stanarima je ponuđena i mogućost, da se, ako žele, vrate u sanirane stanove pošto je Institut Vinča u međuvremenu sanirao određen broj zgrada koje su pravili privatnici.

"Mi hoćemo da probamo da ih saniramo, ako postoji mogućnost za to, a meriće se emisija i kvalitetvadzuha i sada, i posle sanacije. Ako se desi da posle sanacije to ne bude zadovoljavajućeg kvaliteta, onda ćemo ih rušiti do temelja", kazala je ministarka.

Ova situacija, navela je ministarka, dovela je do toga da se razmišlja o tome da se pomoćni građevinski materijali stave pod standarde, što kao praksa postoji samo u četiri zemlje u Evropi.

Govoreći o zidanju zgrade u kojoj je trebalo da bude Banka matičnih ćelija u kojoj je bilo sličnih problema, ona je kazala da je razgovarala sa predstavnicima Ministarstva životne sredine i Ministarstva zdravlja, jer oplatol nije građevinski, već pomoćni građevinski materijal i ne postoji ni u jednom standardu.

"Niko ga ne kontroliše, jer se podrazumeva da se on daje u onom koncetratu koji je normalan, a ovog puta je oplatol napravljen iz recikliranog otpadnog ulja i ocigledno nije napravljen na pravi način. Ubuduće ću insistirati da pomoćni građevinski materijal ima poseban pravilnik, a da se oplatol nađe kao obavezan standard u gradnji", rekla je ministarka.

Tako će inspekcija moći da iskontroliše da li ga ima više ili manje i da ubuduće ne dođe do ovakve situacije. Ona je dodala da postoje zgrade koje su gradili privatni investitori koje su imale sličnu situiaciju.

Upitana da li je problem blizine dalekovoda budućim novim zgradama pa ih stanari ne žele, Mihajlović je objasnila da je po svim zakonima i pravilnicima koje je država donela daljina dalekovoda od prve zgrade je 50 metara.

"Ne postoji problem ni sa kakvom vrstom zračenja, drugo je bio kanal koji se pominje, a pet do 15 puta dalje je zgrada u odnosu na kanal koji se pominje. Zaista smo se trudili da se steknu svi uslovi da možemo da napravimo novu zgradu i damo nov stan ljudima. Te bi zgrade bile useljive od 1. novembra 2016. godine", naglasila je Mihajlović.

Ona je dodala da će Građevisnka direkcija kao i do sada nastaviti da plaća režijske troškove stanarima. Dodala je i da nije za rokove, već da je za to da "ljudi sednu i razmisle o svim predlozima".

"Ovo je situacija koja je potpuno nova za sve, nije greška Građevinske direkcije, države niti jednog čoveka koji je kupio stan, desilo se, ja sam za to da stanari razmisle i kako budu odlučili tako ćemo raditi", poručila je Mihajlović.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Još bez dogovora Ministarstva i stanara "smrdljivih zgrada"

Izvor: RTS, 18.Jul.2015, 04:06

Nije postignut dogovor sa predstavnicima skupštine stanara u naselju "Dr Ivan Ribar". Stanari tog naselja protestovali su ispred Vlade Srbije. Stanarima ponuđeno zidanje dve nove identične zgrade na istoj lokaciji, kao i sanacija stanova u postojećim zgradama. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.