Iz Teherana u Čačak za maline

Izvor: Politika, 12.Dec.2012, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz Teherana u Čačak za maline

Mohamad Mahdi Saršarzadeh odlučio da podigne prvi malinjak u Iranu

Čačak – U zavejanom Čačku juče se poslom pojavio mladić iz Teherana koji je od Beograda, po nečijem savetu, došao autobusom preko Rudnika. Mohamad Mahdi Saršarzadeh je naumio da u svojoj postojbini zasadi prvu plantažu malina i odlučio da prva iskustva i sadnice za taj pothvat pribavi u čačanskom Institutu za voćarstvo, koji odgaja najbolje mladare ove voćke u Evropi.

– Za >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << plantažu sam pripremio šest hektara na porodičnom imanju u Firuz Kohu, 120 kilometara od Teherana – kaže za „Politiku” iranski preduzetnik.

Iran nema proizvodnju malina na kultivisanim sadnicama, i zbog toga je Mohamad krenuo na ovako dalek put. Dugotrajne pripreme obavio je uglavnom putem interneta. Čitajući tekstove o srpskoj malini, pronašao je elektronsku adresu dr Blaža Lalevića sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i prošle subote je, avionom preko Istanbula, prvi put doleteo u Srbiju.

Po obrazovanju master mašinstva, u Teheranu ima sopstvenu firmu „Sib Sork”, a porodični savet odlučio je da se posveti proizvodnji hrane, poslom budućnosti.

– Pre osam decenija moj deda bio je glavni snabdevač voćem i povrćem u Iranu, dok otac Abas ima tekstilnu fabriku „Harir”, sa 140 radnika, jednu od većih u našoj zemlji. Proizvodi i mušku i žensku odeću.

Upitali smo Mohamada, uzgred, kako otac prolazi sa tekstilom, s obzirom na to da su Kinezi preuzeli taj posao.

– Kod nas se to nije dogodilo, Iran svoje tekstilce brani visokim uvoznim carinama. Pored toga, fabrika mog oca proizvodi uglavnom modnu odeću za nešto imućnije kupce.

Mohamada je u Čačku dočekao mr Aco Leposavić, istraživač u Institutu i jedan od vodećih srpskih stručnjaka za malinu.

– Preporučio sam Irancu da, najpre, prepolovi površinu planiranu za malinjak, ili na samo dva hektara, da bi video kako će se biljka odomaćiti – veli mr Leposavić.

Po planu, za šest hektara je potrebno 96.000 sadnica maline vilamet, koje ove sezone Institut prodaje za 45 centi. Međutim, kupoprodaja sadnog materijala ostavljena je za neku sledeću priliku.

– Fitosanitarni servis Irana je vrlo strog, oni se plaše uvoza nekvalitetnog sadnog materijala i štite se tako što sve sadnice, pre unošenja u zemlju, moraju da budu 90 dana u karantinu. Međutim, pitanje je da li i koje biljke to mogu da podnesu. Zato sam Saršarzadehu dao detaljna uputstva kakve uslove da postavi pred isporučioce sadnica, ma odakle da su. Ukratko, posao nije ni zaključen, ni odbačen.

Mladi Iranac veli kako je siguran da će malina uspeti u njegovom zavičaju gde je temperatura vazduha, kao i u Srbiji, u godišnjem rasponu od – 17 do + 37 Celzijusa. Pozdravljajući se, pitali smo ga zbog čega je za dolazak u Čačak odabrao dan kada niko ne putuje.

– Ne znam zašto, ali vaša ambasada u Teheranu odobrila mi je vizu na samo pet dana. Nisam mogao da biram.

G. Otašević

objavljeno: 12.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.