Istorijska pobeda Srbije: Pala kletva, Nemci znaju zašto

Izvor: Press, 19.Jun.2010, 23:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Istorijska pobeda Srbije: Pala kletva, Nemci znaju zašto

Nemačka uloga u srpskoj istoriji, od donošenja civilizacije pa sve do zločina u svetskim ratovima, usadila je strah i kompleks u nacionalni gen Srba, koje su poslednjih decenija najviše osećali fudbaleri, sve dok Milan Jovanović nije postigao pobedonosni pogodak
Kletva koja je decenijama visila nad glavama naših fudbalera konačno je pala. Već je postalo pravilo da naši fudbaleri, pod različitim imenima država, u susretu sa Nemcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << pokažu vrhunsku igru, ali im se na kraju, u strahu od pobede, što bi se sportskim rečnikom reklo vežu noge, pokleknu i prime nekoliko golova.
Fobija od Nemaca, koja naše navijače uvek košta živaca, posledica je svojevrsnog straha koji se vekovima uvlačio u srpski nacionalni gen. Straha od tako moćne i dominantne nacije kao što je nemačka, koja je u tri rata donosila nesreću na ovo područje.
Nemci moderniziju Srbiju
Ekonomista Goran Nikolić slaže se da nacionalni kompleks od Nemaca, koji je poslednjih decenija najočigledniji bio u sportu, svoje korene ima u dugoj istoriji dva naroda, ali da to doseže mnogo dalje od Prvog svetskog rata.
- Modernizacija Srba uvek je bila isključivo vezana za Nemačku, kao i za Austrijance, koji su sebe smatrali Nemcima do polovine 20. veka. Nemačka je uz Veneciju jedina napredna nacija sa kojom smo dolazili u direktan kontakt, baš kao što su Nemačka i Italija danas najvažniji ekonomski partneri Srbije. S tim što je Nemačka tu mnogo značajnija, ne po obimu saradnje, koliko po značaju investicija. Nemci su uvek sa sobom donosili modernizaciju i u Srbiju su doneli praktično sve. Od krompira, preko železnice, pa čak do klavira i kreveta. Čak su i Kalemegdan izgradili nemački graditelji u 18. veku - kaže Nikolić.

Naš sagovornik podseća i na period posle 5. oktobra 2000, kada su se nemački investitori pojavili kao najznačajniji, i to odmah nakon otvaranja Srbije prema Evropi u mandatu premijera Zorana Đinđića, koji je imao imidž modernog državnika.
Međutim, kako kaže Nikolić, važan događaj za odnose srpskog i nemačkog naroda bio je 19. vek, kada se među srpskim intelektualcima proširilo verovanje da bliže vezivanje za Nemačku ne može biti dobro za opstanak Srbije, pa je tad počelo okretanje srpskih intelektualaca prema Francuskoj, što je za posledicu imalo stvaranje straha od Nemaca.
- Naravno, današnja fobija od Nemaca dodatno je pojačana činjenicom da smo u dva velika svetska rata bili na suprotnim stranama i da su Nemci u dva navrata činili strašne zločine prema Srbima. Da ne govorimo o bombardovanju 1999. godine - podseća Nikolić.

Istoričar Miodrag Janković kaže da je u srpskom narodu ostalo sećanje na činjenicu da je veliki deo „šumadijskog naroda" izgubio život u Prvom svetskom ratu, ali takođe napominje da su Srbi još od desetog veka na neki način vezani za Nemce.
- Ti odnosi vode poreklo od Otona I iz desetog veka, kada počinje nemačka kolonizacija ovog dela Evrope. Pošto su bili mnogoljudni, a nisu imali mnogo obradive zemlje, dolazili su ovde. Taj proces se nastavio u sedamnaestom veku. U prvo vreme, cela vojna krajina je bila naseljena Nemcima. Tek kasnije su došli Srbi. Nemci su ostavili neverovatan trag u našem narodu. Posebno u arhitekturi. Kvalitet kuća koje su oni zidali pre Prvog svetskog rata bio je neuporedivo najbolji. Oni su ozbiljan svet i na ove prostore su dolazili kao zanatlije. Dakle, kao ljudi koji imaju znanje, a samim tim i autoritet. Oni su doneli industrijalizaciju među Srbe. Kada bi Nemci došli u neko mesto, najkasnije posle deset godina ta teritorija bi postala prosperitetna. Bili su do kraja pedantni i disciplinovani. Zato je nastao izraz za nekog da je „kao Nemac" - kaže Janković.
Janković napominje da je general Živojin Mišić studirao u Berlinu i da su se mnoge naše velike vojskovođe divile nemačkoj organizaciji i svemu što su učili o Nemcima, a naš sagovornik pravi paralelu sa današnjim fudbalerima, od kojih su mnogi „učili zanat" upravo u Nemačkoj.

Jedan od njih je i trener Dragoslav Stepanović, koji je najveći deo života i karijere proveo u Nemačkoj. Stepanović kaže da se razlika između dva naroda vidi upravo u utakmici na Svetskom prvenstvu, gde je naša reprezentacija u utakmici protiv Nemaca imala prilike da postigne još nekoliko golova i „završi priču" oko plasmana u naredni krug.
- Da su Nemci bili u našoj situaciji, oni bi nas dokrajčili. Ovako, posle poraza, u njihovim medijima mirno i hladonkrvno računaju da će zbog gol razlike da budu prvi. To su Nemci, njih jedan poraz ne može tako lako da uzdrma - kaže Stepanović.
U fudbalu uvek jaki
Naš sagovornik ističe da Nemačka izaziva poštovanje samo kada se izađe na teren protiv nje.
- Otkada postoji fudbal, oni su svetska sila. Nemci uvek idu na prvenstvo da ga osvoje i to je nešto što je usađeno u glavama i nemačkih fudbalera, ali i onih protiv kojih igraju. Nemci su vekovima stvarali takav odnos drugih prema njima, pa je tako i u fudbalu. Oni imaju snažnu privredu koja podržava sve ostale poslove države. Pa i fudbal. Jer, Nemac nema strah od navijača. Onaj ko plati kartu, nikada neće napasti fudbalera zbog toga što igra za veliki novac, jer i prosečan Nemac dobro živi, dok u Italiji ili Španiji, gde siromašni slojevi idu na utakmice, čim neko igra loše, mogu da ga napadnu jer zarađuje mnogo. Nemci su u svakom poslu kao vojska. Ne kaže se za džabe da je fudbal igra 22 igrača, jednog sudije i sa jednom loptom, u kojoj pobeđuju Nemci. Oni nisu tehničari kao Brazilci, ali oni znaju svoj posao i odrađuju ga već 50 godina - zaključuje Stepanović.

Nastavak na Press...






Povezane vesti

Severina: Drhtim od pogleda Nemanje Vidića!

Izvor: Svet, 20.Jun.2010, 17:47

Fudbalska groznica drma celu planetu. Svetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici svi prate. Mada, reklo bi se da muškarci gledaju fudbal, a žene fudbalere. Znaju one da je Vladimir Stojković odbranio penal, da je Milan Lane Jovanović zabio prvi gol za Srbiju u istoriji i tu se, otprilike, završava...

Nastavak na Svet...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.