Indonezija potpisala ugovor za Rafale, Irak najverovatnije nabavlja JF-17

Izvor: TangoSix.rs, 11.Feb.2022, 10:11

Indonezija potpisala ugovor za Rafale, Irak najverovatnije nabavlja JF-17

Veoma brzo nakon Hrvatske i UAE, ugovor za nabavku francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal juče je potpisala i Indonezija. U  prisustvu francuske ministarke odbrane Florens Parli i indonežanskog ministra odbrane Prabova Subianta, u Džakarti je potpisan sporazum o kupovini 42 aviona zajedno sa predsedavajućim i generalnim direktorom kompanije Daso Erikom Trapijeom i šefom odbrambene agencije Ministarstva odbrane Indonezije general-majorom avijacije >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Jusufom Jauharijem.
Kako je navedeno, kupovina Rafala za Ratno vazduhoplovstvo Indonezije uključuje kompletno rešenje po principu ‘‘ključ u ruke‘‘, sa sveobuhvatnim paketom koji pokriva obuku posada, logističku podršku za nekoliko indonežanskih baza, i centar za obuku sa dva full-mission simulatora.
Indonezija postaje sedmi inostrani korisnik Rafala / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Od nabavke Rafala korist će imati indonežanska industrija, ne samo u vazduhoplovnom sektoru, već i u drugim oblastima saradnje u vezi sa širokim asortimanom dualnih tehnologija kojima su ovladale kompanije Dassault Aviation, i njeni industrijski partneri, Safran Aircraft Engines i Thales. Agencija Rojters prenela je da je vrednost posla 8,1 milijardu dolara.
Nagoveštaji o mogućoj nabavci Rafala od strane Indonezije pojavili su se tokom 2020. godine, kako je Tango Six ranije preneo, a prema izveštajima indonežanskih medija, početkom juna prošle godine potpisano je pismo o nameri (LoI – Letter of Intent) za nabavku 36 aviona. Do sada su iz RV Indonezije kao svog favorita imali američki F-35 koga SAD međutim nisu odobrile za prodaju, kao mogući izbor pominjao se takođe američki F-15EX.
Poslednja vest je da je američka DSCA juče saopštila da je State Department odobrio prodaju 36 aviona sa oznakom F-15ID u paketu vrednom 13,9 milijardi dolara.
Po svemu sudeći Indonezija je, pod pritiskom američkih sankcija, odustala od nabavke ruskih Su-35.
Indonezija će tako postati sedmi inostrani korisnik Rafala, a Daso sada ima impozantan broj naručenih aviona, čak 198 primeraka. Među naručiocima novoproizvedenih aviona su još UAE (80 aviona), Francuska (40), Egipat (30), Grčka (6 aviona). Osim toga Kataru ostaje da se isporuči još 9 aviona, Indiji 4 (tri su već proizvedena), očekuje se da će Grčka uskoro potpisati ugovor za još 6 novih Rafala, tako da broj aviona koje proizvođač treba da isporuči dostiže 214 letelica.
RV Pakistana je do sada u naoružanje primilo 138 JF-17 / Foto: Petar Vojinović, Tango Six Razlog za zadovoljstvo zbog prodaje borbenih aviona imaju i Kinezi i Pakistanci, krajem januara ove godine ministar odbrane Iraka Juma Inad izjavio je u intervjuu za televiziju Al Arabija da је Irak potpisao ugovor za nabavku kinesko-pakistanskih višenamenskih borbenih aviona JF-17 ‘‘Thunder‘‘ (kineska oznaka FC-1 ‘‘Xiaolong‘‘). Irački ministar imao je i čudno objašnjenje ove nabavke, rekavši da će avioni biti korišćeni protiv dronova. On je dodao i da će u budućnosti biti realizovane dodatne nabavke.
Na taj način irački ministar potvrdio je prošlogodišnje spekulacije o tome da je Irak kupio JF-17. Različiti mediji preneli su da je u pitanju 12 JF-17 u verziji Block III i da je cena aviona 664 miliona dolara. Istina je da je tokom 2021. godine bilo nekoliko rundi pregovora Iraka i Paksitana o vojnoj saradnji, a oni su okončani posetom visoke iračke delegacije koju je predvodio zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva Iraka general-major Muhamed Madžid Mahdi Mahmud.
Irak najverovatnije postaje treći strani korisnik JF-17 i prvi koji će dobiti verziju Block III. Svečana ceremonija prikaza prvih, najverovatnije 11 serijskih aviona ove varijante za RV Pakistana održana je krajem decembra prošle godine, i očekuje se da će prvi put biti prikazani na vojnoj paradi povodom Dana republike 23. marta. Pakistan je u naoružanje primio 138 aviona verzija Block I i Block II i naručio je 50 Block III. Do sada su strani korisnici bili Mjanmar sa 16 aviona i Nigerija sa, za sada, samo tri JF-17.
Ratno vazduhoplovstvo Iraka trenutno raspolaže sa mešovitom flotom borbenih aviona, tu su 33 američka višenamenska borbena aviona F-16C i D Block 52 (F-16IQ), oko 20 sovjetskih/ruskih jurišnih aviona Su-25, Su-25K, Su-25UB i Su-25UBK, i 12 čeških lakih višenamenskih borbenih aviona L-159A i T1 ALCA. Značajnu borbenu upotrebnu vrednost ima i 24 južnokorejska školsko-borbena aviona T-50IQ Golden Eagle kao i par lakih jurišnika AC-208B.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Indonezija potpisala ugovor za Rafale, Irak najverovatnije nabavlja JF-17 appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.