Izvor: RTS, 04.Dec.2020, 10:06

Imunitet gradi pravilna ishrana – ne posežite za suplementima

Imunitet je nešto što se dugo gradi i stiče i nema magične formule da kažemo da jedan proizvod ili jedan suplement utiče na imunitet. Samo osobama koje ne uspevaju da adekvatnom ishranom da unesu dovoljne količine vitamina njima se preporučuju vitamini u suplementma. Potrebno je da ishrana dugoročno bude balansirana, raznovrsna i zdrava, objašnjava prof. dr Sergej Ostojić, doktor medicinskih nauka i specijalista medicine sporta, ishrane i metabolizma. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Gostujući u Jutarnjem programu, prof. Ostojić naglašava da je potrebno da redovno unosimo hranu bogatu biljnim i životinjskim proteinima, dijetnim vlaknima, vitaminima i mineralima, ribu, mleko i mlečne proizvode, semenke, koštunjavo voće, mahunarke, lisnato zeleno povrće, bobičasto voće.

Važno je da to ne bude jednolično, savetuje doktor, nego da stalno pokušavamo da nešto promenimo, da bude dinamično i interesantno. 
"Sve više znamo da imunitet zavisi od zdravlja naših creva, odnosno bakterija koje se nalaze u crevima. Sve ono što poboljšava stanje metabolizma i čuva da bakterije u crevima funkcionišu dobro ima veze sa imunitetom", kaže doktor Ostojić.
Poručuje da namirnice kao što su fermentisani mlečni proizvodi, jogurt, kefir, turšija sadrže korisne bakterije koje omogućavaju da imunitet bude bolji. 
Ima dosta istraživanja, dodaje, koja pokazuju da redovan unos jogurta, naročito onog koji je obogaćen dijetnim vlaknima, vitaminima iz grupe De pozitivno deluje na imunitet.
"Vitamini u suplementima ne mogu da se preporuče osobama koje nemaju deficit. Samo one osobe koje ne uspevaju da adekvatnom ishranom unesu dovoljne količine vitamina njima se preporučuju vitamini u suplementima", savetuje doktor Sergej Ostojić.
Svi ostali bi, ističe doktor, ove mikronutrijente trebalo da unose redovnom i balansiranom ishranom, jer ishranom teško možemo da napravimo prekomeran unos vitamna. 
"Vrlo lako vitamini kao što su A, E, De mogu da se prekomerno unesu putem suplementacije i dovedu do hipervitaminoze. Vitamin De je jedini koji može da bude preporučen kao suplement", kaže Ostojić..
Prema njegovim rečima svi zajedno moramo da naučimo da čitamo etikete sa prozvoda i da izbegavamo sve one proizvode koji imaju više od 100 posto preporučenih dnevnih doza određenog mikronutrijenta, vitamina, minerala. 
"Moja je preporuka da uvek biramo namirnice koje su prirodnog porekla, bez obzira da li je reč o napicima ili drugim oblicima namirnica ispred suplemenata. Mnogo je bolje uneti vitamin De iz mleka i mlečnih prozvoda nego posegnuti sa suplementima", savetuje prof. dr Sergej Ostojić, doktor medicinskih nauka i specijalista ishrane i metabolizma. 
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.