Guglov dudl u čast Džona Vena

Izvor: Akter, 04.Avg.2014, 17:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guglov dudl u čast Džona Vena

Gugl slavi 180-godišnjicu rođena britanskog logičara i filozofa Džona Vena sa posebnim "dudlom" koji na zabavan način podseća na njegove čuvene dijagrame

Venovi dijagrami, prvi put predstavljeni 1880, su način prikazivanja skupova i njihovih logičkih odnosa. Skupovi se obično crtaju kao krugovi koji se delimično preklapaju. Delovi koji su zajednički za dva ili više krugova sadrže njihove zajedničke elemente (presek). Deo koji pripada jednom, a ne pripada drugom krugu >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << sadrži elemente koji pripadaju samo prvom skupu (razlika).

Venovi dijagrami se koriste za podučavanje elementarne teorije skupova, kao ilustracija odnosa jednostavnih skupova verovatnoće, logike, statistike, lingvistike i računarskih nauka.

Klikom miša na krugove dudla nastaju dijagrami, a korisnik može da povezuje ribe, mikroskope, mitove, prevozna sredstva i druge elemente i dobija čas poetski, čas zabavni rezultat.

Osim što je bio talentovan za matematiku, Džon Ven (1834-1923) je bio i profesor moralnih nauka na Kembridžu.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Google u čast Džona Vejna

Izvor: Blic, 04.Avg.2014

Google slavi 180-godišnjicu rodjena britanskog logičara i filozofa Džona Vena sa posebnim "doedlom" koji na zabavan način podseća na njegove čuvene dijagrame...Venovi dijagrami, prvi put predstavljeni 1880, su način prikazivanja skupova i njihovih logičkih odnosa. Skupovi se obično crtaju kao...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.