Gubitaš i javni toalet

Izvor: Politika, 16.Apr.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gubitaš i javni toalet

Čačani duguju 602 miliona za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, 375 miliona za vodu i kanalizaciju, 262 miliona za grejanje i 164 miliona za odvoženje smeća

Čačak – Svojim javnim preduzećima Čačani, kao građani ili pravna lica, duguju 602 miliona za uređenje i korišćenje građevinskog zemljišta, 375 miliona za vodu i kanalizaciju, 262 miliona za grejanje i 164 miliona za odvoženje smeća. Ovo je objavljeno prošle srede, na sednici Gradskog >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veća, ali niko nije bio iznenađen jer su komunalni i ostali dugovi neizbežni sadržaj naših dana.

Javno preduzeće za urbanističko i prostorno planiranje, građevinsko zemljište i puteve „Gradac“ prijavilo je na kraju godine obaveze od 42,6 miliona dinara, a direktor Vojislav Ilić, kojem uskoro ističe četvorogodišnji mandat, saopštio je da neće ostati na tom mestu. On, inače, slovi za pretendenta svoje stranke (Nova Srbija) na mesto gradonačelnika Čačka. – Kad sam došao u „Gradac“, pre četiri godine, obaveze preduzeća iznosile su 300 miliona dinara. Po stanju iz ove sedmice, izvođačima radova duguje se samo oko 15 miliona – kazao je Ilić na sednici gradske vlade.

Gubitak JKP „Vodovod“ za prošlu godinu iznosi 38,6 miliona dinara. Računi za utrošenu vodu koje ova kuća ispostavlja preduzećima u Čačku nepogrešivo beleže pad privredne delatnosti: lani je fakturisana količina bila 11 odsto manja nego u 2010, ili čak 300 odsto u odnosu na fakture iz 1991. godine. – Od naših ukupnih potraživanja 107 miliona odnosi se na ispravljena potraživanja prema preduzećima koja više ne postoje ili ne rade i to će se, najverovatnije, otpisati – kazao je Zoran Pantović, direktor „Vodovoda“.

Javno preduzeće „Rzav“, koje proizvodi vodu, ubeležilo je gubitak od 70,9 miliona dinara, lako objašnjiv činjenicom da se zbog socijalnog mira voda opštinama prodaje za 9,63 dinara po kubiku, iako košta 14,53. Toplana JKP „Čačak“ podigla je stepen naplativosti svojih usluga od građana na čak 96,41 odsto, ali zbog nekih starih kredita i obaveza ipak knjiži 27,3 miliona dinara gubitka za prošlu godinu. JP „Parking servis“ je na godišnjem gubitku od 2,5 miliona dinara zbog „padavina, radova na pojedinim lokacijama, visoke cene goriva i činjenice da policija, zauzeta drugim obavezama, više od 30 dana nije radila na pauku“.

I Javno preduzeće „Komunalac“ je sa prošlogodišnjim gubitkom od 11,8 miliona u istom društvu a direktor te kuće, Miloje Vojinović, ima spisak ubedljivih objašnjenja: – Kad se pojavi neki problem u gradu, uvek ga proslede meni. Tako je „Komunalac“ dobio na upravljanje novootvoreni javni toalet u centru grada, koji je lani zabeležio gubitak od 1,5 miliona dinara. Dalje, usluge iznošenja smeća naplaćujemo po tarifi od 2,67 dinara za kvadrat iako je prosek u Srbiji četiri dinara. I po toj niskoj ceni godišnje račune nam duguju policija, vojni Remontni zavod i Sektor za vanredne situacije. Povrh svega, već četiri godine sakupljamo komunalni otpad po selima i odvozimo na deponiju a korisnici usluge ne plaćaju ni dinar za to – naveo je Vojinović.

Njemu je, u šali razume se, načelnik Gradske uprave za urbanizam, Miloš Milosavljević, predložio da javni toalet pretvori u kockarnicu, ako želi da planira dobit. Mnogo veći problem može da postane pomenuto besplatno odvoženje otpada sa sela, jer nije reč o malim količinama. U „Komunalcu“ kažu da 58 sela sa ukupno 42.661 žiteljem prikupe u kontejnere potpuno istu količinu otpadaka, kao i sam grad koji ima 72.148 stanovnika. – Besplatno odvoženje komunalnog otpada iz sela bilo je odlična zamisao, ali taj pilot-projekat je završen i sad su potrebna druga rešenja. Međutim, iskustvo nas uči da je teško uspostaviti naplatu nečega što je do juče bilo džabe – istakao je Velimir Stanojević, gradonačelnik Čačka.

Iako javna preduzeća u gradu nisu profitne adrese, „Moravac“ iz Mrčajevaca, za svaki slučaj, već godinama beleži dobitak po završnom računu. Jeste mali, ali je dobitak: 122.343 dinara za 2011. godinu. Na listi prošlogodišnjih dobitnika jeste još samo „Gradsko zelenilo“, koje se stara o održavanju zelenih površina i groblja u Čačku i proizvodi cveće i rastinje, sa ostatkom od 4,2 miliona dinara.

G. Otašević

objavljeno: 17.04.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.