Glušica: Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska i Crna Gora govore ISTIM JEZIKOM

Izvor: Blic, 30.Mar.2017, 11:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Glušica: Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska i Crna Gora govore ISTIM JEZIKOM

Deklaracija o zajedničkom jeziku, koja je izazvala buru u regionu, posebno Hrvatskoj, biće predstavljena danas u Sarajevu, a u 18 sati je javna debata o ovoj temi na koju mogući doći svi zainteresovani građani.

Proteklih godinu dana održano je niz ekspertskih konferencija u Podgorici, Splitu, Sarajevu i Beogradu, koje su pokazale ono sto su lingvisti tvrdili, a to je da se u zemljama regiona, Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, govori jednim jezikom, rekla je profesorka Rajka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Glušica.

Glušica za regionalnu N1 tv kaže da su ekspertske konferencije bile veoma uspešne.

- Pokazalo se ono što su lingvisti tvrdili - radi se o jednom zajedničkom jeziku. Cilj tih konferencija nije bio deklaracija, već se to desilo spontano na konferenciji u Sarajevu kada je to predložila grupa mladih ljudi - rekla je Glušica.

Ona je istakla da je 30 eksperata iz regiona preuzelo kreiranje deklaracije i ono što će danas predstaviti je plod studioznog rada.

- Mi imamo jedan zajednički standardni jezik policentričnog tipa. To su činjenice koje je lingvistika kao nauka davno pokazala. Policentrični jezik je jezik koji je jedan, ali standardizuje se u različitim državama i narodima. Naziv jezika je drugi problem. Različiti jezici sugerišu različitost. Jedan je jezik iako ga standardizuju i koriste različiti narodi u različitim državama. Deklaracija ne govori ništa o imenu, već je cilj podržati ljude koji svojim očima vide da je to jedan jezik jer se svi razumemo - objasnila je Glušica.

Deklaracija o zajedničkom jeziku je, prema njenim rečima, glas razuma, glas borbe i otpora prema političkim manipulacijama jezikom.

- U ligvistici je sve jasno. Da se lingivisti pitaju niko ne bi rekao da su to 4 različita jezika. Jezik je moćno sredstvo za manipulaciju, ali političke i nacionalističke elite su koristile jezik za dokazivanje identiteta, a ne za njegovu osnovnu funkciju. Jezik je sredstvo komunikacije. Ako se mi dobro sporazumevamo, onda mi govorimo jednim jezikom - smatra profesorka.

Upitana da li ova Deklaracija o zajedničkom jeziku ima potencijal da se suprotstavi praksi razdvajanja dece u školama, takozvanim dvema školama pod jednim krovom, Glušica kaže:

- To je jako loša praksa i naša želja je bila da jasno i glasno kažemo da se radi o jednom jeziku i da ne razdvajaju đecu, a da je razlog jezik. Razdvajati decu je veoma loše. Priča o različitim jezicima će za posledicu imati stvaranje malih nacionalista. Ako deci predajete u različitim učionicama, oni kada izađu će sigurno biti mali nacionalisti. To nikome ne odgovara, osim politici. Deklaracija je podrška svim ljudima, to je jedan stav koji će ohrabriti sve ljude koji vide da je to jedan jezik. Iza nas ne stoje institucije, osim zdravog razuma - rekla je ona.

Reakcije na Deklaraciju očekivane u Srbiji

Književnik Vladimir Arsenijević kaže da je Deklaracija o zajedničkom jeziku u Srbii izazvala očekivane reakcije i one se svode na osporavanje, pozivanje na neku salonsku jeftinu ljevicu, kao i da se sve radi zarad ostvarivanja neke finansijske dobiti.

- Ali, naša motivacija je potpuno drugačija - rekao je Arsenijević, uoči današnjeg poptisivanja Deklaracije u Sarajevu.

On je istakao da su svi svesni da nekoliko decenija funkcionišemo u neprirodnom stanju.

- Lako su zamenjene naučne teze za politiku koja je odgovara ovom ili onome vremenu. Ako se razumemo, onda govorimo zajedničkim jezikom - kazao je Arsenijević i dodaje da je autorima Deklaracije zadatak bio da naprave prvi korak, iako predstoji čitav niz pitanja nakon Deklaracije.

Prema rečima Arsenijevića, koji je već potpisao Deklaraciju, dva pitanja se posebno ističu: kako se zove taj jezik, na šta, kako je rekao, nema jasnog odgovora i šta dalje.

- Mi u regionu imamo četiri distinktne realnosti. Problem je svuda isti, ali se reflektuje na različite načine - zaključio je Arsenijević, preneli su mediji u BiH.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predsstavljena Deklaracija: Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska i Crna Gora govore ISTIM JEZIKOM

Izvor: Blic, 30.Mar.2017

Deklaracija o zajedničkom jeziku, koja je izazvala buru u regionu, posebno Hrvatskoj, predstavljena je danas u Sarajevu, a u 18 sati je javna debata o ovoj temi na koju mogući doći svi zainteresovani građani. Deklaraciju o zajedničkom jeziku koja je rezultat dvogodišnjeg rada beogradskog Udruženja...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.