Gde građani smatraju da ima najviše korumpiranih

Izvor: RTS, 03.Jul.2015, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gde građani smatraju da ima najviše korumpiranih

Sudije i narodni poslanici - među njima se krije najviše korumpiranih u Srbiji, smatraju građani. I to ih najviše muči, odmah posle nezaposlenosti i siromaštva, navodi se u izvešaju Saveta Evrope.
Savet Evrope saopštio je sledeće: pomaka u borbi protiv korupcije u Srbiji ima, ali je i dalje rasprostranjena. Izveštaj se tiče prethodne godine. Gde je ima najviše, ocenjivali su građani, kako stanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << popraviti – preporučio je GREKO.

"Ne želim da verujem... za nas je najvažnije da je Srbija napredovala u suzbijanju korupcije", kaže poslanik SPS-a Đorđe Milićević.
Napretka ima, piše u izveštaju, a i građani ga vide. Ipak, veruju da je korupcija rasprostranjena najviše u parlamentu, to smatra njih gotovo 70 odsto.
"Građani nas vide kao bolnu tačku našeg društva i to je ozbiljan zadatak za sve nas, da popravljamo tu sliku", kaže Aida Ćorović iz DS-a.
Slika je možda i odraz u ogledalu. Poslanici kažu da građani, poznanici, zovu, pitaju - može li nešto da se uradi preko veze.
"Ima toga, to je ukorenjeno, ali ti koji vas zovu da nešto rešite oni vas prvi optuže da ste korumpirani", rekao je Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a.
Poslanik Nove stranke Zoran Živković kaže da nije obeležje poslanika opozicije da završavaju poslove, iako napominje da "postoji ta priča poslanika da ako je neko gore da on može nešto da završi".
Obeležje parlamentarnog života prema oceni GREKA je i nedovoljno javne rasprave. Preporučuju Skupštini da se drži svojih ovlašćenja i kontroliše Vladu.
"Imamo izveštaje nezavisnih državnih organa, zaključke parlamenta tim povodom, ali i izveštaje da se ignoriše ,da vlada nije čak podnela izveštaj o tome šta je uradila da se promene zakoni ili praksa, tamo gde je parlament ocenio da praksa nije dobra", rekao je programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić.
Izvršna vlast nadmoćna je u odnosu na zakonodavnu i na sudsku. Za dve trećine ispitanika, najkorumpiranije je pravosuđe. Ne veruje mu 63 odsto ispitanih. Preporuka – veća nezavisnost i transparenstnost rada Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca.
"Izvršna vlast ima direktnog upliva u izbor članova ovog tela i prema tome, trebalo bi da u najvećoj meri oni dođu iz same profesije i da ih izaberu same sudije i tužioci", kaže Nenadić.
Među preporukama organa Saveta Evrope, mnogo je onih za koje znamo i sami, zapisane su u Strategijama o reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije. Samo, rok za njihovu primenu istekao je prošle godine.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.