Erbas razvija sistem zaštite helikoptera H145M putem stvaranja dimne zavese

Izvor: TangoSix.rs, 06.Nov.2019, 08:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Erbas razvija sistem zaštite helikoptera H145M putem stvaranja dimne zavese

Prvog dana Trade Media Briefinga 2019 koji u periodu od 4. do 6. novembra u svom pogonu u Donevortu u Nemačkoj, organizuje Airbus Defence and Space, visoki zvaničnik kompanije Airbus Helicopters objavio je da se za vojni helikopter H145M razvija sistem zadimljavanja odnosno stvaranja dimne zavese koji bi se koristio za zaštitu helikoptera prilikom iskrcavanja trupa dok se helikopter nalazi u režimu lebdenja.
U svom govoru na ovom događaju, predstavnik Erbas Helikoptersa >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << Mark Hening koji je jedan od rukovodilaca u programu H145M, naveo je da je takav sistem već pokazao pozitivne rezultate na početnim ispitivanjima na zemlji. Takođe on je napomenuo i da će to biti prvi takav sistem koji će biti ugrađen na helikoptere, prenosi Janes Defence Weekly.
– Mi razvijamo sistem za brzo zadimljavanje tokom leta kako bi H145M bio nevidljiv tokom najopasnije faze njegove misije – kada leti na oko 20 m visine dok desantira trupe. To je već urađeno za vozila ali nikada ranije za helikoptere. Mi smo to dokazali konceptualno, a rezultati su bili veoma dobri – rekao je Hening.
On je dalje objasnio da se helikopter oprema raspršivačima dima koji se montiraju na bokovima trupa i pod trupom a oni prilikom dejstva stvaraju dimnu ‘’ogradu’’ oko helikoptera. Na ovakav način ne samo da se sprečava vizuelno uočavanje letelice već se smanjuje i njeno infracrveno zračenje.
AINonline otkrio je još detalja u vezi sa ispitivanjem ovog sistema. U tekstu koji se bavi ovom temom navedeno je da će sistem obezbediti dodatnu zaštitu tokom operacija klasičnog ili desanta vojnika tehnikom brzog spuštanja kada helikopter privremeno miruje, bilo da je na zemlji ili da lebdi.
Napomenuto je i da će posada, morati da ima  naprednu opremu kako bi operisala u tzv DVE uslovima (Degraded Visual Environment).
Kako dalje navodi AINonline, Erbas je, kako bi procenio izvodljivost koncepta, koristio sistem za brzo zadimljavanje ROSY kompanije Rheinmetall koji se koristi na zemaljskim i morskim platformama. Na testiranjima je ROSY dejstvovao sa zemlje dok je H145M leteo u “maglu“ nastalu zadimljavanjem i lebdeo u njoj.
Ispitivanjima je zaključeno da je dimna zavesa održavala dobar nivo zaštite za vreme koje je bilo dovoljno da bi se iskrcali vojnici, pre nego što se zavesa raspršila usled strujanja vazduha nastalim okretanjem lopatica nosećeg rotora helikoptera. Kako bi se dodatno ocenila efikasnost sistema, na helikopterima će biti izvršena i ispitivanja u vazduhu.
AINonline podseća da je sistem zadimljavanja samo jedan od niza poboljšanja koja se aktivno razmatraju za helikopter H145M, i navodi da su tu još dodavanje signalizatora radarskog ozračenja u trenutne senzore koji upozoravaju na napad raketom, kako bi se dodala elektronska zaštita u odbrambeni paket.
Pored toga, H145M će najverovatnije dobiti izduvnike motora sa raspršivačima vrelih gasova koje ih usmeravaju na hladno strujanje vazduha nastalih okretanjem nosećeg rotora a na taj način će se smanjiti infracrveni odraz helikoptera. Erbas je takođe vršio ispitivanja kontrole bespilotne letelice Schiebel S-100 Camcopter iz helikoptera H145M a uskoro bi trebalo da započne i drugi krug testiranja. Na kraju tu je i ispitivanje novog nosećeg rotora sa pet krakova čija se sertifikacija na vojnom H145M očekuje 2021. godine.

 

The post Erbas razvija sistem zaštite helikoptera H145M putem stvaranja dimne zavese appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.