Izvor: TangoSix.rs, 05.Maj.2021, 09:52

Egipat nabavlja još 30 francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal

Nakon što su pojedini francuski i arapski mediji preneli da je Egipat sa Francuskom 26. aprila potpisao ugovor o nabavci 30 višenamenskih borbenih aviona Rafal, zvanična potvrda stigla je 4. maja kada je francuska ministarka odbrane Florens Parli na svom Tviter profilu pozdravila prodaju dodatnih Rafala Egiptu koga je nazvala strateškim partnerom.
Prethodnog dana televizija ‘’Al-Džazira’’ kao i egipatski list ‘’Al-Vatan’’ preneli su i da je nabavku >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << dodatnih Rafala potvrdio i zvaničnik egipatskog ministarstva odbrane koji je u svom saopštenju naveo da je ugovor potpisan u interesu egipatskog rukovodstva za razvoj i jačanje potencijala države kao i da je u okviru ugovora dogovoren finansijski kredit sa minimalnim rokom otplate od 10 godina.
Francuski internet sajt ‘’Disclose’’ je, pozivajući se na navodno dobijene poverljive dokumente, objavio informaciju da su potpisana tri ugovora ukupne vrednosti od 3,95 milijardi evra i da se 3,75 milijardi odnosi na same avione, a 200 miliona evra ide za naoružanje (dva ugovora, jedan sa MBDA a drugi sa kompanijom Safran). Preneseno je i da su kredite obezbedile francuske banke Crédit Agricole, Société Générale, BNP i CIC sa državnim garancijama koje je izdao francuski trezor i koje pokrivaju 85 posto vrednosti transakcije što iznosi oko 3,4 milijarde evra.
Egipat je prvi strani korisnik Rafala, ugovor za nabavku 24 aviona (8 jednoseda Rafale EM i 16 dvoseda Rafale DM na standardu F3) potpisan je februara 2015. godine. Sami avioni koštali su 3,5 milijardi evra, a 700 miliona evra je potrošeno na naoružanje koje je, između ostalog obuhvatalo rakete vazduh-vazduh MICA, vođene bombe AASM, krstareće rakete SCALP EG (verziju Black Shaheen). Isporuke su trajale između jula 2015. i decembra 2018, opcija za još 12 aviona nije bila realizovana, a januara 2019. jedan jednosed je najverovatnije izgubljen u udesu.
Isporukom još 30 Rafala, Egipat će postati najveći strani korisnik ovog tipa aviona. Katar je nabavio 36 primeraka (isporučeno 24), Indija je do sada dobila najverovatnije polovinu od 36 naručenih aviona, a Grčkoj će na leto ove godine biti isporučeni prvi od 18 kupljenih Rafala od kojih je 12 polovno. Nova egipatska nabavka omogućiće povećanje proizvodnje Rafala, u 2020. godini broj isporučenih aviona je pao na samo 13 letelica u odnosu na 26 u 2019. godini. Rafal trenutno učestvuje na 4 tendera, u Finskoj za isporuku 64 aviona, potom u Švajcarskoj za 30-40 aviona i u Indiji za 110-114 letelica za Ratno vazduhoplovstvo i 57 aviona za potrebe Ratne mornarice.
U poslednjih nekoliko godina Egipat je započeo obnovu inventara borbenih aviona svog Ratnog vazduhoplovstva, pre svega radi zamene velikog broja zastarelih aviona Mirage 5, Čengdu F-7 i MiG-21. Osim 24 francuskih Rafala, nabavljeno je bar 46 ruskih višenamenskih borbenih aviona MiG-29M i M2 za oko 2,2 milijarde dolara (najverovatnije su svi avioni već isporučeni), od Rusije su takođe kupljeni i višenamenski borbeni avioni Su-35, moguće je da je reč o 26 aviona vrednih oko dve milijarde dolara, a za sada se pretpostavlja da je proizvedeno bar pet primeraka. Broj borbenih aviona RV Egipta se procenjuje na blizu 400 od kojih je najbrojniji američki F-16 (oko 218 aviona) a tu je, osim već nabrojanih tipova, oko 80 Miraža 5 i 19 Miraža-2000.
Pratite Tango Six i na društvenim mrežama. Na Instagramu, Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku.
The post Egipat nabavlja još 30 francuskih višenamenskih borbenih aviona Rafal appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.