Država traži podobnog

Izvor: Glas javnosti, 26.Okt.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država traži podobnog

BEOGRAD - Nekoliko vladika Srpske pravoslavne crkve već je izrazilo sumnju u autentičnost molbe NJegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla za povlačenje sa mesta poglavara Srpske pravoslavne crkve!

Arhijereji koji nisu bili za povlačenje patrijarha Pavla ističu da se već mesecima stvarala žestoka kampanja o tome da li patrijarh treba da ode ili ne i ne isključuju mogućnost da se patrijarh povukao zbog velikih pritisaka.

„Obrazloženje Sinoda je vodnjikavo! >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << To ostali arhijereji nisu videli. Sinod bi morao da saopšti kada je patrijarh potpisao molbu za povlačenje, ko je bio prisutan u tom trenutku, u kakvom je psihofizičkom stanju bio i najvažnije - da objavi faksimil patrijarhove molbe“, ističe jedan od arhijereja SPC za Glas javnosti. On kaže da je gotovo sigurno da će na predstojećem zasedanju Svetog arhijerejskog Sabora SPC 11. novembra „biti otpora“ i da nije izvesno da će „crkvena skupština biti izborna“.

- Da bi se prihvatila patrijarhova molba potrebna je saglasnost dve trećine članova Sabora, a trenutno niko ne zna da li vladike sabrane u Ohridskoj arhiepiskopiji (ukupno ih je četvorica) imaju pravo da učestvuju i glasaju na izbornom Saboru. U najboljem slučaju, moglo bi se desiti da glasa samo arhiepiskop skopski Jovan. Siguran sam da će se na Saboru otvoriti rasprava o patrijarhovoj molbi, i u ovom trenutku još uvek je pitanje da li će naše zasedanje biti izborno - upozorava vladika.

Igre oko Pavla

I drugi arhijerej SPC sa kojim smo juče razgovarali podseća „da se igra s patrijarhovim potpisom dogodila i krajem marta 2005. godine“ i da se sada sve mora do kraja razjasniti. Tada je patrijarh Pavle prvo potpisao Memorandum o razumevanju o dogovorenim opštim principima za obnovu objekata SPC sa privremenim kosmetskim institucijama, ubrzo je povukao potpis i oglasio ga nevažećim, ali je Sinod SPC odlučio da ovaj dokument ipak ostane na snazi.

SPC MORA DA SKINE VEO TAJNI

Javnost i pre svega vernici Srpske pravoslavne crkve, kojima je patrijarh Pavle veliki uzor i ličnost od najvećeg poverenja, s pravom od SPC očekuju da skine veo tajni koji se odnosi na patrijarhovu molbu i to saopšti potpuno jasno i otvoreno. Jer, „ništa nije skriveno, što neće biti otkriveno“!

Zakulisane radnje u borbi za mesto srpskog patrijarha traju poodavno, još iz vremena dinastije Karađorđevića, preko Titovih komunista, krajem prošlog veka, pa sve do današnjih Tadićevih demokrata.

Kada je biran patrijarh Dimitrije, prvi od ponovnog uspostavljanja Patrijaršije 1920. godine, bitan uticaj imao je kralj Aleksandar Karađorđević, koji je imao svoje ljude u Izbornom savetu.

Kasnije su komunisti u dva navrata - u slučaju patrijarha Vikentija 1950. godine i Germana 1958. godine - direktno odlučili izbor poglavara. Crkva je, podsetimo, upravo zbog pritiska vlasti šezdesetih godina prošlog veka napravila apostolski (tajnim glasanjem) izbor žreba, da država ne bi uticala na izbor patrijarha.

Borba za patrijaršijski presto nastavljena je i u poslednjih deset godina. Dugo se smatralo da je grupa episkopa na čelu sa zvorničko-tuzlanskim Vasilijem 16. septembra 1999. godine pokrenula inicijativu da se izbor patrijarha obavlja dvotrećinskom, odnosno natpolovičnom većinom. Sveti arhijerejski Sabor je taj predlog usvojio 17. maja 2000. godine. Tom izmenom ukinuto je biranje patrijarha između tri kandidata žrebom. Međutim, pod predsedništvom patrijarha Pavla, Sabor je 24. maja 2005. godine tu odluku stavio van snage, tako da ponovo važi apostolski način izbora.

Jedan od episkopa u Saboru, pre nekoliko meseci, objasnio je za Glas javnosti da je zaista bilo namere da se promeni način izbora patrijarha.

- Međutim, episkop Vasilije nije tražio da se poništi apostolski način izbora, već tvrdim da je to bio episkop bački Irinej. Isti je, zasigurno tvrdim, pre nekoliko godina tražio da se ponovo vrati na prethodni način (tri kandidata), kao što je biran patrijarh Pavle. Ovo je usledilo iz saznanja da nijedan od dosada „pretencioznih“ kandidata ne bi mogao dobiti natpolovičnu većinu, pa su mislili da je bolje biti jedan od tri neizabran, nego uopšte ne biti kandidat - kaže vladika. Upravo je patrijarh Pavle, u tadašnjem sastavu Sabora, verovatno bio jedini koji nikako nije želeo da bude izabran za poglavara srpskog, ali je presudio žreb i Božja volja.

Špekulacije

Brojne spekulacije oko patrijarhovog odlaska i mogući pritisci nastavljeni su do današnjih dana. Postoji više indicija da je Demokratska stranka direktno zainteresovana za naslednika patrijarha Pavla. Kako Glas javnosti saznaje, u DS je doneta odluka da im treba neki „prozapadni“, „pacifikovani“ i „blagi“ patrijarh koji ne bi mnogo „talasao“ nacionalnom pričom i Kosmetu.

Kako nam je potvrdilo nekoliko vladika, srpski ministar vera Bogoljub Šijaković prethodnih dana razgovarao je sa više episkopa SPC i „signalizirao“ da bi valjalo da vladika zahumsko-hercegovački Grigorije bude novi srpski patrijarh. Vlast je prethodno bila zainteresovana za izbor vladike australijsko-novozelandskog Irineja, koji je dugo godina živeo u Americi, ali je morala da odustane, jer Irinej ne ispunjava potreban uslov - najmanje pet godina upravljanja eparhijom.

U lobiranje se uključio i moćni srpski energetski lobi koji je od vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija tražio da podrži ovog mlađeg episkopa. Sve češće se čuje da ima „razmišljanja“ da se promeni izborni zakon prema kojem bi se patrijarh birao tajno, većinom glasova, a ne kao do sada od tri kandidata i žrebom. Prema istim izvorima, pojedini arhijereji kao što su Amfilohije i Artemije nikako ne bi odgovarali zbog svojih tvrdih, patriotskih stavova, naročito kada je reč o Kosovu i Metohiji.

Šta reći o posrnuću morala, zar i svetinja.......!?

Drzava trazi (moralno-politicki?) podobnog.

Jednostavno, covek ostaje bez teksta!

Sve ovo zakuvava Amfilohije i njemu odani episkopi (Irinej Backi, Ignjatije Branicevski, Atanasije Jeftic, Grigorije Zahumsko-Hercegovacki, Hrizostom Zicki i mnogi drugi), a u pozadini svega je njihova namera da priblize SPC Vatikanu, tj. da se izabere podoban patrijarh koji ce priznati papu, uvesti katolicki kalendar u crkvu, skratiti crkvene sluzbe i postove i izbaciti ikonstase iz crkvi, a sve pod vidom 'reforme' ili kako oni to vole lukavo da kazu 'obnove' crkve, da bi mogla da se ujedini sa rimokatolicima kad dodje vreme za to i kad im narede to, a sve to rade samo zbog obecanog novca ili vlasti, ali i svojih tajnih nedela kojima ih ucenjuju centri moci. Inace, svi da znate patrijarh Pavle vec mesecima ne moze da se potpise, jer je izgubio taj osecaj u ruci, tako da je taj potpis falsifikat pomenute ekipe episkopa.

DS sprovodi nacin islamskih naroda.Kakve veze ima politika i religija?GLUPO !Ali me ni ovo ne cudi dosla su neka djavolska vremena.

Sonja,objasni mi ovu rečenicu: DS sprovodi način islamskih naroda.Rečenica bez smisla.

Ljudi moji, jel ste svi poludeli? Pa svi ovde pricaju o Njegovoj Svetosti Pavlu, kao da je vec pokojni i ni raka mu se ne zna, pa traze neke dodatne dokaze od sinoda. Ja sam rodjen u bg-u i tacno znam gde je VMA, jel javnost i vladike ovo ne znaju? Sto ga bratski ne posete, porazgovaraju sa njim i sami vide o cemu se radi? Ili jos bolje, sto ne pozovu i verni narod u vizitu nasem Patrijarhu i pomole se svi zajedno Nasem Gospodu i Bogorodici za njega? Ili je mozda nestasica audija, bmw-a i ostalih besnih makina pa nemaju kako da dodju do njega? Ej jadna Srbijo, jadna Crkvo nasa, ko te u propast vodi...Smiluj se Boze.

Patrijarh Pavle je KIDNAPOVAN i smesten na VMA.

Do njega niko ne moze doci. To je prvi korak prema pokatolicenju srpskog naroda. Zasto ministar Sutanovac ne dozvoljava novinarima da ga posete?

Nas Sveti patrijarh Pavle trba da ostane na celu SPC do kraja njegovog ovozemaljskog zivota, a ja sam siguran da ce nadzivjet DS i ostale antihriste.Bog nam u pomoc Braco,i nesmijemo da zaboravimo nas zavjet KOSOVO JE SRBIJA:

weiter träumen

Ne znam da li je sve ovo istina, ali mi sve vise lici na Brozovu diktaturu koju sam mrzeo iz dna duse. Ne mesajte diktaturu jedne te iste grupice na celu svega sa sistemom. Sistem moze biti i demokratski socijalnog tipa, ali smo to izgleda promasili i dobili oligarhijsku diktaturu bez i trunke demokratske odgovornosti prema biracima. Za 4 godne je sve zavrseno kao u banana republici, jos i gore.

Patrijarh da da izjavu o ovome. Glasine na ovu temu su jako opasne, i ja bih prvi otisao pred Patrijarsiju ukoliko bi se pokazalo da ovde ima manipulacija. Patrijarh Pavle mora pod hitno stati pred kamere i reci svom narodu sta je istina. Ja cu verovati samo njegovim recima, kada ga vidim i cujem. Ovim karijeristima koji zivog patrijarha skidaju sa trona da bi u njega zaseli ne bih dao vode da piju, oni nisu dostojni mesta na kome se nalaze.

Znaci i australijski Irinej bi mogao da bude patrijarh... Nema veze ni sto nikada nije bio monah, nema veze sto sve Srpske crkve po Australiji hoce da proda pa da sagradi svoj privatni koledz... Nema veze ni sto je napravio pravi rat medju australijskim Srbima tako sto skida uprave i postavlja poslusne... Nema veze ni to sto, kako je on dosao, ogroman broj vernika odlazi u Rusku crkvu... Nema veze ni to sto zivi u elitnom delu Sidneja medju homoseksualcima...

Pa, gospodo,... ima li ikakvih kriterijuma...

Koga li cete odabrati ???

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Različita reagovanja povodom molbe Patrijarha da se povuče

Izvor: Kurir, 26.Okt.2008

BEOGRAD, 26. oktobra (Tanjug) - Molba patrijarha Pavla Svetom arhijerejskom saboru da mu se zbog zdravstvenog stanja dozvoli povlačenje sa trona Srpske pravoslavne crkve, koju je pre dva dana objavio Sinod srpske crkve, ođeknula je u hrišćanskom svetu a među prvima reagovali su ruski crkveni i drugi...

Nastavak na Kurir...

PATRIJARHU PAVLU POTURILI OSTAVKU?

Izvor: Press, 27.Okt.2008, 00:37

Jedan od vladika tvrdi da je patrijarhu Pavlu molba za povlačenje poturena na potpis, a da on nije ni znao šta zapravo potpisuje. .Molba Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla da ga Sveti arhijerejski sabor oslobodi dužnosti izazvala je veliku polemiku i tihe sukobe u vrhu Srpske...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.