Patrijarh nije mogao sada da napiše molbu

Izvor: Blic, 26.Okt.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Patrijarh nije mogao sada da napiše molbu

Pojedine vladike sumnjaju u autentičnost molbe patrijarha Pavla da mu se dozvoli povlačenje sa mesta poglavara Srpske pravoslavne crkve. Vladika šabački Lavrentije izjavio je juče za „Blic” da je „moguće da je to patrijarh napisao ranije, jer njegovo zdravstveno stanje sada mu to onemogućava”. Druge vladike čak sumnjaju da je potpis na molbi falsifikovan. Na sve ove optužbe u Patrijaršiji za „Blic” kažu da je u pitanju „politikantska igra”, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao i da su uvereni da će „preovladati stav da se patrijarhova molba usvoji i na predstojećem Saboru izabere novi poglavar SPC”.

Odluka Sinoda SPC da u petak javno objavi da je srpski patrijarh odlučio da se povuče izazvala je novu veliku podelu među vladikama od kojih se jedni protive izboru novog patrijarha, a drugi već mesecima lobiraju da Crkva dobije novog poglavara, jer je sadašnji već godinu dana u bolnici i onemogućen da aktivno rešava nagomilane probleme u SPC. Sporenje među vladikama posebno raspiruje tajnost molbe patrijarha Pavla, kao i medijske spekulacije o datumu kada ju je potpisao. Mediji su do sada objavili sve datume iz druge nedelje oktobra, od 6. do 12, a Sinod odbija da ga javno obelodani i rasprši sumnjičenja.

- Sumnjam da ćemo ikada javno objaviti faksimil patrijarhove molbe, jer je to unutrašnja stvar Crkve. Potpuno je iluzorno govoriti o falsifikatu. Zašto bi Sinod sam sebi kopao jamu. Sem toga, osporavanje legitimnosti Sinoda je osporavanje same Crkve i ne verujem da će se na Saboru takvo pitanje potezati. Ne verujem takođe da će se tražiti da delegacija Sabora poseti patrijarha i pokuša da ga odgovori od povlačenja ili utvrdi njegov stav. Uvereni smo da će preovladati stav da se usvoji patrijarhova molba, a ukoliko se to dogodi, Sabor 11. novembra biće izborni - kaže za „Blic” izvor iz Patrijaršije i naglašava da svako ignorisanje želje čoveka koji je već godinu dana u bolnici onemogućen da radi svoj posao znači produbljivanje agonije u kojoj se Crkva sada nalazi.

Iz Vojnomedicinske akademije redovno izveštavaju javnost da je patrijarh u svesnom stanju i komunikativan, a to su juče potvrdili i za „Blic”. Međutim, vladika šabački Lavrentije koji ga je često posećivao i čak jedno vreme ležao sa njim na VMA tvrdi drugačije.

- Njegovo zdravstveno stanje je takvo da on ne može ni da komunicira ni da piše. U pitanju su nedelje, zato ne mislim da treba žuriti sa izborom novog patrijarha, jer patrijarh Pavle i bolestan ne remeti rad Crkve. Kad ga Gospod Bog pozove sebi, onda ćemo birati novog. Čemu sada ova žurba? - pita se vladika Lavrentije u jučerašnjoj izjavi za „Blic”.

Vladika koji je najstariji od svih episkopa po dužini svog služenja Crkvi naglašava da trenutne podele među episkopima oko usvajanja patrijarhove molbe za razrešenje dužnosti ne utiču na rad Crkve i da je „patrijarh sveti čovek koji uživa veliki ugled i trebalo bi da ostane na ovoj funkciji doživotno”.

Episkop šabački smatra da nije trebalo žuriti sa zakazivanjem Sabora za 11. novembar. Međutim, Sveti sinod ga je zakazao i on će njemu prisustvovati.

Na pitanje da li sumnja u autentičnost molbe koju je patrijarh Pavle uputio Svetom arhijerejskom saboru, Lavrentije kaže da je moguće da je to patrijarh napisao ranije, jer njegovo zdravstveno stanje sada mu to onemogućava.

- Patrijarh jeste u nekoliko navrata, ranije, govorio: „Molim vas, oslobodite me dužnosti, ne mogu više”. Međutim, ja sam ga nekoliko puta posećivao na VMA i moj utisak je da on ne može da komunicira niti da piše - kaže Lavrentije.

Zbog toga vladika šabački smatra da ne bi bilo efekta i kad bi eventualno delegacija otišla kod patrijarha da se uveri u čvrstinu njegove odluke o povlačenju sa funkcije patrijarha.

Vladike koje ne žele pod imenom da govore u javnosti, a protive se izboru novog patrijarha, smatraju da sa izbornim saborom ne treba žuriti i uveravaju da se lako može desiti da 11. novembra većina odluči da tom prilikom Sabor ne bude i izborni.

Teško je pre samog glasanja na Saboru odrediti da li je većina vladika za to da se molba patrijarha prihvati i da se odmah zakažu izbori ili je većina u protivničkom taboru. Poznavaoci crkve se ne usuđuju da prognoziraju ishod glasanja. Činjenica je, međutim, i da se njihova tumačenja u ovim burnim vremenima za Crkvu često pokazuju sasvim netačna. Na primer, veruje se da struju „konzervativaca” oličenu u takozvanom bosanskom lobiju, koji se zalaže da se novi patrijarh ne bira dok je stari još živ, predvodi vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda. Međutim, ovaj uticajni vladika u svojoj jučerašnjoj izjavi za „Blic” podržava stav da se prihvati želja patrijarha Pavla.

U samoj Crkvi već dugo postoji duboka podela po osnovu četiri velika problema, ne računajući aktuelnu o izboru novog patrijarha. Pošto duhovni otac Crkve nije omogućio da se usvoji jedinstven stav, vladike se spore po pitanjima saradnje sa međunarodnom zajednicom na Kosovu i obnove manastira i crkava, po pitanju ekumene, tačnije da li treba bliže sarađivati sa drugim religijama, spore se oko stava da li treba ući u Evropsku uniju, kao i da li treba uneti promene u liturgiju. Sabor 11. novembra trebalo bi da reši i veliki sukob koji je nedavno izbio između vladika na Kosovu, Artemija i Teodosija, koji je letos skoro doveo do raskola SPC u južnoj pokrajini.

- Sve ovo što se sada događa oko molbe patrijarha Pavla biće tačka razdora i ima političku pozadinu. Za državu bi bilo veoma značajno da na čelo SPC dođe mlađi i operativniji patrijarh i da se Crkva otvoreno izjasni da želi u EU. Međutim, problem je što se predsedničke strukture oko Borisa Tadića ne oglašavaju i ne izjašnjavaju po ovom pitanju. A čim toga nema, znači da se igraju neke zakulisne igre. Državne vlasti imaju pokriće u sekularnosti da se ne oglašavaju, ali bi bilo bolje da jasno kažu svoj stav. I Crkva bi morala transparentnije da radi i da, na primer, objavi faksimil patrijarhove molbe, sa potpisom. To bi prekinulo medijske spekulacije o autentičnosti ovog dokumenta - kaže za „Blic” Mirko Đorđević, verski analitičar.

Ima najava da bi, zbog velikih neslaganja među vladikama, izbor novog patrijarha mogao biti odgođen za sledeće, majsko zasedanje Sabora. Međutim, to bi, upozoravaju u Patrijaršiji, samo produbilo već postojeće podele i ne bi dovelo do smirivanja situacije.

Interesovanje svetske javnosti

Moskovska patrijaršija je vest o povlačenju patrijarha Pavla objavila bez komentara i saopštila da je patrijarh molbu da se povuče potpisao 8. oktobra 2008. godine. Neki moskovski mediji koji izlaze sa blagoslovom Crkve, pozivajući se na srpske izvore, navode da je patrijarh molbu potpisao 12. oktobra i da je obrazlaže svojim slabim zdravljem. Pojedini ruski mediji pominju da se u pravoslavnoj javnosti Srbije „aktivno razmatra tema kanoničnosti ovog postupka”. Bugarski mediji kao najverovatnijeg kandidata za srpskog patrijarha pominju mitropolita Amfilohija. Navodi se takođe mogućnost da Sabor SPC 11. novembra u dnevni red uključi izbor novog poglavara.

Za nove izbore i protiv njih

Mitropolit Amfilohije Radović: Pitanje nevalidnosti patrijarhovog potpisa je krajnje neozbiljno i ne želim da o tome govorim. Postoji saopštenje SPC i nema razloga da bilo ko u njegovu ispravnost sumnja.

Vladika niški Irinej: Odluka patrijarha Pavla nije iznenađujuća, hteo je još pre dve godine da se povuče. Na Saboru ne očekujem probleme, mislim da će se njegova odluka poštovati kao i svaka druga.

Vladika šabački Lavrentije: Svim srcem želim da patrijarh Pavle ostane na čelu Crkve. Založiću se da Sabor 11. novembra ne bude izborni i da bi patrijarh trebalo da, makar nominalno, ostane na tom mestu.

Vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije: Želja patrijarha da se povuče je sveti čin

- Protivim sa da otac porodice duhovne, u ovom slučaju Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Pavle bude penzionisan po dokazanoj nemoći, ali u slučaju kada je naš najsvetiji patrijarh Pavle, koji je jedan gorostas duhovnog života, jedna ličnost koja živi za Hrista i u kome po rečima apostola Pavla živi Hristos, došao do spoznaje da se povuče sa dužnosti koju obavlja u Svetoj crkvi, onda je to samo pokazatelj da je on još veći čovek i da je on zaista taj koji želi dobro svojoj Svetoj crkvi i svome narodu. To vam je kao kada dobar domaćin u kući oseti da je nemoć u njemu, onda on dom svoj prepušta svome sinu ili sinovima da oni vode taj dom. Ovo je jedan sveti čin od strane našeg duhovnog oca. Ovo je dokaz da je naš najsvetiji patrijarh svestan svoje fizičke nemoći, ali isto tako čvrsto verujem da je njegova duša veoma jaka i da njegove molitve za sve nas neće nikada prestati. U sredstvima informisanja ima toliko proizvoljnosti i nagađanja, toliko nepoznavanja elementarnih momenata iz života Crkve. Nema tu lobiranja, kako se često piše po medijima, nema tu klanova, kako oni vole to da nazivaju - kaže za „Blic” vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.