Dragi ISIS, treba da razgovaramo: Možemo li terorističke grupe poraziti pregovorima

Izvor: Kurir, 13.Sep.2015, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dragi ISIS, treba da razgovaramo: Možemo li terorističke grupe poraziti pregovorima

Pregovaranje s terorističkim grupama može biti jedini način da ih porazimo, smatra Džonatan Pauel, nekadašnji šef kabineta Toni Blera

Bio je to jedan tričav gest, greška svojeglavosti zbog koje se još kaje. Nakon više godina zađevica i nasilja u Severnoj Irskoj, 1997. britanski premijer Toni Bler i njegov šef kabineta Džonatan Pauel sastali su se s liderima Irske republikanske armije (IRA) radi mogućeg postizanja mirovnog sporazuma. Ali, kada je seo sa svojim pandanima >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz IRA - grupom koja je pucala na njegovog oca i ranila ga i zapretila ubistvom njegovog brata - Pauel je odbio da se rukuje s njima.

Godinu dana kasnije Velika Britanija i IRA potpisale su na Veliki petak sporazum kojim je bolni sukob okončan. Pauel, jedan od glavnih tvoraca sporazuma, danas na to gleda kao na svoj najteži izazov i dostignuće koje ga najviše ispunjava. Govoreći za Njuzvik u svojoj kancelariji u Londonu, 58-godišnji Pauel kaže da se nekada više zalagao za veliki štap nego za fine razgovore. Ali iskustvo sa IRA ubedilo ga je da je otvaranje dijaloga s terorističkim grupama suštinski važno da bismo ih porazili ili barem razrešili konflikte.

Razboritost

U svojoj novoj knjizi „Teroristi za stolom: Zbog čega je pregovaranje jedini put ka miru“, Pauel kaže da terorističke organizacije koje imaju značajnu podršku naroda ne mogu biti poražene samo silom, čak i da Zapad pribegne brutalnim merama. To važi za nacionalističke grupe kao što je IRA, kao i za verske ekstremiste poput Islamske države i Al Kaide.

„Svaki put kad naiđemo na novu terorističku grupu kažemo da su drukčiji i da s njima nikada nećemo razgovarati“, kaže Pauel. Ali, „svako ko misli da sam čin bombardovanja može degradirati i uništiti Islamsku državu - greši. Treba učiniti razboritu stvar i otvoriti kanal tako da možemo bolje da razumemo jedni druge.“

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.