Dosta nam je laži

Izvor: Glas javnosti, 12.Jan.2010, 07:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dosta nam je laži

KURŠUMLIJA - Oko hiljadu radnika Šumsko - industrijskog kombinata „Kopaonik“ iz Kuršumlije, zajedno sa drugim radnicima propalih društvenih preduzeća, blokirali su juče magistralni put Niš - Priština zahtevajući od Vlade Srbije hitno rešavanje njihovih problema. Malobrojni pripadnici policije nisu ni pokušali da spreče blokadu puta, već su samo upozorili radnike da ovim činom krše Zakon o bezbednosti saobraćaja i Zakon o okupljanju građana.

Predsednik Sindikata radnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << „Kopaonika“ Slavoljub Vasić kaže da su radnici doneli odluku da uzmu sudbinu u svoje ruke.

- Tražimo izmirenje ličnih dohodaka od aprila 2008. godine, povezivanje radnog staža i podršku Vlade Srbije za obnavljanje proizvodnje. Ministarstvo ekonomije nije ispunilo svoje obećanje da će nam pomoći i mi smo bili dosta strpljivi. Dosta su nas lagali- rekao je Vasić naglašavajući da radnici veruju da „Kopaonik“ može da radi i opstane na tržištu.

Razapeli šator

Radnici „Kopaonika“ postavili su šator na magistralnom putu Niš-Priština i nemaju nameru da se sklone dok ne dobiju čvrste garancije vlade da će njihovi zahtevi biti ispunjeni. Oko dvesta najupornijih sprema se da provede noć u šatoru, a sutra će im se, kako kažu, ponovo pridružiti ostali radnici. Prema nezvaničnim informacijama policija za sada nema naređenje da oslobodi put, a mali broj policajaca samo obezbeđuje protest.

Protesti sve do ispunjenja zahteva

Radnici su doneli odluku da će svakodnevno blokirati put Niš-Priština, sve dok od Vlade Srbije ne dobiju čvrste garancije da će pomoći obnavljanje proizvodnje, jer bi stečaj bio katastrofalan za celu opštinu.

Zaposlenima u „Kopaoniku“ podršku su dali bivši radnici propalih društvenih firmi, Modne konfekcije „7. juli“, Trgovinskog preduzeća „Kosanica“, „Metalca“, „Žubora“, Zemljoradničke zadruge „Merćez“, ali i jedina uspešno privatizovana firma „Planinka“, taksisti, kao i brojni građani.

Objašnjavajući da je propast „Kopaonika“, koji je nekada zapošljavao dve hiljade radnika, počela posle privatizacije 2004. godine, Vasić ističe da je za to odgovorna Agencija za privatizaciju čiji je tada direktor bio današnji premijer Mirko Cvetković.

Predsednik novog Upravnog odbora „Kopaonika“ Borivoje Urošević je bio još oštriji, optužujući Ministarstvo za ekonomiju da je obmanulo radnike.

- Na više sastanaka u Ministarstvu ekonomije sa državnim sekretarom Nebojšom Ćirićem nam je obećana novčana pomoć za obnavljanje proizvodnje. Međutim, od tada je prošlo više meseci, a od pomoći ništa, iako smo im dostavili svu traženu dokumentaciju. Iz ovog Ministarstva više ne verujemo nikome i tražimo da u Kuršumliju dođe lično premijer Cvetković, jer on kao tadašnji direktor Agencije za privatizaciju najbolje zna kako nas je privatizovao ili njegov zamenik Dačić - kaže Urošević.

Naglašavajući da firma s obzirom ne neiscrpne količine drveta u okolini, koje je osnovna sirovina, može da radi, Urošević rezignirano dodaje da očigledno nekome nije u interesu da stanovništvo uz administrativnu liniju sa Kosovom opstane na svojim ognjištima, a to će se desiti samo ako „Kopaonik“ proradi, jer je od ove firme zavisila direktno ili indirektno polovina stanovnika opštine.

Radnici su doneli odluku da će svakodnevno blokirati put Niš-Priština, sve dok od Vlade Srbije ne dobiju čvrste garancije da će pomoći obnavljanje proizvodnje, jer bi stečaj bio katastrofalan za celu opštinu.

Podsetimo „Kopaonik“ ne radi već godinu dana, a radnici su posle višemesečnih protesta proterali iz firme bivšeg većinskog vlasnika i direktora Slavišu Ristića. Agencija za privatizaciju je 11. marta prošle godine raskinula ugovor o privatizaciju, a radnici su u junu, posle obećanja da će od Ministarstva za ekonomiju dobiti pomoć za obnavljanje proizvodnje, zamrzli štrajk.

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Magistralni put Niš-Priština i dalje blokiran

Izvor: Večernje novosti, 11.Jan.2010, 15:00

Radnici privatizovanih preduzeća, drvnog kombinata "Kopaonik" i konfekcije "7. juli", nastavili su u ponedeljak uveče blokadu magistralnog puta Niš-Priština

Nastavak na Večernje novosti...

Radnici iz Kuršumlije blokirali put

Izvor: B92, 11.Jan.2010

Kuršumlija -- Radnici preduzeća "Kopaonik" i "7. juli" iz Kuršumlije, blokirali su magistralni put Niš-Priština jer Vlada Srbije nije ispunila njihove zahteve... Put je blokiralo oko 1 000 radnika te dve fabrike, koji traže povezivanje radnog staža, isplatu zaostalih plata i pokretanje proizvodnje...

Nastavak na B92...

Protest radnika iz Kuršumlije

Izvor: RTS, 11.Jan.2010

Radnici drvnog kombinata "Kopaonik" i modne konfekcije "7.juli" iz Kuršumlije blokirali magistralni put Niš-Priština. Oni traže pokretanje proizvodnje, povezivanje radnog staža i isplatu zaostalih plata. ..Oko hiljadu radnika kuršumlijskih preduzeća "Kopaonik", 7. juli", Rehabilitacionog centra...

Nastavak na RTS...

Kuršumlijski radnici blokirali put

Izvor: Press, 12.Jan.2010

Oko hiljadu radnika neuspešno privatizovanih kuršumlijskih preduzeća, mahom iz „Kopaonika" i Konfekcije „7. juli" blokirali su juče magistralni put Niš-Priština kod Kuršumlije.. .Kažu da su to uradili u znak protesta jer Vlada Srbije nije ispunila dogovor od pre nekoliko...

Nastavak na Press...

Radnici iz Kuršumlije blokirali put Niš-Priština

Izvor: SrbijaNet.rs, 12.Jan.2010

Radnici preduzeća "Kopaonik" i "7. juli" iz Kuršumlije blokirali su danas magistralni put Niš-Priština jer Vlada Srbije nije ispunila njihove zahteve, javila je Televizija B92. Put je blokiralo oko 1.000 radnika te dve fabrike, koji traže povezivanje radnog staža, isplatu zaostalih plata i

Nastavak na SrbijaNet.rs...

I dalje u blokadi put Niš-Priština

Izvor: RTS, 12.Jan.2010

Radnici nekoliko kuršumlijskih preduzeća najavili da će blokirati magistralni put Niš-Priština do ispunjenja zahteva. Njima su se pridružili i predstavnici lokalne samouprave i taksisti. ..Radnici privatizovanih preduzeća, drvnog kombinata "Kopaonik", konfekcije "7. juli", Rehabilitacioni centar,...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.