Dijasporu zanima bolja ekonomska saradnja

Izvor: Blic, 21.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dijasporu zanima bolja ekonomska saradnja

Ministarstvo za dijasporu predstavilo je rezultate ankete sprovedene prilikom Vidovdanskog sabora dijaspore, 28. i 29. juna, koja je urađena u saradnji sa agencijom „Stratedžik marketing".

Ministarka za dijasporu Milica Čubrilo je na konferenciji za novinare rekla da je cilj ove ankete da ukaže na osnovu buduće saradnje sa dijasporom i proceni prioritete u rešavanju zahteva i problema naših sunarodnika u inostranstvu. Čubrilo je naglasila da ova anketa nije sprovedena na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reprezentativnom uzorku već da je reč o „prigodnom uzorku" članova srpske dijaspore koji su, kao najzainteresovaniji, učestvovali u radu Vidovdanskog sabora.

Prema njenim rečima, Ministarstvo za dijasporu i agencija „Stratedžik marketing" došli su do zaključka da dijasporu najviše interesuju bolja ekonomska i kulturna saradnja koja uključuje očuvanje nacionalnog identiteta.

Direktor agencije Srđan Bogosavljević je napomenuo da su u radu Sabora učestvovali stariji predstavnici dijaspore, i to uglavnom muškarci, ali da su rezultati istraživanja ipak stvorili sliku o potrebama dijaspore u celini. Anketirani su izjavili da je većina naših ljudi u dijaspori zainteresovana za učešće na izborima, ali da mnogi nisu upisani u biračke spiskove i da su biračka mesta suviše udaljena.

Oni veruju da su dobro informisani o događajima u zemlji i kao najčešće izvore pominju televiziju, internet i dnevne listove „Frankfurtske vesti", „Politiku", „Večernje novosti" i „Blic".

Ideja Ministarstva za dijasporu o pokretanju informativnog sajta, kako su istakli učesnici konferencije za novinare, naišla je na prihvatanje. Utisak je, takođe, kako je rečeno, da bi na sajtu trebalo da se nađu ne samo podaci o radu Ministarstva veći i informacije iz oblasti politike, ekonomije, kulture, privrede, nauke, sporta, uz veće mogućnosti neposrednog komuniciranja sa maticom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.