Izvor: Danas, 11.Feb.2015, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalno nasilje zastupljenije među srednjoškolcima

Beograd - U Srbiji je uhapšeno više od 100 osoba zbog raznih krivičnih dela vezanih za dečiju pornografiju, od pokretanja akcije „Armagedon“ 2010. godine, rečeno je juče na tribini „Seksualno eksplicitni selfiji maloletnih osoba: odgovor državnih institucija“, koju je organizovalo Ministarstvo prosvete povodom obeležavanja Međunarodnog dana bezbednog interneta.

Savetnik ministra prosvete Milovan Šuvakov je istakao da mora postojati sistemski odgovor svih u društvu >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kako bi se sprečile razne zloupotrebe društvenih mreža, a kojima su posebno izložena deca. Šuvakov je podsetio na rezultate istraživanja koje su sproveli Ministarstvo prosvete i UNICEF na uzorku od oko 4.000 učenika, po kojima je dve trećine srednjoškolaca u proteklih godinu dana doživelo neki oblik digitalnog nasilja. To istraživanje je pokazalo i da je digitalno nasilje zastupljenije među srednjoškolcima nego među osnovcima, ali i da su đaci spremniji da priznaju da su bili žrtve digitalnog uznemiravanja nego da su oni uznemiravali druge. Povodom Međunarodnog dana bezbednog interneta, Ministarstvo prosvete, UNICEF i kompanija Telenor predstavili su juče početak nove kampanje „#Prvo razmisli“ i nastavak saradnje u okviru projekta „Zaustavimo digitalno nasilje“. Kampanja koja će trajati godinu dana počinje takmičarskim kvizom o pozitivnim modelima ponašanja i komunikacije na internetu i društvenim mrežama. Tokom naredne četiri nedelje mladi će biti u mogućnosti da na Fejsbuk stranici Biraj reči, hejt spreči pristupe aplikaciji #Prvo razmisli, a za najbrže i najuspešnije u onlajn kvizu obezbeđene su i vredne nagrade.

Marković: Obuhvaćeno 4.000 učenika

Državna sekretarka u Ministarstvu prosvete Snežana Marković je rekla da je tokom prethodne dve godine projektom „Zaustavimo digitalno nasilje“ obuhvaćeno više od 4.000 učenika, kao i više od 1.000 nastavnika i isto toliko roditelja. Ona je podsetila da je cilj tog projekta da se među učenicima, nastavnicima i roditeljima poveća svest o novim oblicima nasilja i rizicima koji dolaze sa upotrebom interneta, da se upoznaju sa adekvatnim načinima zaštite i steknu veštine za pravovremeno reagovanje kada se nasilje desi.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.