DUG I NEIZVESTAN PUT Vojska razmatra vraćanje obaveze služenja vojnog roka

Izvor: Blic, 31.Jan.2017, 12:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DUG I NEIZVESTAN PUT Vojska razmatra vraćanje obaveze služenja vojnog roka

Portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić najavio je da će čelni ljudi sistema odbrane u narednom periodu razmatrati pitanje vraćanja obaveze služenja vojnog roka, ali da je put do usvajanja takve odluke neizvestan i dug.

Jovan Krivokapić je, gostujući na RTS-u, precizirao da će o tome raspravljati radna grupa koja se bavi revizijom strategijskih dokumenata.

- Ako takva procena i bude doneta, postoji niz administrativnih procedura da bi došlo do realizacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << takve odluke, koja opet nije zagarantovana čak i da Radna grupa donese takvu procenu - ukazao je Krvokapić i dodao da Ministarstvo odbrane trenutnu bezbednosnu situaciju u Srbiji ocenjuje kao stabilnu.

Naveo je da i dalje važi zakonska procedura uvođenja u vojnu evidenciju svih muškaraca starijih od 18 godina, a da će ukoliko se procedura na bilo koji način bude promenila javnost biti blagovremeno obaveštena.

Krivokapić je najavio i da od 1. februara počinje konkurs za upis u Vojnu gimnaziju, a od 15. februara za srednju stručnu školu, Vojnu akademiju i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije. Ima mesta za 250 učenika i kadeta u vojnim školama.

Komentarišući pozive koji su pojedini građani dobili poziv za upis vozila u vojnu evidenciju, portparol Ministarstva odbrane naveo je da je to redovna procedura koja postoji već 70 godina, a poziv da to ispune dobija od jedan do dva odsto vlasnika svih vozila koja su registrovana u bazi Ministarstva unutrašnjih poslova.

Krivokapić je naveo da je Ministarsvo odbrane zadovoljno odzivom građana za prijavu vozila i dodaje da je rok za to 30 dana od dobijanja poziva.

Podsetio je i da su novčane kazne za one koji to ne učine za fizička lica od 10.000 do 50.000 dinara, dok su za pravna lica znatno veće.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.