Izvor: Blic, 14.Dec.2017, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DISKUSIJA O REFERENDUMU U GRADU KRAJ SAVE Izglasani projekti već u budžetu Šapca za 2018.

Šta je prava narodna volja, mi danas znamo u Šapcu. Ovim referendumom, koji je jedinstven u Srbiji, hteli smo da pokažemo da uprava treba da bude samouprava i da kada građanima date priliku da slobodno odlučuju, oni uvek donose dobre odluke.

Tim rečima obratio se gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović na panel diskusiji posvećenoj uspešno sprovedenom referendumu u Šapcu.

Grad Šabac je ove godine pozvao žitelje 24 mesne zajednice da na glasanju održanom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 3. decembra građani prvi put izaberu projekte koji će život u njihovom mestu učiniti boljim.

- Ono što se desilo u Šapcu je presedan u istoriji Srbije i prilika da građani na potpuno demokratski način, baš kako se to radi u Švajcarskoj, odlučuju o tome na koji će način potrošiti novac od poreza na imovinu u toj mesnoj zajednici. Oni koji su platili porez mogli su da predlažu projekte, a svi punoletni stanovnici da za njih glasaju - objasnio je Zelenović.

On je rekao da će iduće godine neposredno glasati 100.000 građana o raspodeli dva miliona evra.

- Svi izglasani projekti su se već našli u budžetu Grada za sledeću godinu, a veoma je važno da do 1. juna oni budu realizovani, jer nas nakon toga čeka novi krug. Ovo je proces koji se neće okončati, već će vremenom rasti - dodao je gradonačelnik.

Da su se građani sa početnom skepsom, ali onda i velikim entuzijazom, okupili oko ovog projetka, potvrdio je i Slavko Ivanić iz MZ Slepčevići.

- U našem selu na glasanje je izašlo 42 odsto građana i verujemo da ćemo uskoro imati rekonstruiranu trafostanicu, asfaltiranu ulicu i ostale izglasane projekte - rekao je Ivanić.

Aleksandar Grunavor, koordinator projekta Reforma poreza na imovinu koji podržava Vlada Švajcarske, pohvalio je ovu akciju Šapca.

U diskusiji su učestvovali i Marko Bastać, predsednik beogradske opštine Stari grad, Jelena Bojović iz NALED-a, kao i Jelena Topalović Petrović, pomoćnica gradonačelnika. D. T.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nove škole, putevi, tereni...

Neki od izglasanih projekata su izgradnje i održavanje puteva, uređenje i izgradnja škola, uređenja seoskih grobalja, fudbalskih terena, prostorija vrtića, centra sela, bušenje bunara, kupovina površinske vage, finansiranje rada lekarskog tima, dogradnja ambulante i drugi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.