Izvor: B92, 20.Feb.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćuprijske škole u blokadi

Beograd -- Računi svih predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u Ćupriji i Paraćinu u blokadi su već više od osam meseci.

Zbog duga koji Ministarstvo prosvete ima prema privatnim firmama koje su posle eksplozije vojnog skladišta "4. juli" u Paraćinu pre tri i po godine obnavljale oštećenu stolariju na ovim ustanovama, njihov rad doveden je u pitanje.

Posle eksplozije skladišta "4. juli", stakla i stolarija na školama u Ćupriji i Paraćinu bila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su potpuno uništena. Lokalna samouprava i tadašnji ministar prosvete Slobodan Vuksanović potpisali su ugovor sa firmama „Vujić Valjevo" i „Slap Ino" koje su štetu ubrzo sanirale.

Međutim danas, tri i po godine kasnije, na račune izvođača radova nije legao ni dinar, dok su računi obrazovnih ustanova i sportskog centra zbog toga u blokadi.

"Tražili smo da izvršilac budžeta plati deo sredstava da bi se deblokirao račun, jer sad u prolećnom periodu ide raspisivanje tendera za nabavku hrane, prosto nećete moći da uradite tender jer je račun blokiran, prosto procedura je takva i zaista je u vrtićima vrlo ozbiljna situacija", kaže predsednica Skupštine opštine Ćuprija Ksenija Milošević.

S obzirom na nezavidnu finansijsku situaciju, rad obrazovnih institucija, ali i sportskog centra doveden je u pitanje.

"S obzirom na situaciju, naročito grejnu sezonu, ali ne treba potceniti ni održavanje higijene, potrošni materijal, vi onda možete videti u kom su sada stanju škole čiji je račun blokiran. Ako vi ne možete ni osnovna sredstva da imate za održavanje higijene nego morate da se snalazite. Da vam neko pokloni, neće niko, da platite, odakle? I onda eto, to snalaženje nas je dovelo dotle da mi praktično danas teško možemo da preživimo", objašnjava Rajko Kozomora, direktor Gimnazije u Ćupriji.

Kako u Ćupriji jedino još račun Gimnazije nije u blokadi, preko tog računa se nabavljaju najneophodnija sredstva i za ostale škole. To, međutim, nije po zakonu.

"Kako će lokalna samouprava da kupi naftu za školu npr. Tehničku školu, ako je taj račun u blokadi već oko osam meseci? I ako tako treba da se izmiri obaveza koja je isto milionska. Onda kupimo naftu za gimnaziju, pa točimo u njihovu cisternu, a posle će oni da kako budu mogli nama vraćaju", rekao je Kozomora.

U Ministarstvu prosvete kažu da je Slobodan Vuksanović potpisao ugovor sa školama i izvođačima bez znanja Vlade.

"U Ministarstvu prosvete nisu u tom trenutku bila obezbeđena sredstva za tu namenu, niti je programski određen budžet za tu svrhu. Koliko je meni poznati iz informacija koje smo dobili iz Vlade, niti je podnet zahtev niti su vlada ili radna grupa o tome odlučivali. Problem je u tome što su dugovi višestruko veći nego što je budžet Ministarstva prosvete za te namene", ističe pomoćnik ministra prosvete Zoran Trninić.

Trninić tvrdi da je ukupan dug svih škola sa kamatama dostigao cifru od 400 miliona dinara, dok je budžet Ministarstva za osnovne i srednje škole oko 62 miliona. Zbog toga je, kako kaže, Ministarstvo prosvete pisalo Vladi Srbije i Ministarstvu finansija sa zahtevom za pomoć ugroženim školama.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.