Izvor: B92, 04.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Civilno drustvo nije pretnja ni drzavi, ni crkvi"

Berlin -- "Civilno drustvo jos mnogi smatraju pretnjom drzavi ili crkvi, ali ima i grupacija u civilnom drustvu koje crkvu i drzavu dozivljavaju kao neprijatelje i pokusavaju da potisnu svaku religiju u podrucje privatnosti", konstatovao je Radovan Bigovic, dekan Teoloskog fakulteta u Beogradu u izlaganju na skupu koji je, uz podrsku Pakta stabilnosti, a u organizaciji dijeceze SPC za Srednju Evropu i nemacke Evangelisticke crkve i katolicke Biskupske konferencije, odrzan u Berlinu. Pored >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemackih teologa i publicista, skupu su prisustvovali teolozi i duhovnici SPC, nadbiskup beogradski Stanislav Hocevar, predstavnici Savezne i komisije Vlade Srbije za odnose s verskim zajednicama, predsednik Politickog saveta G17 Predrag Markovic i predstavnik Krunskog saveta Dragomir Acovic. Organizatori su pokusali da u tematskim raspravama o ulozi crkve u zastiti ljudskih prava, odnosu crkve, kulture i medija i o ulozi zena u crkvi i u drustvu, omoguce razmenu iskustava i doprinesu kristalizaciji nekih osnovnih pretpostavki, koje ce doprinos crkve "civilizovanju" savremenog srpskog drustva uciniti legitimnim i neophodnim. Imajuci na umu razgovore u Evropskoj uniji koji upucuju na
neophodnost intenzivnije saradnje crkvi na nacionalnom, ali i na evropskom nivou, ucesnici skupa su ukazali na potrebu angazovanja crkvi i u radu Evropskog konventa, ciji je zadatak da predlozi institucionalna resenja za buducu prosirenu EU.

Sledeci susreti bice odrzani iduce godine u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.