Četiri jahača apokalipse promovisala kulturni dodatak NIN-a: Kako ćete dočekati kraj sveta?

Izvor: Blic, 12.Dec.2012, 18:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri jahača apokalipse promovisala kulturni dodatak NIN-a: "Kako ćete dočekati kraj sveta?"

Promocija trećeg dodatka Kultura u NIN-u, posvećenog apokalipsi, izazvala je veliku pažnju i malu pometnju među prolaznicima u Knez Mihailovoj ulici, ispred filijale Erste banke, sponzora dodatka. Naime, Četiri jahača apokalipse, viđeni očima umetnika Miroslava Lakobrije i urednika dodatka Dragana Jovićevića, bez lica i u crnim mantijama, pružali su sugrađanima papir sa pitanjem: „Kako ćete dočekati kraj sveta?“

Iako zbunjeni, Beograđani su rado odgovarali, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << najviše odgovora je bilo da će dočekati apokalipsu na žurci koju će organizovati tim povodom.

U filijali banke prikazan je trejer za srpski postapokaliptični film Ozon Branka Sujića i Mirka Miloševića. Vladimir Todorović ispred Erste banke izrazio je zadovoljstvo učešćem ove kuće u kulturnom dodatku, a Dragan Jovićević je predstavio dodatak, posvećen različitostima viđenja smaka sveta u umetnosti i kulturi.

Dodatak otvara tekst o nekim od najznačajnijih i najpopularnijih radova i teorija u nauci i umetnosti. Srpski film uspeo je da se otrgne od mučnih angažovanih priča i ponudi nešto posve novo, akcentujući distopiju kao čestu pojavu u ovdašnjoj kinematografiji.

Umetnička scena, pak, verovatno je bila najbogatija fantastičnim prizorima smaka sveta, a mi smo se bavili onim o kojima se manje pričalo, a koji prikazuju kraj čoveka. Pozorište i apokalipsa imaju mnogo toga zajedničkog, pogotovo u godinama posrnuća kvaliteta na domaćim scenama.

Da li je apokalipsa i osobeni povratak u rikverc istraživali smo na primerima serija i romana. A svetska muzička scena posebno je atraktivna kada je ovakva tema u pitanju. Između ostalog, samu pojavu Gangnama, kao fenomena bez pokrića, mnogi vide kao potencijalnog jahača apokalipse. Upravo onog kojeg je Biblija najavila.

Sudeći po Majama, pred nama je još nedelja dana. Uživajte, još malo...

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.