Izvor: B92, 06.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se ratifikacija Protokola

Beograd -- Srbija i Crna Gora nije ratifikovala Protokol iz Kjota, ključni dokument o sprečavanju zagrevanja Zemlje.

Zbog toga je SCG ostala uskraćena za nekoliko stotina miliona evra kredita i pomoći, koji bi bili investirani u obnovu i modernizaciju termoenergetskih i industrijskih postrojenja. Mada državna zajednica jeste potpisnik tog dokumenta, on nije i formalno ratifikovan u skupštinama dve republike i parlamentu državne zajednice.

Svaki dan bez projekata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se dobijaju potpisivanjem Protokola iz Kojta, za Srbiju predstavlja veliki ekonomski gubitak. Bivši ministar za zaštitu životne sredine Anđelka Mihajlov navodi da za dobijanje sredstava, koja su još 2000. izdvojena za projekte neophodno da ga skupštine ratifikuju do kraja ove godine.

"Da vas podsetim, ti su projekti obnovljivih izvora energije, ne podržavaju nuklearnu energiju, to su projekti pošumljavanja, to su naši uslovi za izlazak na regionalno tržište električne energije. Bilansi su tehnička stvar, koja se određuje za svaku zemlju, vidi se koliku imamo emisiju gasova sa efektom staklene bašte", rekla je Anđelka Mihajlov.

Sadašnji ministar nauke, Aleksandar Popović, kaže da Srbija ima obavezu da napravi popis gasova sa efektom staklene bašte, odnosno takozvanu Prvu nacionalnu komunikaciju: "Neophodno je ne samo napraviti ratifikaciju, nego i napraviti prvu nacionalnu komunikaciju, koju svet treba da usvoji, odnosno praktično, taj inventar gasova staklene bašte. O tome se radi. Mi naravno, možemo odmah da ratifikujemo Kjoto protokol, ali bez ovog velikog posla, to praktično ne znači ništa. Bilo bi neozbiljno da samo pustimo i kažemo ovo je divlji zapad."

Ratifikacija Protokola iz Kjota i njegova realizacija, jedan je od ključnih preduslova za ulazak u Evropsku uniju. Pomoćnik direktora za međunarodnu saradnju i evropsku integraciju, Miroslav Spasojević, ističe da postoji direktiva u Evropskoj uniji po kojoj je Protokol iz Kjotoa nešto strožiji za članice.

"Mi sada nemamo nikakve obaveze smanjenja, ali verovatno u periodu posle 2012, pogotovu ako budemo zemlja kandidat ili budemo u EU, mi ćemo morati da se ponašamo kao celina, tj. kao zemlja u EU, a one su potpisale da moraju da smanjuju emisije. Mi smo imali razgovore sa nekim od zemalja koje su članice EU, mi do 2012. nećemo imati nikakve restrikcije zbog ovoga sto se tiče ulaska u EU", rekao je Spasojević.

Iako Evropa neće mnogo pritiskati, ne treba stvari shvatiti olako. Godina 2005. će brzo proći, a ovo je idealna mogućnost da budemo za korak bliži članstvu u Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.