„Čast i zadovoljstvo“: Kako je praćen Boing 747 kineskog predsednika

Izvor: TangoSix.rs, 20.Jun.2016, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Čast i zadovoljstvo“: Kako je praćen Boing 747 kineskog predsednika

U protekla tri dana u Srbiji je boravio predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping koji je u našu zemlju doputovao sa suprugom i velikim brojem visoko pozicioniranih političara i privrednika.
Ovoj poseti priređena je do sada neviđena medijska pažnja. Javni servis RTS-a je, pored specijalnih emisija imao i živa uključenja u najbitnije segmente posete a jedan od njih je svakako bio i sam dolazak kineskog predsedničkog aviona. Boeing 747, koji za ovakve duge letove >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << kineski državni vrh iznajmljuje od kompanije Air China, pri ulasku u vazdušni prostor Srbije dočekali su lovci našeg Ratnog Vazduhoplovstva.
Dva srpska MiG-a 29B iz dežurne pare sistema PVO u pratnji aviona Boeing 747 kompanije Air China u kome se nalazi visoka kineska delegacija / Foto: potpukovnik Dejan Beda, Ministarstvo odbraneKao i u slučaju dolaska kineskog premijera decembra 2014. godine i ovoga puta to su bili MiG-ovi 29 iz naše jedine jedinice lovačke avijacije, 101. eskadrile “Vitezovi“. Interesantno je da su kineski „Air Force One“ dočekala tri aviona, dva jednoseda MiG-29B i jedan dvosed MiG-29UB iz kojeg su i napravljene fotografije kao i video. Takođe, zanimljivo je i da su sva tri lovca bila naoružana i to sa po dve infracrveno samonavođene rakete vazduh-vazduh R-73E malog dometa sa kojima su obično i opremljeni prilikom dežurstva lovačke avijacije u sistemu PVO.
Jedan od tri lovca MiG-29 koji su dočekali avion kineskog predsednika / Foto: potpukovnik Dejan Beda, Ministarstvo odbranePored toga što su piloti MiG-ova prvo izvršili presretanje, uz podršku i nadzor celokupnog sistema Protivvazduhoplovne odbrane kao i civilne i vojne kontrole letenja, kineski avion je imao pratnju sve do sletanja na aerodrom “Nikola Tesla“. U našim lovcima nalazili su se najiskusniji piloti-lovci a jedan od njih je nakon uspostavljanja radio-veze sa Boingom, poželeo dobrodošlicu delegaciji.
Sekvence dočeka iz kokpita MiG-a 29.

Ispraćaj i prelet lovaca iznad Aerodroma „Nikola Tesla“.

Kineski predsednik je posle Srbije posetio Poljsku gde je takođe dobio lovačku pratnju, koja se držala na većoj udaljenosti od srpske.
Poland dispatches fighter jets to escort President #XiJinping’s plane as it enters the country’s airspace #XiVisithttps://t.co/xxcFYGELKi
— CCTVNEWS (@cctvnews) June 19, 2016

U svetu su ovakve misije vojne avijacije uobičajne. Njen zadatak je i da dočekuje, prati i ispraća avione stranih državnika a uglavnom se angažuju lovci koji su u tom trenutku dežurni mada ima i izuzetaka. Takođe, obično u ovim akcijama učestvuju dva aviona ali ima slučajeva i kada ih ima znatno više.
Pakistanci lovci JF-17 “Thunder“ u pratnji aviona kineskog predsednika aprila 2015. godine / Foto: Asuspine, airliners.net 
The post „Čast i zadovoljstvo“: Kako je praćen Boing 747 kineskog predsednika appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.