Svečani doček predsednika Kine ispred Palate Srbija

Izvor: Danas, 20.Jun.2016, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svečani doček predsednika Kine ispred Palate Srbija

Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić priredio je danas ispred Palate Srbija svečani doček predsedniku NR Kine Si Đinpingu, uz najviše vojne i državne počasti.Nikolić je sa suprugom Dragicom dočekao Si Đinpinga i negovu suprugu Peng Liju.

Posle intoniranja himni dve zemlje, kineske "Marš dobrovoljaca" i srpske "Bože pravde", Nikolić je Siju predstavio delegaciju Srbije, u kojoj su premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << i ministri Vlade Srbije. Posle svečanog dočeka, usledio je razgovor u četiri oka dva predsednika, a potom i sastanak dve državne delegacije.

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa guvernerom Hebei provincije Čangom Đingvejom, saopšteno je iz Vlade Srbije. Vučić i guverner Đingvej razgovarali su o razvoju investicija, posebno o razvoju operacija i delatnosti na području Slobodne zone "Smederevo", kao i nameri kineskih kompanija iz navedene provincije da im Smederevo bude regionalni proizvodni centar iz koga bi izvozili u sve zemlje Evrope, navedeno je u saopštenju.

Povodom toga, Vučić jeprisustvovao je potpisivanju Memoranduma o razumevanju u vezi sa osnivanjem Kinesko - srpskog (Hebej) industrijskog parka prijateljstva u Slobodnoj zoni "Smederevo"

Đingvej je posebno naglasio posvećenost kompanije Hestil za realizacijom investicija kupovinom Železare. To znači da će završetak transakcije biti do kraja juna, kada će biti isplaćena puna kupoprodajna cena i započeti sa realizacijom planiranih investicija od preko 300 miliona evra.

Hebej je severna kineska provincija sa preko 73 miliona stanovnika a proizvodnja gvožđa i čelika je najveća industrija u ovoj provinciji. U glavnom gradu Šiđadžuang nalazi se centrala Hestila.

Kako je navedeno u saopštenju, oba sagovornika su izrazila zainteresovanost za saradnju na svim nivoima između Srbije i provincije Hebei i dogovorili se o pronalaženju modela strateškog partnerstva kako bi se razvijali ekonomski, politički i drugi vidovi saradnje.

Na sastanku se razgovaralo i o zainteresovanosti jedne kineske kompanije iz provincije Hebei za kupovinu Budimke Požega i potpunu revitalizaciju iste firme, sa aktivacijom kompletne kooperantske mreže od preko 5000 gazdinstava, koji bi snabdevali Budimku voćem i povrćem.

Vučić je izrazio je zadovoljstvo povodom posete kineskog predsednika Si Đinpinga, sa kojima je razgovarao o kineskim investicijama u Srbiji, infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u oblasti obrazovanja, nauke i turizma, zaključeno je u saopštenju.

CENTAR ZA KINESKE INVESTICIJE

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović potpisala je danas, u okviru posete predsednika Kine Si Đinpinga, ugovor o izgradnji autoputa Surčin-Obrenovac i Memorandum o razumevanju koji predviđa osnivanje Centra za saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Dobri odnosi Srbije i Kine i česte posete visokih zvaničnika su poruka da Srbija, zahvaljujući saradnji sa Kinom, postaje važan "igrač" i centar za ulaganje u čitav region, ocenila je Mihajlović u pisanoj izjavi. Osnivanjem centra za saradnju sa Kinom u oblasti infrastrukture i potpisivanjem ugovora za još jednu deonicu

Koridora 11 smo korak bliže da Srbiju učvrstimo kao saobraćajno čvorište u ovom delu Evrope i mesto gde se susreću investicije i roba iz EU i Kine, rekla je Mihajlović.

Komercijalni ugovor o projektovanju i izgradnji autoputa E-763, deonica Surčin-Obrenovac Mihajlović je potpisala sa Lu Šanom, izvršnim direktorom u "China Communication Construction Company (CCCC)", a vrednost posla je 233,69 miliona dolara.

Mihajlović i Liu Haising, pomoćnik ministra inostranih poslova NR Kine i generalnim sekretar Sekretarijata za saradnju Kine i zemalja centralne i istočne Evrope, potpisali su Memorandum o razumevanju između Ministarstva i Sekretarijata za osnivanje Centra za saradnju Kine i CIEZ u oblasti saobraćaja i infrastrukture.

Osnivanjem Centra, Beograd će postati centar za sve kineske investicije u infrastrukturu za 16 zemalja jugoistočne Evrope, kako je odlučeno na Trećem samitu šefova vlada Kine i zemalja CIEZ koji je održan u decembru 2014. godine u Beogradu, navodi se u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Delegacije Srbije i Kine potpisale su danas u Beogradu ukupno 22 sporazuma o saradnji, među kojima je Zajednička izjava Srbije i Kine o uspostavljanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva, koju su potpisali predsednici

Tomislav Nikolić i Si Đinping, te sporazumi i ugovori u oblasti građevinarstva, infrastrukture, telekomunikacija, trgovine, odbrane i medija.
Pogledaj vesti o: Tomislav Nikolić

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.