Božić proslavljen uz vatru badnjaka i molitvu

Izvor: Blic, 08.Jan.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božić proslavljen uz vatru badnjaka i molitvu

Vernici koji se pridržavaju julijanskog kalendara juče su proslavili Božić. Mir, zdravlje i porodičnu sreću poželeli su verski i državni zvaničnici Srbije. Na svim liturgijama čitana je tradicionalna Božićna poslanica Srpske pravoslavne crkve. Uz čestitanje Božića i želje za pravednost u svetu i mir među ljudima, Srpska pravoslavna crkva je u Božićnoj poslanici pozvala vernike da čuvaju svoju veru, jezik i pismo.

Proslava Božića počela je u ponoć prvom božićnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << liturgijom u hramu Svetog Save u Beogradu. U manastiru Visoki Dečani služena je božićna liturgija, kojoj je, osim vernika sa Kosmeta i grupe dece iz povratničkog sela Osojane, prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić. U Sabornoj crkvi u Beogradu božićnu liturgiju služio je čuvar trona patrijarha, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

U Sabornom hramu Sveti duhovi u Nišu liturgiju je služio vladika niški Irinej koji je svim vernicima i građanima Niša poželeo da žive u miru, ljubavi i slozi. Na Badnji dan u porti Sabornog hrama nekoliko stotina vernika prisustvovalo je tradicionalnom paljenju badnjaka.

Vatromet u Loznici

Pljusak i hladno vreme nisu sprečili brojne Lozničane da se okupe na Badnje veče ispred stare crkve Pokrova Presvete Bogorodice i prisustvuju tradicionalnom paljenju badnjaka i večernjoj službi. Usledio je i veliki vatromet, a sat vremena kasnije isti čin obavljen je i ispred novog hrama na Lagatoru gde je tačno u ponoć služena božićna liturgija. Pred zoru, u četiri sata služena je liturgija u staroj, a u pola devet u obe lozničke crkve. Ponoćna liturgija služena je i u manastiru Tronoša, a najveseliji pravoslavni praznik Lozničani su proveli u krugu svojih porodica.

U porti crkve Rođenja Hristovog na Pazaru u Pirotu, posle božićne liturgije juče su vernicima i građanima deljeni hleb, kuvano jelo i vino. U crkvama Rođenje Hristovo na Pazaru i Uspenije Presvete Bogorodice u Tijabari u Pirotu na Badnje veče je bila liturgija, a potom su paljeni badnjaci i lomljene česnice u kojima su bili zlatnici težine od po dva grama.

Na Badnji dan u jagodinskoj crkvi Svetih Petra i Pavla održana je liturgija i tradicionalno paljenje badnjaka. Posle liturgije kojoj je prisustvovao veliki broj građana, održana je i litija oko crkvene porte. Ovogodišnjoj liturgiji prisustvovao je veliki broj vernika, veći nego ranijih godina. Posle litije okupljenim građanima posluženi su čaj i kuvana rakija.

Na Kosmetu bez incidenta

U svim manastirima, crkvama i domovima Srbi na Kosovu i Metohiji u miru proslavljaju Rođenje Hristovo. Centralna liturgija na Kosovu i Metohiji, uz čitanje Božićne poslanice, služena je u manastiru Gračanica, a liturgiju je služio episkop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski vladika Artemije.

Više hiljada vernika centralnog Kosova na Badnje jutro samoorganizovano je poseklo badnjake, prvi put u proteklih deset godina na lokacijama na kojima su badnjak sekli do 1999. godine u blizini Gračaničkog jezera.

Centralna liturgija na severu Kosova održana je u crkvi Svetog Dimitrija u severnoj Kosovskoj Mitrovici. Okupilo se više hiljada vernika. Incidenata nije bilo jer su proslavu obezbeđivali pripadnici Kosovske policijske službe i Kfora.

Nekoliko stotina građana borske prigradske mesne zajednice Brezonik svečano je uz bogatu trpezu i prigodan kulturno-umetnički program obeležilo Badnji dan, poštujući tradiciju i običaje vlaškog življa na ovim prostorima. Prema tradiciji Vlaha, domaćice pripremaju hleb četvrtastog oblika, takozvani koljindrec kojim daruju decu, korinđaše, koja na taj dan posećuju komšijske kuće u selima i pevajući šaljive pesmice najavljuju dolazak velikog praznika.

- Učeni smo da čuvamo tradiciju i poštujemo običaje. Radostan sam zbog prilike koja mi se pružila da svakoj kući u naselju svojim dolaskom unesem sreću i izgaranjem badnjaka u porodičnim ognjištima poželim da moja žeravica najduže sija i na njoj ostane najviše pepela kako bih zaista u domove uneo mir i uspeh - govori dvanaestogodišnji Milan Jocić.

Česnica od 50 kilograma

U crkvi Svetog Trifuna u mestu Kličevac kod Požarevca juče je lomljena česnica sa zlatnikom koji je pronašao Slaviša Ivković, meštanin ovog sela. Česnica, teška 50 kilograma, veličine 1,5 metara, napravljena je u pekari „Panefino" i u njenom lomljenju učestvovalo je više od dve stotine meštana ovog sela.

Na Božić proslavio stoti rođendan

U selu Vrgudinac kraj Bele Palanke u krugu porodice svoj stoti rođendan na Božić je proslavio Vojislav Spasić. Još uvek vitalna starina rođena je u tom selu na Božić 1910. godine. Živi sam u selu, a povremeno ga obilaze rođaci. Od predsednika opštine Aleksandra Živkovića, u ime opštine, deda Voja je dobio TV prijemnik i rođendansku tortu, uz konstataciju da je jedini u Srbiji napunio sto godina na veliki hrišćanski praznik. Na stolu je bila još jedna rođendanska torta, dar porodice slavljenika.

- Nije kuća ako u nju niko ne ulazi. Ja sam ceo svoj život proveo sa ljudima i nikog nisam izneverio, a dobro se dobrim vraća - rekao je kratko deda Voja koji ima dva sina i ćerku, šestoro unučadi, devetoro praunuka i tri čukununuka.

$(document).ready(function(){ $('#article_gal').show(); $('#article_gal_thumb').slideDown(200); $('#article_slide').cycle({ fx: 'fade', speed: 0, timeout: 0, pager: '#article_gal_thumb ul', pagerAnchorBuilder: function(idx, slide) { thumb = $('img',slide); var src = thumb.attr('thumb'); var title = thumb.attr('title'); return ''; // generisi navigaciju } }); $("#simplePrevious").addClass("disabled"); $("#article_gal_thumb").jCarouselLite({ btnNext: "#simpleNext", btnPrev: "#simplePrevious", circular: false, visible: 6 }); }); $(function() { $("a[rel=intext_gallery_16]").lightBox({containerResizeSpeed: 450 }); //$('.knowledge').tipsy({gravity: 's', fade: false}); });

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.