Izvor: RTS, 05.Avg.2021, 20:30

Borba sa požarima u Zlatiborskom okrugu, vatra nije ugrozila naselja i ljude

U zlatiborskim selima Mušvete i Kriva Reka, rano jutros izbio je požar koji se, zbog jakog vetra, proširio do Gradine, brda iznad Čajetine. Tokom dana, vatrogasci su požar, kojim je zahvaćeno oko 40 hektara niskog rastinja i borove šume, stavili pod kontrolu. Ovaj, ali ni 10-ak drugih, manjih i većih požara na teritoriji Zlatiborskog okruga, nije ugrozio naselja i ljude.
Više desetina vatrogasaca, spasilaca, radnika čajetinskog komunalnog preduzeća, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dobrovoljnih vatrogasnih društava i meštana, od jutros se bori sa požarom nadomak Čajetine.

Uz četiri građevinske mašine, više prokopanih puteva, požar na Zlatiborskoj Gradini je pod kontrolom, ali izuzetno jak vetar, vatrogascima neprekidno otežava posao"
"Usled dejstva jakog vetra imamo više požara, tako da su sve ekipe na terenu. Sektor za vanredne situacije je uputio dodatne snage. Nema ugroženog stanovništva, nema ugroženih kuća, nema povređenih lica," naveo je načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Užicu Saša Cicvarić.
Jak vetar, ponovo je rasplamsao požar na Murtenici, na čijem gašenju su, uprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, angažovana tri helikoptera Vojske Srbije.
Na terenu su i vatrogasno-spasilačke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova, koje zajedno sa pripadnicima Vojske nastoje da lokalizuju požar. Aktivno je i više požara na teritoriji pribojske, bajinobaštanske i čajetinske opštine.

"Ova vatra drugi put se pali a od čega je, ne znam. Prvi put se zapalilo kažu od žica, ja videla nisam jer bila je noć, bojim se proširenja, zbog mene", kaže Spasa Rosić iz Tripkova.
Dodaje da je duvao vetar i da joj je slomio pet šljiva i otreso ono što je imalo.
Požar na Tari u mestu Zaovine je pod kontrolom i na njegovom sprečavanju i lokalizaciji intezivno radi 31 vatrogasac-spasilac iz Užica, Pirota, Kruševca, Valjeva, Šapca i Pančeva sa 12 vozila, kao i 10 pripadnika Nacionalnog parka Tara i 10 pripadnika dobrovoljnih vatrogasnih društava, saopštio je MUP.
Uz trenutno nešto slabiji vetar i kratkotrajne padavine kojih je bilo tokom dana, vatrogasno-spasilačke jedinice, sve požare za sada, drže pod kontrolom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.