Beograđani slavili na ulicama

Izvor: B92, Tanjug, 01.Jan.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograđani slavili na ulicama

Beograd -- U Beogradu na Platou ispred Skupštine grada Novu godinu dočekalo je nekoliko hiljada građana, koje nije omela ni povremena kiša.

Širom Srbije na gradskim trgovima obeležen je početak 2010. godine, uz muziku i vatromet. Ponoć i vatromet okupljeni su dočekali uz pevače Željka Joksimovića, Đorđa Davida i bendove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Geng" "Sars" i "Sanšajn". Novogodišnje poruke preko video bima građanima su poželeli i sportisti koji su obeležili prethodnu godinu. Beograd je u Novogodišnjoj noći ugostio i više od 15 hiljada stranih turista.

Optimizma nije manjkalo. Kao ni lepih želja u Novoj 2010. godini.

"Nama je svaki dan dobitak, u našim godinama svaki je dan dobitak, bilo da je 2009. ili 2010. Ulazimo srećno, živi smo, zdravi smo."

"Poželela sam jednu lepu barbiku i ništa više."

"Dobro zdravlje, sve lepo u ljubavi, u školi i na poslu."

"Poželele smo da se udamo ", ispričali su sugrađani sa kojima je B92 razgovarao.

Godinu za nama mnogi su ocenili kao ključnu za otvaranje vrata Evropske unije Srbiji. Beograd je u 2010-toj na temperaturi u plusu i uz par kapi kiše, ušao kao domaćin, i to pod sloganom "Vrata su otvorena".

A turista je itekako bilo. Najviše njih kao i prethodnih godina, došlo je iz Slovenije.

"Mi smo iz Slovenije, želimo svima srećnu Novu godinu."

Prva beba rođena je samo nekoliko sekundi posle ponoći u ginekološko-akušerskoj klinici "Narodni front".

"Ovo je moja druga devojčica, sve je prošlo jako lepo, na potpuno moje zadovoljstvo u svečanoj atmosferi, sa predivnom ekipom lekara i sestara. Potpuno posebno", kaže mama Jelena Marković.

Devojčica je sa tri kilograma i 350 grama i 51 centimetar dobila desetku na porođaju. Dežurni lekar kaže da je nemoguće namestiti vreme prirodnog porođaja.

"Ovaj put smo imali radni doček sa jednim lepim porođajem, praktično u prvom minutu posle ponoći dobili smo jednu lepu zdravu devojčicu koja se porodila vaginalno, spontano", ističe Aleksandar Jurišić, dežurni lekar u GAK "Narodni front

"Ja obično kažem - možete da namestite carski rez, ali kad je u pitanju spontani porođaj, onda je to dosta teško izvesti", navodi on.

Dva sata posle ponoći provod je u gradu i dalje trajao. Uz domaće di džejeve, piće, negde i pod maskama.

Maske se nisu dugo zadržale, ali zato gosti jesu do duboko u noć.

Pokloni za prve bebe

Grad Beograd će dvema prvorođenim bebama pokloniti po 300.000 dinara, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas.

"Jedna od privilegija gradonačelnika jeste da 1. januar može da provede sa bebama", rekao je Đilas i naveo da će grad dati pokolone i jednoj i drugoj mami.

"Imamo jednu devojčicu i jednog dečaka. Grad Beograd prvorođenoj bebi daje 300.000 dinara, a kompanija Flora će obezbediti hranu za bebe od šestog meseca do godinu i po dana", kazao je Đilas.

Gradonačelnik je izrazio nadu da će u Beogradu biti još više beba i dodao da će grad nastaviti da pomaže trudnice i porodilje.

"Doplaćivaćemo im do pune plate, a nezaposlenim porodiljama ćemo davati dodatak za nezaposlene. Pokrenuli smo priču o vantelesnoj oplodnji, to je preuzela Republika, a ako od toga ne bude ništa, mi ćemo kao grad za naše sugrađane to raditi", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.