Izvor: RTS, 17.Jul.2020, 17:51

Beograd prodaje deo svoje Palate – kako su simboli Balkana postali teret za državu

Posle priče o Sava centru, Geneks kuli, na red je došla i Beograđanka. Kako su simboli Beograda i najmodernije građevine na Balkanu postale gubitaši i teret za građane i državu?
Grad Beograd ponudio je na prodaju svoj deo Palate Beograd po početnoj ceni od 20,6 miliona evra.

Pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju sva fizička i pravna lica, a ukupno je ponuđeno više od 19.000 metara kvadratnih poslovnih prostora u ovoj zgradi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />Budući kupac treba da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta uz obavezu da neće promeniti namenu zgrade.
"Palata je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda. Svaka rekonstrukcija mora da se radi u saglasnosti sa Zavodom, to kupac zna i to piše u tenderu i nema promene namene. Na taj način smo obezbedili da se sačuva Beograđanka onakva kakav je bila, a da s druge strane bude modernizovana", izjavio je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.
Grad je obavezao kupca da položi depozit od deset odsto procenjene vrednosti, koji može da bude i veći, ukoliko se na tenderu bude pojavilo više ponuđača.
Beograđanka je dugo bila simbol našeg grada i važila je za jednu od najmodernijih zgrada na Balkanu. Danas pravi velike gubitke i nema potrebe da građani plaćaju njeno održavanje.
"Nema nikakvog razloga da Grad Beograd iz budžeta, od para svih Beograđana, pokriva gubitke Beograđanke. S druge strane, novi vlasnik će morati da plaća porez na imovinu koji je više od milion evra godišnje. Mi kao Grad nećemo dotirati Beograđanku. To će biti samo korist za Grad Beograd", navodi Vesić.
Prijave za kupovinu podnose se do 29. jula, a javno nadmetanje zakazano je za 31. jul.
Da podsetimo, Beograđanka je izgrađena u periodu od 1969. do 1974. godine po projektu arhitekte Branka Pešića i jedno je od najznačajnijih ostvarenja beogradske arhitekture s kraja 60-ih godina 20. veka. Sa 23 sprata, u to vreme, predstavljala je najvišu zgradu Beograda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.