Beograd - prestonica novinarske elite sveta

Izvor: Blic, 15.Jun.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd - prestonica novinarske elite sveta

Glavni grad Srbije domaćin je još jedne svečanosti planetarnih razmera - do sutra će biti svojevrsna svetska prestonica novinarstva. Više od 400 novinara, urednika i menadžera medija iz 51 države učestvuju u radu 57. kongresa Međunarodnog instituta za štampu (IPI), kojeg je juče u zdanju republičkog parlamenta, uz intoniranje himne „Bože pravde", otvorio šef države Boris Tadić.



Hari Štajner, osnivač Medija centra i jedan od osnivača NUNS, uz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << reči dobrodošlice, ukazao je da je u mnogim zemljama stalan pritisak na medije. Ukazao je da je 2007. godina jedna od najkrvavijih za medije - čak 93 medijska radnika su izgubila život radeći svoj posao.

Dejvid Dedž, direktor IPI, naveo je da organi gonjenja još nisu otkrili ubice novinara Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Dade Vujasinović, niti se zna ko je pokušao likvidaciju Dejana Anastasijevića, novinara „Vremena".

- Niko nije optužen niti osuđen. Želim da podstaknem vlasti da reše te slučajeve. Nisam, međutim, ovde da bih držao lekcije Srbiji nego sam došao iz dubokog poštovanja prema ovoj zemlji - kaže Dedž, uz podsećanje na dugu tradiciju IPI da održava kongrese u državama u kojima se događaju demokratske promene.

- A, evo nas sada u Srbiji, u veoma značajnom trenutku - dodao je predsednik IPI.

Predsednik Tadić razjašnjava da neotkrivanje ubica novinara pokazuje da nema konkretnih saznanja „čak ni u istražnom postupku" i poručuje da će sa svoje funkcije stalno insistirati da zločinci završe iza zatvorskih rešetaka. On veruje da su iza nas „mračne devedesete godine u kojima je bilo mnogo nevinih žrtava, pa i među novinarima", i da Srbija, uprkos mnogim izazovima i pritiscima, svakodnevno radi na razvoju demokratije.

Predsednik Srbije apostrofira da su reči izvinjenja pretpostavka pomirenja, da je lično uputio izvinjenje svim narodima, ali da ne može da zaboravi činjenicu da su i nad Srbima vršeni zločini, a da su svetski mediji o tome nedovoljno izveštavali.

- I danas očekujem izvinjenje svih predstavnika naroda bivše Jugoslavije zbog nevinih žrtava koje su nanete srpskom narodu - bio je izričit Tadić.

Kongres koji se upravo održava u Srbiji nazvan je „Budi u Beogradu". Protokolom je predviđeno da u utorak, 17. juna, kad skup bude zvanično okončan, koncert na Kalemegdanu održi trubač svetskog glasa Boban Marković.

Zaključak prve sesije: Okean mržnje je znak za Balkan

Za pomirenje naroda jugoistočne Evrope najvažnije je kažnjavanje svih zločinaca, zaključak je prve sesije „Kad oružje utihne: međunarodne perspektive procesa pomirenja", u okviru koje je raspravljano i o ulozi medija u procesu pomirenja. Učesnicima su se obratili Vladimir Gligorov, sa bečkog Instituta za međunarodne studije, Tim Džuda, engleski novinar, Drago Hedl, urednik splitskog „Feral tribjuna", Senad Pećanin, direktor sarajevskog lista „Dani", i Biljana Srbljanović, dramski pisac.

- Region je učinio značajan napredak nakon završetka ratova, mada postoje džepovi u kojima vlada netrpeljivost. Bezbednosni rizik postoji između Srbije i Kosova, ostala područja su uglavnom pacifikovana - ističe Gligorov, uz opasku da su ekonomske veze ojačale od 2000. godine i pada autoritarnih režima u Beogradu i Zagrebu.

- Možda se u inostranstvu čuje ponešto o „Egzitu" i „Evroviziji", čini mi se da se i percepcija u inostranstvu polako menja - kazao je Tim Džuda.

Nacionalizam je, po mišljenju Pećanina, najveći problem u regionu u kojem veoma mali broj intelektualaca i novinara ima spremnosti i smelosti da govore o zločinima koje su počinili njihovi sunarodnici.

- Lako je u BiH naći one koji će govoriti o zločinima Srba i Hrvata, ali je svega desetak onih koji žele da govore o zločinima Bošnjaka i njihovom ponašanju. Predsednik Srbije Boris Tadić se izvinio u Srebrenici, ali nema reciprociteta iz Sarajeva - analizira Pećanin.

Za Srbljanovićevu je „okean mržnje znak regiona", a pod terminom „balkanizacija podrazumevaju se velike katastrofe".Ona apeluje da balkanske zemlje usaglase sadržaj udžbenika iz istorije i ističe da i „rastući nivo kiča i festivalska atmosfera doprinose okeanu mržnje".

Teme 57. kongresa

Kongres u brojkama


50 godina postoji Međunarodni institut za štampu (IPI)

57. po redu kongres održava se u Beogradu

400 novinara, urednika i menadžera medija iz 51 zemlje je doputovalo u Beograd

Nedelja:

„Kad oružje utihne: Međunarodne perspektive procesa pomirenja" i u okviru te teme, uloga medija u procesu pomirenja

„Novi mediji: Nove mogućnosti, nove pretnje" - vesti se svetom šire putem mejlova, blogova, SMS-ova, režimi pojačavaju kontrolu

Ponedeljak:

„Da li trka za profitom guši medije i medijske slobode?", „Međunarodna saradnja novinara"

Utorak:

Granice tolerancije: 60. godišnjica Deklaracije o ljudskim pravima UN".

Uručivanje nagrade „Free Media Pioneer 2008"

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.