Beograd ponovo među najzagađenijim gradovima sveta, u Valjevu vazduh opasan po zdravlje

Izvor: RTS, 07.Dec.2019, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd ponovo među najzagađenijim gradovima sveta, u Valjevu vazduh "opasan" po zdravlje

Vazduh u brojnim gradovima Srbije ponovo može da se vidi. Na listi najzagađenijih gradova, Beograd je danas peti po redu. Teško se diše i u Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Nišu. U Valjevu je vazduh vrlo zagađen i kvalifikuje se kao "opasan" po zdravlje ljudi.
Krajem oktobra vazduh u više gradova Srbije bio je "jako zagađen". Teško se disalo u delovima Beograda, Novog Sada, Užica, Valjeva, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Pančeva, Subotice. Danas, slična situacija. 

Podaci Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je vazduh oko 14 časova bio "jako zagađen" u rejonu mernih stanica Stari grad i Novi Beograd.
To je peti, najviši stepen zagađenosti koji prikazuje automatski monitoring kvaliteta vazduha (odnosi se na PM-10 čestice).
Na mernoj stanici "Mostar" vazduh je "zagađen" (četvrti stepen), dok je na mernoj stanici Vračar vazduh kategorisan kao "dobar" (drugi stepen).
Prema podacima sajta airvisual.com, Beograd je danas bio peti po zagađenosti grad na svetu, odmah posle Ulan Batora, Biškeka, Sarajeva i Delhija.
Indeks zagađenosti vazduha u Beogradu je danas 176 i kvalifikuje se kao "nezdrav". Koncentracija PM-2,5 čestica je 103 mikrograma po kubnom metru.
Zagađenost u Valjevu opasna po zdravlje
Kada je reč o drugim gradovima Srbije, peti stepen zagađenja prikazuju merne stanice u Kosjeriću, Valjevu, Beočinu, Pančevu (Starčevo), Smederevu, Nišu.
Najzagađeniji vazduh udišu Valjevci, gde je, kako se navodi na sajtu Er vižual, indeks zagađenosti 309.
To znači da je vazduh u Valjevu kvalifikovan kao "opasan" po zdravlje ljudi.
Koncentracija PM-2,5 čestica je čak 259 mikrograma.  
Preporuke građanima
Kada je vazduh zagađen i okvalifikovan kao "nezdrav" i "opasan", opšta javnost i osetljive grupe su izložene velikom riziku da dožive jake iritacije i štetne uticaje na zdravlje koji mogu pokrenuti druge bolesti. Svi treba da izbegavaju vežbanje i ostanu u zatvorenom. 
Preporuka za građane je da izbegavaju naporne aktivnosti na otvorenom koje su praćene ubrzanim i dubokom disanjem i da te aktivnosti obavljaju u zatvorenom prostoru dok se ne poboljša kvalitet vazduha.
Takođe, ne preporučuje se otvaranje prozora i provetravanje kako zagađen vazduh ne bi prodro unutra.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vremenska prognoza - 8. decembar

Izvor: RTS, 07.Dec.2019

Beograd je ponovo bio jedan od najzagađenijih gradova, a veoma se teško disalo u Novom Sadu, Subotici, Kosjeriću, Nišu, Valjevu, Boru. Sa prvom kišom tokom dana i kvalitet vazduha je postajao bolji. Stručnjaci kažu da nije povećana emisija zagađujućih čestica, već su atmosferske prilike...

Nastavak na RTS...

Preporuke koje treba da poštujete kada je jako zagađen vazduh

Izvor: RTS, 07.Dec.2019

Kada je vazduh jako zagađen, kao što je danas slučaj u pojedinim gradovima u Srbiji, treba poštovati preporuke stručnjaka. . Ako volite da brzo hodate ili trčite u prirodi, danas bi to ipak trebalo preskočiti..."Skratiti...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.