BESANE NOĆI PERIĆA Strahuju da im Gučevo ne sklizne u dvorište

Izvor: Blic, 23.Feb.2015, 21:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BESANE NOĆI PERIĆA Strahuju da im Gučevo ne sklizne u dvorište

Milanka i Milan Perić iz Banje Koviljače od maja prošle godine nemaju miran san jer brdo ispod kojeg žive preti da im odnese kuću, ali i ugrozi još desetak domaćinstava u naselju Stara pruga.

Klizište je već odnelo deo komšijinog dvorišta, a ispod temelja kuće u kojoj su Perići ostali i pored upozorenja na moguće nedaće, pojavile su se rupe.

Mesna zajednica ne može da pomogne

Radosav Jošić, zamenik predsednika Saveta mesne zajednice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kaže da je Perićeva kuća među prvima gde se pojavilo klizište, da su potrebna velika geološka ispitivanja stabilnosti tla, ali da je to izuzetno skupo. - Milan nam se obraćao ali mi nemamo nikakve mogućnosti. Čak i da se iseli iz kuće, to klizište ugrožava i druge porodice. Dolazila je gradska komisija i potvrdila da još nisu svi isplaćeni koji su dobili kategorizaciju za nadoknadu štete od poplave - kaže Jošić.

Milan je kuću nasledio od oca i kaže da nema gde da ide.

- Posle majskih kiša krenulo je obrušavanje betonskih podzida u koje sam uložio mnogo novaca, ali i da tonu delovi kuće. Mesecima dežuram i ne spavam, a kad kiša padne izađem napolje i obilazim okolo strepeći da kuća ne sklizne niz brdo na komšijske domove. Iz kriznog štaba su mi preporučili da napustim kuću, ali gde da idem. Predao sam papire za nadoknadu štete i obuhvaćen sam drugom kategoriom ali još ništa nisam dobio – priča Milan i dodaje da treba da dobije 200.000 dinara.

To bi, kako kaže, uložio u nova ojačanja i sanaciju oštećenja na popucalim zidovima nevelike kuće sagrađene 1966. godine.

- Tu sam od rođenja. Bilo je i ranije klizišta, prvo 1984. pa 2006. godine, kada mi je urušen podrum. Sad je krenulo sa druge strane i samo gledam u pravcu Gučeva moleći se bogu da mi ne siđe u dvorište. Živimo na pola metra od odrona koji je pokidao i dovod i odvod vode. Struju su nam isključili jer kao socijalni slučaj nemam čime da platim. Komšije pomažu tako što dovučem kabl samo za sijalicu. Ulična rasveta ne radi, pa noću tumaramo i gledamo da ne upadnemo u provaliju, a za koji dan nećemo imati ni put - ispoveda se Milan. Smatra da bi neko morao stručno da utvrdi da li je zemljište podložno daljem klizanju ili je reč o običnom odronu.

Ovaj građevinski radnik, koji radi samo u sezoni, strahuje da je reč o klasičnom klizištu i da će kao i druge komšije biti iseljen.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.