Izvor: B92, 25.Jan.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Analiza stanja u Sandžaku

Ljubljana -- Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije, objavio je analizu političke sutacije i položaja Sandžaka.

U analizi "IFIMES-a", pod naslovom "Sandžak: Regija koja spaja ili deli SCG?", piše da se je položaj Bošnjaka promenljiv, od znatnog poboljšanja u vreme Zorana Đinđića, do sadašnjeg slabljenja, kada je Rasim Ljajić postavljen za predsednika Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom.

To je i "krajnje ciničan stav >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Koštuničine Vlade, koja sama nema snage da se suoči sa tužbama za ratne zločine i isporučivanjem svih optuženih generala, na čelu sa Karadžićem.

"IFIMES" dodaje i da nova vlast u Srbiji jasno poručuje da joj saradnja sa Hagom nije prioritet i tvrdi da se slučajevi, poput onih u Štrpcu i Sjeverinu, mogu rešavati u domaćim sudovima, a da nijedan krivični postupak protiv zločinaca, koji su ubijali Bošnjake, u pomenutim selima, nije pokrenut.

Ljubljanski institut smatra da u situaciji, kada se u Srbiji akutelizuju nacionalna pitanja, treba rešiti i pitanje odnosa između većinskog naroda i nacionalnih manjina, pogotovu u sferi učešća manjina u političkom životu, što do sada nije bio slučaj.

"U SCG se nacionalne vrednosti naroda nameću manjinama kao opšte društvene vrednosti, što znači da SCG nije spremna za multikulturalizam, odnosno interkulutralizam i građansko društvo", piše "IFIMES" i dodaje da se u postupku donošenja novog Ustava ne može minimalizirati činjenica neophodnosti odgovorne prirodne regionalizacije Srbije, uvažavajući geografiju, privrednu, etničku i druge osnove u kojoj bi regija Sandžak imala mesto i afirmaciju, a samim tim i država Srbija.

U analizi stoji i da je politika Mila Đukanovića usmerena na cepanje jedinstvenog nacionalnog tela Bošnjaka, Albanaca, crnogorskih Srba i hrvatske zajednice u Boki Kotorskoj, kao i da "u današnjem periodu podeljenosti pravoslavnog stanovništva u Crnoj Gori, na Crnogorce i Srbe, pozicija Bošnjaka igra ulogu 'jezička na vagi', koji održava Đukanovićevu vlast. Pored albanskog stanovništva i Bošnjaci predstavljaju odlučujući faktor u eventualnoj crnogorskoj nezavisnosti...U Crnoj Gori gde su u jeku moderni i probuđeni nacionalizam, Bošnjaci su dovedeni u situaciju da, ako ne bi na izborima podržali premijera Đukanovića, onda bi im se prišila etiketa da su prosrpski orjentisani, pošto se u Crnoj Gori indirektna podrška očuvanju države, zbog očuvanja Sandžaka, gleda kao 'srpska stvar'. Na ovakav način crnogorske vlasti direktno sprečavaju ostvarivanje elementarnih ljudskih, građanskih, nacionalnih, političkih prava i sloboda bošnjačkog naroda u Sandžaku. Samostalnost Crne Gore donela bi još veću nestabilnost u regionu, pogotovo kada se uzme u obzir činjenica da bi u samostalnoj Crnoj Gori samo Crnogorci bili manjina, dok bi Srbi, Albanci i Romi u bukvalnom smislu bili većina".

"IFIMES" zaključuje da je pitanje statusa regije Sandžak centralno pitanje srpsko-crnogorskih odnosa, kao i da je očuvanje teritorije Sandžaka uslov za opstanak Bošnjaka između dve političke vatre, između Crne Gore i Srbije, prenosi dopisnik B92 iz Ljubljane Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.