Izvor: Blic, 19.Sep.2016, 17:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alpinisti sa Alpa oduševljeni lepotama Srbije: Švajcarci krote Drinu i Taru

Osmoro Švajcaraca svoje veštine u sportu ovih dana oprobava na Tari, verući se uz litice, ploveći Drinom, pešačeći planinom.

„Green bear“, udruženje za outdor sportove iz Bajine Bašte i srodna organizacija „SUP trail adventure“ iz Švajcarske, doveli su sa Ženevskog jezera grupu zaljubljenika u adrenalinske sportove.

- Najvičniji su veslanju na daskama, s tim što ovde savladavaju jezero Zaovine, ali i kanjon Drine dug 60 kilometara od Višegrada do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jezera Perućac. Prelaze i kanjone manjih reka, spuštaju se niz litice, planinare, šetaju se do tarskih vidikovaca - priča Milisav Mijatović iz „Green Beara“, jedan od domaćina gostima iz podnožja Alpa.

Dolasku gostiju iz „zemlje sira i satova“ posredovao je Abel Katali, Švajcarac. Po majci je Srbin, ali ne zna nijednu reč našeg jezika. U zavičaj svoje majke, Bajinu Baštu, prvi put je došao pre dve godine i poneo preporuku kolegama po pasiji da im Tara nudi nove izazove.

- Priroda je slična kao u Švajcarskoj. Oduševljeni smo planinom, terenima, gostoprimstvom, srpskom kuhinjom. Naša uža specijalnost je pedling (veslanje na dasci), dobri smo alpinisti, a ovde smo da usavršimo i ostale discipline. Tara ima odlične potencijale za adrenalinski i sportski turizam, koji je sve više zastupljen, i šteta bi bilo to ne iskoristiti - kaže Andrej. Kažu da ih je privuklo to što je kanjon Drine po veličini treći u svetu.

- Uzbudljivo je i pomalo naporno, tempo je žestok jer odmah s jedne prelazimo na drugu disciplinu. Tara i Bajina Bašta su prelepi za alpinizam i planinarenje, ali jedna od najlepših uspomena koju ćemo poneti iz Srbije jeste klekovača. Tako dobar napitak nigde nismo pili - priznaje Loren iz mesta Veve sa Ženevskog jezera.

Grupa koja trenutno osvaja vrhove Tare i kroti kanjon Drine prethodnica je novih tura koje će ubrzo stići iz Švajcarske.

- Nove ture očekujemo zimus, kada Taru zaveju snegovi. S obzirom na to da su iz alpske zemlje, bar tako kažu, neće im biti teško da se snađu u ekstremnijim uslovima - priča Miloje Jovanović iz udruženja „Green bear“.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.