Alergijska kijavica izaziva astmu

Izvor: Politika, 13.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alergijska kijavica izaziva astmu

Čak 80 odsto pacijenata sa astmom ima i alergijski rinitis, ali obično jedno od ova dva oboljenja nije dijagnostikovano

Od specijalnog izveštača

Varšava, juna – Broj obolelih od astme u Evropi dostiže već 300 miliona, pa su lekari odlučili da pokrenu projekat podizanja svesti o važnosti rane i pravilne dijagnostike ove bolesti. Na Evropskom kongresu za alergiju i kliničku imunologiju, koji je nedavno održan u Varšavi, prvi put je predstavljen >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Karma projekat posvećen novim smernicama za lečenje astme i alergijskog rinitisa kao udruženih oboljenja. Na ovom simpozijumu čulo se da je alergijska kijavica glavni uzrok nastanka astme. Čak 80 odsto pacijenata sa astmom ima istovremeno i alergijski rinitis, ali obično jedno od ova dva oboljenja nije dijagnostikovano. Alergijska kijavica znatno pogoršava broj astmatičnih napada, mnogo su češće posete lekaru, hospitalizacije, korišćenje hormonskih lekova, a, naravno, svaku državu to mnogo košta. Troškovi direktnog medicinskog lečenja onoga što smatramo dosadnom, alergijskom kijavicom godišnje koštaju 510 miliona evra, izračunali su pedantni Francuzi, dok se u isto vreme za lečenje epilepsije izdvoji 390 miliona, a za lečenje raka debelog creva 470 miliona evra.

Karma projekat zato insistira na podizanju svesti i kod običnih ljudi i kod lekara u smeru aktivnog traženja i procene da li pacijenti sa astmom boluju i od alergijske kijavice. Kijanje u salvama, šmrcanje, crvenilo očiju ili svrab nosa nisu simptomi preko kojih može olako da se prelazi, jer ako se godinama ponavljaju, ostavljaju posledice na sluznicu i vode u astmu u velikom broju slučajeva.

– Uvek kada kontroliše nos, lekar je dužan i da posluša pluća i pomisli na astmu, jer reč je o jednom disajnom putu. Bitno je na odgovarajući način lečiti hroničnu alergijsku kijavicu, kako bi se sprečilo nastajanje astme. Međutim, samo od 15 do 20 odsto lekara opšte medicine prihvata alergijski rinitis kao bolest koju treba lečiti, a samo od 20 do 30 odsto je leči ispravno – pojasnila je za „Politiku” profesorka Mirjana Bogić, alergolog, jedan od naših predstavnika na prvom sastanku Karma inicijative.

Projekat Karma, nazvan tako po početnim slovima preporuke o kombinovanom lečenju astme i rinitisa (Combined Asthma and Rhinitis Managment Alliance), zamišljen je kao dugoročni projekat koji ima za cilj da lekarima širom Evrope, pa i u Srbiji, pomogne da identifikuju, leče i kontrolišu pacijente sa oba oboljenja. Lekari iz cele Evrope tokom stručnih radionica upoznali su se sa rutinskim načinom otkrivanja hronične alergijske kijavice kod astmatičara i sa najpogodnijim terapijama. Najviše interesovanja izazvala je nova nehormonska terapija, manje štetna za pacijente, naročito za decu, pri čemu je posebna pogodnost što umesto pumpice dete dobija lek u granulama, jednom dnevno.

Pulmolog, profesorka Branislava Milenković smatra da je u osnovi ovog projekta želja da se lečenje astme poboljša, jer i pored svih napora i obilja lekova kod velikog broja pacijenata astma nije dobro kontrolisana, posebno u Srbiji.

– Osobe koje imaju astmu nauče da trpe simptome, da ne spavaju poneku noć, da izbegavaju stepenice, jer se zadišu i slično. Cilj je, međutim, da svaki pacijent bude pod terapijom „skrojenom” prema njemu, da može dobro da spava svake noći, da normalno obavlja svoje aktivnosti, da se popne bez problema na treći sprat. Alergijska kijavica nije teška bolest, ne odnosi život, ali remeti svakodnevni život, a kod astmatičara uzrokuje pojavu napada i zato mora da se leči – objasnila je doktorka Milenković.

Olivera Popović

[objavljeno: 13/06/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.