Vera Pejić Sutor ponovo predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Okt.2019, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vera Pejić Sutor ponovo predsednica Samouprave Srba u Mađarskoj

Vera Pejić Sutor ponovo je izabrana za predsednicu Samouprave Srba u Mađarskoj (SSM), pošto je na konstitutivnoj sednici nove Skupštine dobila više glasova od jedinog rivala Milana Đurića.

Za nekadašnju direktorku Srpske osnovne škole u Batanji, koja se na funkciji prvog čoveka SSM nalazi još od 7. novembra 2014. godine, glasalo je devet od ukupno 15 članova Skupštine, dok je preostalih šest dobio vršilac dužnosti predsednika Srpskog kulturnog i dokumentacionog centra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i predsednik Udruženja umetnika "Krug".

Tajno glasanje je pokazalo da su se članovi najvišeg tela SSM držali "partijske discipline", jer je upravo devet mesta pripalo udruženjima okupljenim u koaliciju "Zajedno", dok je na drugoj strani, kao predlagač imena na izbornoj listi, ostao samo "Krug".

Nova-stara predsednica je odmah predložila i svoje najbliže saradnike, što je jednoglasno prihvaćeno. Za potpredsednika SSM u društvenom statusu izabran je Igor Rus, dok je potpredsednik u stalnom radnom odnosu postao Petar Bogdan, inače predsednik Samouprave Srbe u obližnjem Pomazu.

Nakon delimične izmene Statuta izabrani su i novi članovi tri stalna odbora, kao i još neki funkcioneri u sedištu SSM u Ulici Mikše Falka broj 3.

Svi članovi Skupštine SSM su sinoć, na prigodnoj svečanosti na Fakultetu za državnu upravu, dobili akreditive i predstavljaće srpsku zajednicu u narednih pet godina, do novih lokalnih i manjinskih izbora. Njih i predstavnike ostalih 12 zvanično priznatih nacionalnih manjina u Mađarskoj pozdravio je državni sekretar za nacionalna i verska pitanja Mikloš Šoltes, poželevši im uspeh u radu.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.