Slavilo se porodično i u klubovima

Izvor: Vesti-online.com, 16.Jan.2018, 06:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavilo se porodično i u klubovima

Igralo se i pevalo na dočeku srpske Nove godine u Lincu, najviše u klubovima, "Nikola Tesla", Ostrog, Vidovdan i Mlava. Bilo je i porodičnih i prijateljskih okupljanja u gradu na Dunavu, ali i celoj pokrajini Gornja Austrija, gde prema nezvaničnim podacima živi oko 60.000 Srba.

Budući da je ove godine doček bio u subotu, bila je to odlična prilika da se veliki praznik dočeka u nekom od brojnih udruženja. Osim klubova iz glavnog grada pokrajine, organizovan je doček >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << u Gmundenu, gde su članovi KUD "Knez Lazar", uz muziku i veselje radovali Novoj godini po starom kalendaru:

- Svima koji čekaju srpsku Novu godinu, u svoje lično ime i ispred udruženja, želim sve najljepše u 2018, sa nadom da ih služi pre svega zdravlje. Za nas iz kluba je ovo još jedna prilika da se lepo provedemo, kao porodica. Važno da se okupljamo kada imamo priliku i lepo družimo - kaže predsednik SK Mlava iz Linca, Rajko Mijatović.

Veselo i razdragano je bilo i u jednom od najstarijih srpskih udruženja u Austriji, Vidovdan. Svi su bili na nogama celo veče, ne žaleći truda da im ovaj doček ostane u trajnom sećanju:

- Po tradiciji, u društvu supruge, naših kumova i prijatelja, slavimo doček u Vidovdanu i radujemo se dolasku naše Nove godine, koju čestitamo svim Srbima ma gde bili na planeti. Neka ih prati svaka sreća - poručio je Boško Iveta, koji živi u Velsu.

Radovali su se i članovi KUD Ostrog, među kojima je bilo dosta penzionera:

- Nisam hteo da propustim doček uprkos zdravstvenim problemima. Mi penzioneri se redovno družimo po našim klubovima u Lincu, a drago nam je kada vidimo da su tu i mladi. Svima sve najlepše u 2018. godini - poručio je Mile Jurišić.

U jednom od najvećih udruženja ne samo u Lincu nego i samoj pokrajini, ali i Austriji, "Nikola Tesla", takođe je bilo praznično. Dame su neumorno igrale. Uprkos tome što je u proteklih nekoliko sedmica organizvano nekoliko slavlja, i ovog puta se okupilo više od 100 članova i prijatelja:

- Ovo je još jedan predivan praznik za sve nas i želim da svima čestitam dolazak srpske Nove godine. Verujemo da ćemo nastaviti sa druženjem i u 2018. godini - poručio je Željko Šormaz.

Pravoslavna Nova godina u našem narodu se naziva i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.