SREĆNA VAM PRAVA SRPSKA NOVA GODINA! Ovo je NAJJAČI DOKAZ da smo drevni narod

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Apr.2019, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SREĆNA VAM PRAVA SRPSKA NOVA GODINA! Ovo je NAJJAČI DOKAZ da smo drevni narod

Prema starosrpskom kalendaru juče u podne po lokalnom vremenu ušli smo u 7527. godinu!

Smederevci ovu tezu nevernicima mogu i da dokažu odmah. I to samo jednim pogledom na kulu Tvrđave iz 15. veka (računato prema važećem gregorijanskom kalendaru) na kojoj doslovce stoji autentični natpis prema kome je despot Đurađ Branković sazidao grad 6938. godine iliti 1430. prema aktuelnom kalendaru.

Znači, da Đurađ sada vlada Srbijom, slavili bismo 7527. godinu, >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << jer prema kalendaru koji su Srbi koristili do prihvatanja julijanskog kalendara ovo nije 2019. nego 7527. godina.

Reč je, naime, o najstarijem kalendaru poznatom istoriji u kojem su se godine brojale od Velikog potopa, odnosno postanka sveta 1. septembra 5508. godine pre rođenja Isusa.

Razlika od 5.508 godina može da se objasni i analizom nultog vremena koje je različito kod različitih naroda. Za islamski svet to je hidžra - 622. godina posle Hrista, za stare Rimljane to je bilo osnivanje grada Rima, a za stare Grke - prve olimpijske igre održane 776. godine pre Hrista.

- Za hrišćane i ceo današnji svet to je godina rođenja Isusa Hrista - kaže arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu Dragan Jacanović.

Postoje i dokazi koji ukazuju na to kada su Srbi počeli da broje godine i mere vreme.

- Odgovor na to pitanje naći ćemo u brojnim sačuvanim srednjovekovnim zapisima i natpisima. Despot Đurađ sazida Smederevo 6938. godine, despot Stefan pogibe 6935. godine... Knez Lazar pogibe na Kosovu 6897. godine, a kralj Milutin podiže Crkvu Joakima i Ane u Studenici 6822 - nabraja Jacanović koji godinama proučava fenomen drevnog kalendara u Srba.

Srbi su vreme ovim kalendarom zvanično merili od vremena Svetog Save u 13. veku (prema gregorijanskom kalendaru) kada je i postao zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve.

Od tada, svi dokumenti, nadgrobni spomenici, povelje, spomenici kulture, vremenski su određivani prema njemu. Najstariji sačuvani dokumenti na kojima se vidi upotreba ovog kalendara jesu Studenički tipik iz 1195. godine (6703.) i Karejski tipik Svetog Save iz 1199. (6707.) godine.

Najupečatljiviji dokaz je svakako i Kula 4 Malog grada u Smederevskoj tvrđavi koja je podignuta u 15. veku. Na njoj je natpis ktitora iz vremena gradnje. Originalni natpis glasi:

- V Hrista Boga blagoverni despot Gurg, gospodin Srblju i Pomorju zetskomu; zapovešću njegovom sazida se ovaj grad v leto 6938 - što je prema aktuelnom kalendaru zapravo 1430. godina.

Ovaj natpis impozantnih dimenzija - istorijski raritet - širok je 10,5 metara, dok je visina slova 35 centimetara. Kula je zbog krsta ozidanog iznad natpisa u narodu još poznata kao "Krstata kula" ili kula "Krstača".

- Srpski kalendar bio je zvanični kalendar svih srpskih država do 19. veka. Srpski narodni kalendar nije bio prosto nabrajanje dana, nedelja, meseci i godina već je svaka celina predstavljala jedinstvenu prirodnu pojavu - kaže Jacanović.

Prema starom srpskom kalendaru godina se delila na leto i zimu. Leto je počinjalo na Đurđevdan, 6. maja, a zima na Mitrovdan - 8. novembra.

Ovo su dva datuma kada se smenjuju dva godišnja doba što se poklapa i sa sunčevim kalendarom kada se menjaju energije. To je potvrdila i NASA koja je ustanovila da se ti veliki crkveni praznici poklapaju sa elektromagnetnim promenama Sunca.

Prema svemu ovome, reklo bi se da Srbi imaju jedan od najstarijih i najtačnijih kalendara na svetu.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.