Preterano konzumiranje hrane i pića tokom praznika

Izvor: Studio B, 03.Jan.2013, 18:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preterano konzumiranje hrane i pića tokom praznika

I dalje je vreme praznika, jer nas čekaju Badnje veče, Božić, Srpska Nova godina i još nekoliko slava, pa se nužno postavlja pitanje- jesmo li se opametili kad je reč o našoj staroj boljci prazničnog uživanja u jelu i piću bez kraja i konca?

Sudeći po broju poziva Hitne pomoći pretrivanja u hrani ove godine nije bilo, koliko u alkoholu. Da li zbog toga što smo racionalniji zbog zdravlja ili tanjih novčanika, tek čeka nas još praznika pa treba paziti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<

"Prema prvim procenama, u našem gradu biće napunjeno oko 20 miliona sarmi. A zatim će tim sarmama biti napunjeno oko milion i po Beograđana i njihovih gostiju", pisao je oko Nove godine pre više od 40 godina Duško Radović. Možemo samo da zamislimo koliko desetina puta su te praznične rezerve danas narasle u sred potrošačke groznice i onog našeg mrsno-posnog nacionalnog samozaborava u iću i piću od Svetog Nikole do Svetog Save. Ključno pitanje: znate li šta ste jeli za praznike?

Ni praznične sofre zbog besparice nisu što su nekad bile, al izgleda da je glad u stomaku ili oku u nas vazda ista. Mišljenje našeg sugrađanina potvrđuje statistika - među prvima smo u svetu po oboljenju organa za varenje, malignim bolestima i učestalosti dijabetesa kod dece.

- Ljubomir Pfaf, nutriciolog - Za praznovanje moramo da se podsetimo da posle 365 dana bila Nova godina, verski ili državni praznik dolazi novi praznik, da treba da živimo, radimo, doživimo stotu.

A pošto nam tek sledi praznik za praznikom - lekari savetuju obavezna tri obroka sa dve užine - a ne ništa ne jesti ceo dan pa se pretovariti uveče.

- Nada Macura - Mi hroničnim bolesnicima kažemo da se klone jakih, pikantnih, teških i slanih jela, imamo uvek povećan broj hipertenzija i srčanih udara a pogotovu šlogova.

Više voća i povrća, pre svega umerenosti i obavezna šetnja posle jela, to je formula zdravlja. I da formula prazničnih gotovo vojničkih rezervi sarmi i pečenja, mora biti proporcionalna rezervama koje ostavljamo želucu kako bi mogao sve te trepeze do kraja januara da opsluži.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.