Izvor: Studio B, 03.Jan.2013, 18:26 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Preterano konzumiranje hrane i pića tokom praznika
I dalje je vreme praznika, jer nas čekaju Badnje veče, Božić, Srpska Nova godina i još nekoliko slava, pa se nužno postavlja pitanje- jesmo li se opametili kad je reč o našoj staroj boljci prazničnog uživanja u jelu i piću bez kraja i konca?
Sudeći po broju poziva Hitne pomoći pretrivanja u hrani ove godine nije bilo, koliko u alkoholu. Da li zbog toga što smo racionalniji zbog zdravlja ili tanjih novčanika, tek čeka nas još praznika pa treba paziti. >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B <<
"Prema prvim procenama, u našem gradu biće napunjeno oko 20 miliona sarmi. A zatim će tim sarmama biti napunjeno oko milion i po Beograđana i njihovih gostiju", pisao je oko Nove godine pre više od 40 godina Duško Radović. Možemo samo da zamislimo koliko desetina puta su te praznične rezerve danas narasle u sred potrošačke groznice i onog našeg mrsno-posnog nacionalnog samozaborava u iću i piću od Svetog Nikole do Svetog Save. Ključno pitanje: znate li šta ste jeli za praznike?
Ni praznične sofre zbog besparice nisu što su nekad bile, al izgleda da je glad u stomaku ili oku u nas vazda ista. Mišljenje našeg sugrađanina potvrđuje statistika - među prvima smo u svetu po oboljenju organa za varenje, malignim bolestima i učestalosti dijabetesa kod dece.
- Ljubomir Pfaf, nutriciolog - Za praznovanje moramo da se podsetimo da posle 365 dana bila Nova godina, verski ili državni praznik dolazi novi praznik, da treba da živimo, radimo, doživimo stotu.
A pošto nam tek sledi praznik za praznikom - lekari savetuju obavezna tri obroka sa dve užine - a ne ništa ne jesti ceo dan pa se pretovariti uveče.
- Nada Macura - Mi hroničnim bolesnicima kažemo da se klone jakih, pikantnih, teških i slanih jela, imamo uvek povećan broj hipertenzija i srčanih udara a pogotovu šlogova.
Više voća i povrća, pre svega umerenosti i obavezna šetnja posle jela, to je formula zdravlja. I da formula prazničnih gotovo vojničkih rezervi sarmi i pečenja, mora biti proporcionalna rezervama koje ostavljamo želucu kako bi mogao sve te trepeze do kraja januara da opsluži.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine