Ovako Srbija dočekuje srpsku Novu godinu

Izvor: B92, 13.Jan.2024, 22:51

Ovako Srbija dočekuje srpsku Novu godinu

Večeras se na trgovima u gradovima širom Srbije dočekuje srpska Nova godina.

SPC i njeni vernici, ali i druge crkve koje poštuju julijanski kalendar, obeležavaju početak nove 2024. godine.

Beograđani pravoslavnu Novu godinu čekaju na čak dve lokacije - Trgu republike, gde ih zabavlja Saša Matić i Tea Tairović, i u Beogradu na vodi gde je spremljen multimedijalni spektakl, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << laserski šou i vatromet.

I u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji pravoslavni vernici obeležavaju smenu dveju godina po julijanskom kalendaru.

Večerašnjom proslavom organizovanom na otvorenom, Srbi u Gračanici nastavljaju tradiciju i šalju poruku da su u njihovim životima duboko utkane vrednosti hrišćanstva, pravoslavne vere i kosovskog zaveta, sa opstankom na Kosovu kao suštinskom porukom, bez obzira na višedecenijske izazove, previranja i stradanja, piše RTS.

"Nadamo se da ćemo imati veliki broj meštana iz naše opštine, ali i šire ovde i da ćemo zajedno uz dobru hranu, vola na ražnju, i tradicionalno kuvano vino i domaću rakiju se svi dobro zabaviti", kaže Sandra Đokić, direktorka Turističke organizacije Gračanica.

Čačane će u Novu godinu po julijanskom kalendaru uvesti Goran Bregović sa svojim Orkestrom za svadbe i sahrane, ali tu je i "gost iznenađenja".

I u Kraljevu je organizovan doček Nove godine po julijanskom kalendaru. Najpre je upriličen program za decu, a nakon toga nastupaju Nada Topčagić, Akapulko bend i trubači.

Kragujevčani će Pravoslavnu novu godinu dočekati na trgu uz nastup Van Goga, a Nišlije uz Amadeus bend.

I Novosađani će da više lokacija u gradu moći da dočekaju Novu godinu po julijanskom kalendaru.

Prema običajnom kalendaru, večeras se ne spava, a običaj je da se u toku noći služe vruća rakija, kuvano vino i krofne, a od mesa prasetina. U nekim krajevima u Srbiji se večeras priprema i česnica.

Nova godina po julijanskom kalendaru u našem narodu se naziva i Srpska nova godina, ali i Mali Božić, jer se na taj dan završavaju božićne svečanosti. Ipak, stari srpski običaji nalažu da se ispoštuje odlazak u crkvu i molitva za srećnu i berićetnu godinu, kao i za zdravlje, ljubav i slogu najbližih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SREĆNA SRPSKA NOVA GODINA Nestvarna atmosfera na gradskim trgovima, vatromet sija u svim bojama (FOTO)

Izvor: Blic, 13.Jan.2024

Dragi čitaoci, prijatelji i kolege, redakcija "Blica" želi vam srećnu Srpsku novu 2024. godinu.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.