OBIČAJI ZA SRPSKU NOVU GODINU: Obavezno ispoštujte svaki da ne biste imali baksuznu godinu!

Izvor: SrbijaDanas.com, 13.Jan.2021, 18:52

OBIČAJI ZA SRPSKU NOVU GODINU: Obavezno ispoštujte svaki da ne biste imali baksuznu godinu!

Večeras u ponoć dočekujemo Srpsku novu godinu, a narednog dana krsnu slavu Sveti Vasilije i praznik Mali Božić.

Prema našim narodnim običajima, na današnji dan ukućani spremaju svečanu večeru, a u ponoć jedni drugima čestitaju dolazak nove godine sa željama za dobro zdravlje i uspeh.

Sutradan se ručak služi ranije nego inače. Domaćice mese slane ili slatke vasilice, kolače od kiselog ili lisnatog testa, prelivene medom.

Pre je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << običaj da se jede glava od božićnog pečenja, a u današnje vreme to je svečana trpeza s boljim komadom mesa. Pored raskošne trpeze, na ovaj dan u kuću treba uneti neku novu stvar kupljenu tog dana, kako bi ukućani tokom cele godine imali napretka.

Veruje se da se tog dana ne treba svađati jer će vas u protivnom cele godine terati baksuz.

Takođe, ako na sam dan Malog Božića pada sneg, verovanje kaže da će naredna godina biti rodna.
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.