Danas počinje Nova 7530. godina po starom srpskom kalendaru

Izvor: KMnovine.com, 02.Apr.2021, 08:00

Danas počinje Nova 7530. godina po starom srpskom kalendaru

Kada Sunce u 12 časova pređe preko Pećke patrijaršije po Srpskom kalendaru počeće novo Leto 7530., meseca biljara (aprila) u drugom danu (2. aprila). Početak srpske kalendarske godine određuje Sunce, a ne čovek.



Tog dana ukrste se severna i južna energija Sunca i najavi dolazak Srpske nove godine. Srpsko leto traje sedam meseci, a zima pet…

Srbi su >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << znali da se na Mitrovdan seku energije koje dolaze sa Sunca u toku jedne kalendarske godine. Presek energija dobija se samo korišćenjem elektromagnetske sile, odnosno sile Prvog pokretača svih prirodnih pojava…




„Srpski kalendar” je najznačajniji naučni i kulturni spomenik srpskog naroda i linija vodilja kroz vreme i istoriju i čuvar srpskog identiteta. Današnja kompjuterska obrada podataka vrši se po protokolu „Srpskog kalendara” – godina, mesec, dan. Ovakav protokol nema nijedan drugi kalendar u svetu… Upravni akti svih srpskih država datirani su po „Srpskom kalendaru”, sa srpskim simbolom za vreme koji potiče iz Vinčanske kulture…




Sveti Sava je u leto 6707. uneo Srpski kalendar u Zakonopravilo, u prvi ustav Srpske pravoslavne crkve, pa je Srpski kalendar postao zvanični kalendar srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve…

Srpski kalendar Svetog Save, sa simbolom za vreme (), bio je zvanični kalendar svih srpskih država i Srpske pravoslavne crkve sve do 1881. Međutim, te godine, skriveno od srpskog naroda, potpisana je „Tajna konvencija” između Austrijskog carstva i Srbije. Po nalogu potpisnika „Tajne konvencije” Čedomilja Mijatovića, ministra Srbije, izbrisana je celokupna istorija i nauka srpskog naroda, koja se do tada učila na Velikoj školi, a sa njom i Srpski kalendar.


   
Kraj portreta Čedomira Mijatovića
   


Na osnovu „Tajne konvencije”, Srbija se obavezala da će uvesti Julijanski kalendar kao zvanični kalendar Srbije i Srpske pravoslavne crkve. Međutim, sa ovim se nije saglasio mitropolit Mihailo, pa je ministar crkvenih dela, istoričar Stojan Novaković, proterao mitropolita Mihaila iz Srbije i ustanovio nezakonitu crkvenu jerarhiju.

Nezakonita crkvena jerarhija sprovela je naređenje cara Franje Josifa, i Julijanski kalendar je od 28. juna 1881. godine, na Vidovdan, postao državni i zvanični kalendar Srpske pravoslavne crkve. Tako je prvi put u istoriji Svete srpske crkve uveden tuđ kalendar kao zvanični kalendar.

Tako je dan posvećen Svetom Stefanu, despotu srpskom, sa 19. jula pomeren na 1. avgust. U Crkvinama na grobnom kamenu Svetog Stefana piše: „u Leto 6935. meseca jula u 19. danu”. Datiranje na grobnom kamenu Svetog Stefana je po Srpskom kalendaru Svetog Save, a srpski narod slavi dan Svetog Stefana despota srpskog po tuđem Julijanskom kalendaru 1. avgusta koji je nametnuo car Franjo Josif…



Za vreme srpske carske dinastije Svevladović, koja je vladala Srbijom od leta 6000. do leta 6181. (od 492. do 675. godine po katoličkom kalendaru pape Grgura 13) i srpske kraljevske dinastije Drvanović, koja je vladala Srbijom od leta 6183. do leta 6662. (675. do 1160. godine), srpska nova godina počinjala je kada sunce u podne pređe preko tadašnje prestonice Raške, odnosno tamo gde živeo vladar Srbije. U vreme srpske carske dinastije Svevladović napisano je Srpsko četvorojevanđelje na 305 strana, koje se smatra Svetim srpskim rukopisom. Prepis se nalazi u Dablinu (Republika Irska).





Izborom navoda dragocenih podataka Mr Milana T. Stevančevića želimo da vas podsetimo na neprocenljivo značenje srpskog kalendara u trajanju našeg naroda i veliku nepravdu koja je nam je naneta njegovim potiskivanjem.





* * *


Iza nas stojite jedino - vi! Ako želite da nastavimo da radimo, podržite nas. Ostalo je na nama.





 
Ukoliko Vam više odgovara neki drugi način, konakirajte nas na kmnovine@gmail.com





Pratite nas na FacebookTwiter ili Instagram



PROČITAJTE JOŠ:   
Svastika nije arijevski simbol - KM NovineSvastika nije arijevski simbol Pogrešno je misliti da je svastika (kukasti krst) drevni simbol belih zavojevača Arijevaca sa severa koji su pokorili neolitsku domorodačku Indiju, odakle je kasnije zaista preuzet preko budizma od Kineza i Japanaca, i aktuelizovan u Evropi u HH veku od strane Hitlera koji ga je uzeo za zvanični simbol nacističke Nemačke.


PROČITAJTE JOŠ:   
Srpska istorija po Konstantinu Jirečeku - KM NovinePortal "Koreni" od danas objavljuje delove iz poznate knjige češkog istoričara Konstantina Jirečeka, pod naslovom "Istorija Srba". Pokušaćemo da se na to veoma vredno delo ponegde i kritički osvrnemo. Razmatraćemo određene nazive naroda, kao i toponime, u kojima se ponekad krije ona istina za kojom, manje ili više, (bez)uspešno tragamo.


PROČITAJTE JOŠ:   
Zoran Vlašković: Povodom 627 godina od Kosovskog boja - Spomenik čuvar srpske istorije i junaka - KM NovineU spomenik ugrađeno 17.200 kamenih blokova - Najveći beleg srpske istorije danas čuva kosovska policija. - Muratovo turbe niko nikad nije čuvao. U istoriji srpskog naroda najznačajniji datum vekovnog postojanja i bitisanja na balkanskom prosturu vezuje se za 28. jun 1389.





KM Novinama je potrebna vaša podrška - pročitajte zašto KLIK
Izvor: Rasen    :: © 2014 - 2021 ::    Hvala na interesovanju

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.