Danas je Mali Božić i Nova godina

Izvor: IstocnoSarajevo.net, 14.Jan.2011, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas je Mali Božić i Nova godina

Za vjernike Srpske pravoslavne crkve, danas je prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, koji se zove još i Mali Božić, posvećen Obrezanju Gospoda Isusa Hrista i Svetom Vasiliju Velikom. Shodno Mojsijevom zakonu, svako jevrejsko muško dijete je osmi dan po rođenju podlijegalo obredu obrezanja, činu koji predstavlja pečat saveza zaključenog između Boga i Avrama - praoca Jevreja. Hristos se podvrgao ovom obredu kako bi dokazao da je primio ljudsku prirodu i da bi zakon bio >> Pročitaj celu vest na sajtu IstocnoSarajevo.net << ispunjen, jer "Hristos nije došao da ukine zakon, već da ga dopuni".

Obred obrezanja ukinut je na Apostolskom saboru održanom 51. godine nove ere.

Prvi dan Nove, julijanske godine je posvećen i Svetom Vasiliju Velikom, kesarijskom episkopu i jednom od svetih otaca, koji je na taj dan okončao ovozemaljski život 379. godine nove ere.

Sveti Vasilije Veliki rođen je 329. godine u Kapadokiji, Mala Azija, i u zrelim godinama je primio hrišćanstvo.

Bio je uzor hrišćanskog življenja, napisao je više bogoslovskih, kanonskih i apologetskih djela, autor je jedne od liturgija koja nosi njegovo ime i jedan je od ustrojitelja monaštva.
 
Izvor:Srna
Pogledaj vesti o: Doček srpske nove godine

Nastavak na IstocnoSarajevo.net...






Povezane vesti

Danas je Mali Božić i Nova godina

Izvor: RSplaneta.com, 14.Jan.2011

Za vjernike Srpske pravoslavne crkve, danas je prvi dan Nove godine po julijanskom kalendaru, koji se zove još i Mali Božić, posvećen Obrezanju Gospoda Isusa Hrista i Svetom Vasiliju Velikom.

Nastavak na RSplaneta.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta IstocnoSarajevo.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta IstocnoSarajevo.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.