Sremac sevdalija

Izvor: RTS, 31.Dec.2014, 16:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sremac sevdalija

Doček Nove godine nezamisliv je bez narodne muzike i dobre sevdalinke. Malo je poznato da su pisci najlepših sevladinki bili Laza Kostić, Šantić, Radičević i Zma,j ali i Dragiša Nedović iz Kragujevca i Sremac, sevdalija, Aleksandar Slepčević iz Rume, koga je, uoči praznika posetila ekipa TV centra RTS-a iz Šapca. Čitaj mi!

Srbija danas 1 Niš u 2014. godini

2 Sremac sevdalija

3 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Nova godina u neobnovljenoj kući

4 Učenici obradovali najstarije Leskovčane

5 Uspešna godina za leskovačke "Zvezdice"

Sevdah je način života- meraklijski, a sevdalinka pesma čežnje i ljubavi i treba je osetiti, kaže Aleksandar Slepčević iz Rume, Sremac, a sevdalija.

Autor dve knjige o ovoj vrsti narodne pesme, iako nema muzičko obrazovanje, snimio je i otpevao pedesetak sevdalinki, 15 je sam napisao i komponovao, ne za tržište, kaže, već za svoju dušu.

"Kome je Bog podario da voli muziku, on je srećan čovek. Kome je podario da oseti sevdalinku, on je izuzetno srećan, a kome je podario i da peva i da oseća, on je zaista bogat", kaže Aleksandar Aca Slepčević, Sremac sevdalija iz Rume.

Po zanimanju je mašinski inženjer, inficiran sevdalinkom, kako navodi, još od devete godine, kada ju je prvi put čuo na radiju u izvođenju Safeta Isovića, ne sluteći da će ovu legendu narodne muzike, ne samo upoznati, već o njemu napisati i knjigu autentičnih razgovora.

"Ne mogu da objasnim kakva je u meni osećanja ta interpretacija probudila. Ja sam imao dečačku želju da upoznam Safeta Isovića. To se tada činilo nemogućim. I zato je to u knjizi san. Moj san. Ko postavi sebi cilj, on i dođe do njega", kaže Aleksandar Slepčević.

Na poziv bosanskog Ministarstva kulture, knjigu je promovisao u kući sevdaha u Sarajevu, a potom i učestvovao u snimanju filma o Safetu Isoviću. Posle smrti pevača, od negove supruge Emine, dobio je za uspomenu Safetove lične predmete.

Zbog bogatog stralaštva, našao se i u Enciklopediji sevdalinke, srećan što je, kako kaže, uz pesmu u životu uvek imao motiv da ide dalje...

Aleksandar Slepćević kaže da mu život nije bio lak i da je sve sam postigao, a da mu je u svemu

tome, najviše pomogla sevdalinka.

rts.sabac@rts.rs

+381 15 353 269
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine,   Kragujevac

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.