Izvor: Politika, 13.Jan.2015, 16:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pojeo vuk magarca, tuguju i čovek i jarac

Na doček Srpske nove godine kod crkve brvnare u Jablanici veterinar Dragiša Slović Teher će samo sa jarcem Tihomirom, jer je magarca Tatomira letos pojeo vuk

Jablanica na Zlatiboru – Na večerašnji tradicionalni narodni doček Srpske nove godine kraj crkve brvnare u zlatiborskom selu Jablanici ovdašnji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << veterinar Dragiša Slović Teher dolazi samo s jarcem Tihomirom, bez magarca Tatomira. Okrnjena je ta jedinstvena trojka, nesvakidašnja seoska maskota, jer je – pojeo vuk magarca.

I to ne u erskoj šali, kakvim šeret Teher voli da uveseljava poznanike, niti u onoj izreci kad se ni posle dugog vremena ne ispuni ono što je obećano, koju uglavnom za političare vezuju. Zaista je neki gladan vuk pojeo jadnog magarca Tatomira. Zato će novogodišnje poklone, koji su jablaničkoj deci minulih dočeka kod crkve brvnare stizali na magarčevim leđima, sada dovući jarac Tihomir na sankama. Neveseo, jer je bez parnika ostao.

– Tačno je, još letos nam vuk pojede Tatomira, tugujemo za magarcem i ja i ovaj jarac – priča za naš list Slović dok polako priprema narodnu nošnju za doček. – Dao sam ga tada nekima da ga čuvaju u brdu, u jednoj livadi s njihovim konjima. Oni posle konje odveli, a Tatomira samog ostavili. Doćiće po njega, računali. Ali nakon dan-dva iz kakve šumetine iskočio vuk, spazio magare i rastrgao ga, jadne ostatke smo tu pronašli. A Tatomir je bio jedini magarac u Jablanici, bez njega ništa više nije kao što je bilo. Ipak, razmišljam nešto da bi trojka možda opet mogla da oživi ako bi se javio donator koji bi nam poklonio kakvo pule, magarence. Ovde bismo ga odgajali, Tihomir bi opet dobio parnika, a Jablanica svoju turističku atrakciju.

Magarac Tatomir je, pisali smo, bio živuljka dobre naravi, rado se igrao i s malom decom. Imao je deset godina i smatrali su ga blagoslovenim. Kad se jednom razboleo od teške bolesti tetanusa, gazda Teher ga je lečio injekcijama i antibioticima, pružio mu sve sa svoje strane, pa na kraju rekao: sad jedino može Bog da ti pomogne. Sedam dana je Tatomir bio nepomičan, a osmi dan, kao čudo, odjednom stao na noge i krenuo. Otpisani se vratio, reče tada Dragiša. Sada još ne može da prežali tog svog ljubimca, koga je, kao i Tihomira, voleo da osedla, a on narodno odelo obuče, pa da u trojci idu na Zlatibor i kojekuda, gde su ih turisti rado fotografisali.

Tako će večeras na dočeku u porti prastare crkve brvnare u Jablanici biti svirke trubača, pesme „iz vika”, novogodišnjeg vatrometa, loženja ostatka badnjaka, pa i lovačkog gulaša, kuvanog kupusa, vruće rakije i vina, kao do sada. S tim što veterinar Teher, seoski BožićBata, ovog puta dolazi samo s jarcem.

Branko Pejović

objavljeno: 14.01.2015.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine,   Nova godina

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.