Izvor: RTS, 08.Dec.2022, 13:04

Kako ćemo dočekati Novu godinu – na kojim trgovima se slavi, gde su vašari i šta košta

Od Nove godine dele nas još samo tri nedelje. Proveravali smo kako se gradovi u Srbiji i ugostitelji u njima pripremaju za najluđu noć. I dok će se na pojedinim trgovima slaviti, i ove godine postoje lokalne samouprave koje su odlučile da novac namenjen organizaciji dočeka 2023. na otvorenom preusmere u humanitarne svrhe.
Najveće interesovanje za doček Nove godine kako domaćih, tako i stranih turista je za Beograd. U prestonici će se 2023. godina >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na otvorenom dočekati na dve lokacije: ispred Narodne skupštine, gde će koncert biti namenjen mlađoj populaciji, i u Beogradu na vodi, najavili su nadležni.

U periodu od 15. decembra do 15. januara trajaće manifestacija "Beogradska zima" u okviru koje će biti mnoštvo besplatnih sadržaja i za najmlađe i za najstarije posetioce.
"Prema našim podacima, smeštajni kapaciteti u Beogradu su u periodu oko novogodišnjih praznika gotovo u potpunosti popunjeni. Mi smo prezadovoljni brojem poseta iz inostranstva. Čak i novembaru je popunjenost bila značajno veća nego ranije.
Od januara do novembra Beograd je imao isti broj noćenja kao u čitavoj 2019, koja je bila rekordna. Ako je 2019. bilo oko 2.700.000 noćenja, mi smo do kraja oktobra stigli do tog broja. To znači da će broj noćenja u 2022. biti oko tri miliona.
Turisti dolaze iz celog sveta. Iz Ruske Federacije, Turske, Nemačke, regiona. Mi nismo više samo regionalna, pa čak ne ni Evropska, već svetska destinacija. Popularni smo i u Americi.
Jedino je drastično manje gostiju iz Kine nego što je to bilo 2019. Nadamo se da će to da se promeni uskoro, pogotovo što se uvode dve nove avionske linije za Kinu", kaže Miodrag Popović, direktor Turističke organizacije Beograda.
Anketa pokazuje da se cene dočeka u kafićima, restoranima i hotelima u prestonici u koje su uključeni piće i hrana kreću od 40-ak, pa do čak 200 evra po osobi.
U Novom Sadu doček 2023. i završnica projekta Evropska prestonica kulture
Organizovanog dočeka 2023. biće i u Novom Sadu, ali ne na trgu, već u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave. To će istovremeno biti i ulaznica u završnicu projekta Evropska prestonica kulture. Osim za 31. decembar, srpska Atina ima spreman program i za 13. januar.
"Dana 31. decembra nastupaju britanski trio Kosheen, Stereo MC's, DJ Biesmans, Perpetuum Jazzile, kao i domaći alternativni bendovi Repetitor, Obojeni program, Monohrom i drugi.
Dana 13. januara nastupaće džez pijanista Tigran Hamasyan, Sevdaliza, Konstrakta, Shortparis, violinista Lajko Feliks, Ke Ma i Šihan Vang, Nneka, Yu grupa u 'unplugged' izdanju, Divanhana, Sana Garić...
Biće organizovane i tri izložbe – jedna posvećena Mileni Marić Ajnštajn u Muzeju Grada Novog Sada na Petrovaradinskoj tvrđavi, druga Milutinu Milankoviću u Studiju M, dok će se treća održavati na otovorenom na Petrovaradinskoj tvrđavi i biće posvećena Nikoli Tesli.
Što se raspoloživosti kapaciteta tiče, razgovarali smo sa nekoliko hotela i svi su rekli da su u to vreme već popunjeni 90 do 100 posto. Očekujemo da će i svi kafići biti puni.
Kod nas je tradicija da se slavi i veče pre i za doček i dan posle. Među mladima su veoma aktuelne i dnevne žurke", kaže Željana Rudić, organizator za razvoj i promociju turističkih proizvoda Turističke organizacije Novog Sada.  
U pojedinim novosadskim kafićima ulaz je slobodan, dok će cene pića biti nešto više nego obično. Cene aranžmana u koje su uključeni piće i hrana kreću se od 30-ak evra po osobi, pa naviše.
Bez dočeka na trgu u Subotici, novac ide mladima i za lečenje dece
Božićno-novogodišnja atmosfera već se oseća u centru Subotice.
"Počeo je tradicionalni zimski vašar u centru grada. Postavljeno je 70 karakterističnih drvenih kućica u kojima su ponuđeni novogodišnji suveniri i pokloni, rukotvorine, gastronomski specijaliteti i topli napici.
Vašar će na Malom Korzou biti otvoren do 8. januara naredne godine. Iz lokalne samouprave navode da će od 15. decembra u gradu i prigradskim naseljima biti postavljeno pet mobilnih klizališta, dok se u centru grada montira ledeni tobogan za decu.

Polovinom decembra, na period od mesec dana, biće uključeni novogodišnji ukrasi, ali će, zbog štednje struje, raditi za 30 procenata manje rasvetnih tela", javlja dopisnik RTS-a Toni Bedalov.
"U hotelima i restoranima Subotice i Palića uveliko se prodaju novogodišnji aranžmani. U najvećem hotelsko-ugostiteljskom preduzeću na Paliću – 'Elit Paliću' kažu da je veliko interesovanje za praznične dane, pa je oko 50 procenata hotelskih kapaciteta već prodato.
Trodnevni novogodišnji aranžman sa dva noćenja i dočekom Nove godine u restoranu 'Mala gostiona' staje 28.500 dinara. Novogodišnja noć u palićkom restoranu koji je nedavno proslavio 170 godina rada staje 6.000 dinara po osobi, a repriza 4.000 dinara.
Trenutno je rezervisano oko 40 procenata mesta. Ostali subotički ugostiteljski objekti nude proslavu najluđe noći po cenama od 50 do 70 evra. Nekoliko lokala objavilo je i pozive za dnevne dočeke koji počinju 31. decembra u podne.
Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić doneo je odluku da sredstva iz budžeta Grada, u iznosu od 5.911.000 dinara, opredeljena za doček Nove godine na centralnom gradskom trgu, budu preusmerena mladima i za lečenje dece", dodaje naš kolega.
U Šapcu i Zrenjaninu sve popularnije dnevne žurke
U Šapcu se još ne zna da li će biti organizovanog dočeka na gradskom trgu.
"Novogodišnja rasveta na ulicama zasijaće 15. decembra. Većina lokala u gradu tradicionalno organizuje doček Nove godine. U restoranu 'Mali Balakan', sva mesta su već popunjena, a cena po osobi u tom ugostiteljskom objektu je 5.500 i 6.500 dinara.
Za najluđu noć, uglavnom su u ponudi aranžmani sa neograničenom konzumacijom hrane i pića. Najjeftnija takva rezervacija je, kako smo saznali, 4.500 dinara po osobi, a najskuplja ulaznica je u hotelu 'Sloboda' 85 evra. U Šapcu su poslednjih godina sve popularnije dnevne žurke, uoči dočeka Nove godine", kaže Nenad Tomašević, dopisnik RTS-a iz Šapca.

Zrenjaninci i njihovi gosti 2023. će moći da dočekaju na gradskom trgu uz zvuke rok bendova.
"Cela površina Trga slobode biće okićena i pretvorena u 'Božićno selo' sa ulaznim kapijama, kućicama, jelkama, klupama i mestima prilagođenim za fotografisanje.
Od sredine decembra na tom prostoru Turistička organizacija Grada Zrenjanina i Kancelarija za mlade organizuju svakodnevnu prodaju proizvoda iz domaće radinosti, suvenira, novogodišnjih dekoracija, toplih napitaka (kuvano vino, topla čokolada, čaj) i brze hrane (langoš, mekike, kobasice).
Na trgu će biti postavljeno i pet gorionika sa panjevima i balama slame za sedenje. Novogodišnji program počinje 30. decembra u 20 sati, kada će se na centralnoj bini smenjivati di-džejevi i plesne grupe", kaže Sanja Petrović, direktor Turističke organizacije Zrenjanina.
"Program pod nazivom 'Grad otvorenog srca' počinje 31. decembra u 10 ujutru. Nastupaće gradski dečji hor, KUD-ovi, pozorišne trupe, Deda Marazovi će deliti paketiće, biće održana izložba kućnih ljubimaca, a deca će sama osmisliti najlepšu novogodišnju čestitku.
Večernji program počinje u 22.30, a tačno u ponoć, svi posetioci uživaće u vatrometu. Naši smeštajni kapaciteti su u potpunosti spremni da prime goste. Za sada, kada je reč o stranim turistima, imamo rezervacije iz Slovenije, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Bugarske...", dodaje naša sagovornica.
Zrenjaninski ugostitelji su pripremili raznovrstan i bogat program, a interesantno je da kafići sve više stavljaju akcenat na dnevne žurke. U pojedinim lokalima ulaznice se ne naplaćuju, ali je rezervacija obavezna. Ponude koje uključuju piće i hranu kreću se od 4.500 do desetak hiljada dinara.

Zaječarski ugostitelji obećavaju bogat meni i vrhunsku zabavu
Zaječarski hoteli i restorani se posle dve godine pauze zbog zdravstvene situacije, ubrzano pripremaju za doček Nove godine.
"Mnogi ugostiteljski objekti još nisu izašli sa ponudom i cenama, ali svi obećavaju bogat meni i vrhunsku zabavu. Iz gradske uprave i dalje nemamo potvrdu da li će biti organizovanog dočeka Nove godine na trgu, kao što je to bilo ranijih godina, pre korone.
Nezvanično saznajemo da se program priprema, a u kom formatu, biće objavljeno narednih dana. Ono što je sigurno jeste da će od 26. do 30. decembra, u organizaciji Turističke organizacije Zaječara, na gradskom skveru biti održan Novogodišnji bazar.
Svoje proizvode – med, rakiju, vino, suhomesnate prerađevine, tekstil i ručne radove izložiće proizvođači iz raznih krajeva Srbije. Biće organizovan i program za najmlađe u okviru kojeg će Deda Mraz deliti deci poklone", javlja kolega Vladimir Glišić iz zaječarskog dopisništva.
I ove godine planine u Srbiji ugostiće za doček Nove godine desetine hiljada posetilaca
Planine su česta novogodišnja destinacija za brojne turiste.
"Novogodišnji praznici na planini, pa još ako bude snega – prava idilična slika. Na planinama u užičkom kraju, tradicionalno se, godinama, tražilo mesto više. Tako će, čini se, biti i ovoga puta.
Najposećeniji će biti Zlatibor, gde je već rasprodato oko 80 odsto mesta u hotelima, ali će po najavama sve biti puno. Trodnevni aranžmani, u zavisnosti od broja hotelskih zvezdica i onog šta uključuju koštaju 37-38.000 dinara do preko hiljadu evra. Za najam apartmana treba 100 evra dnevno, pa naviše. Kao i ranije organizuju se doček i repriza dočeka na otvorenom uz koncert na Kraljevom trgu kraj jezera u centru planine.
Iako se dogovori sa izvođačima tek privode kraju, izvesno je da će 1. i 2. januara u zlatiborskim hotelima i restoranima biti dobar deo estrade, a očekuje se oko 50.000 turista", kaže dopisnica RTS-a Slavica Jovanović.
"Na Zlataru se, takođe, uveliko popunjavaju kapaciteti tj. rezervišu mesta. Trodnevni hotelaski aranžman na toj planini je u proseku 20 do 30.000 dinara, zakup apartmana je od 60 do 100 evra dnevno, a sam doček uz večeru 4-5.000 dinara. Veliko interesovanje je i za Taru, pa je većina hotela već rasprodala smeštaj. Dan boravka u tarskim hotelima košta 5-12.000 dinara, u zavisnosti od komfora.
Sam doček u 'Omorici' je 12.000 uz neograničenu hranu i piće, a cena apartmana je u proseku od 25 do 60 evra. Prvi put se i u Bajinoj Bašti smeštenoj između Drine i Tare, kroz koju turisti često samo prolaze, na gradskom trgu organizuje Bajinobaštanska zima koja će trajati od 31. decembra do 2. januara.
U novogodišnjoj noći sviraće trubači i domaći bend, a biće i Deda Mraz i predstave za decu. Posle male pauze od 5. do 19. januara kreće Božićno seoce", dodaje naša koleginica iz Užica.
Novi Pazar, tradicionalno, novac namenjen organizaciji dočeka daje u humanitarne svrhe
Kao i Subotica, i Grad Novi Pazar će i ove godine pokazati svoju humanost tokom novogodišnjih praznika.
"U skladu sa merama štednje energenata Novi Pazar za predstojeće praznike neće biti ukrašen dekorativnom novogodišnjom rasvetom. Grad Novi Pazar će i ove godine, najverovatnije, umesto za organizovanje novogodišnjeg dočeka na trgu novac preusmeriti onima kojima je podrška najpotrebnija.
Od 2016. godine ova sredstava bila su namenjena deci bez roditeljskog staranja. Organizovanog dočeka u hotelima i restoranima gotovo da i nema, dok će se omladina zabaviti u kafićima.
Za Novi Pazar je karakteristično i to što ima veliki broj građana koji žive i rade u inostranstu i koji praznike u periodu od 25. decembra do 7. januara koriste da posete rodni kraj i rodbinu, pa je to vreme veridbi, svadbi, porodičnih slavlja i prijateljskih druženja što čini da atmosfera bude vesela i svečan", kaže Lidija Destanovic, dopisnica RTS-a.

Piroćanci i njihovi gosti u novu 2023. godinu ući će najverovatnije uz zvuke pesama Nevernih beba, koje bi trebalo da održe koncert na trgu ispred Doma kulture. Po tradiciji, tačno u ponoć trebalo bi očekivati raskošni vatromet koji se vidi iz svih delova grada.
Ranijih godina prilikom dočeka na otvorenom služeni su čaj i kuvano vino, pa se mnogi nadaju da će tako biti i ovoga puta.
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.