I Indonezija zabranila doček Nove godine

Izvor: B92, 31.Dec.2013, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Indonezija zabranila doček Nove godine

Islamska policija u indonežanskom gradu Banda Aće zaplenila je na hiljade petardi i truba, nakon što je gradska administracija po prvi put zabranila proslavu Nove godine.

Sinoć je policija sprovela raciju uličnih tezgi i prodavnica koje su prodavale ove proizvode sledeći direktivu islamske Konsultativne skupštine u kojoj stoji da su proslava Nove godine ili čestitanje „Srećan Božić“ zabranjeni u gradu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Banda Aće.

Vlasti grada podržali su “fatvu” zabranom novogodišnje proslave u gradu, prenosi AFP. Visoki zvaničnik islamske policije u Banda Aće Reza Kamilin rekao je AFP-u da je delovanje policajaca u oči novogodišnje noći imala za cilj da obezbedi da stanovnici poštuju pozive vlade i verske skupštine.

On je naglasio da ne treba uopšte da postoje proslave Nove godine. Zabrana nije zakonski obavezujuća, ali je nametnuta od strane šerijatske policije, čija uloga je u „očuvanju morala“.

Banda Aće je glavni grad provincije Aće, jedini deo Indonezije u kojem se primenjuje islamski, odnosno šerijatski zakon. Ovo je prvi put da je jedna administracija u ovoj provinciji zabranila proslavu Nove godine.

Kako je najavljeno islamska policija će sprovesti kontrole u hotelima i kagicima, koje je upozorila da ne organizuju proslave Nove godine. "Razbićemo svako masovno okupljanje. Ako neko bude vidjen sa petadrama i trubama one će biti zaplenjene", najavio je Kamilin.

Zemlja u kojoj je zabranjena Nova godina
Pogledaj vesti o: Doček Nove Godine

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.