MUZIČKA SREDA - koncert LA FEMME

Izvor: Plakatt.com, 13.Mar.2012, 15:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MUZIČKA SREDA - koncert LA FEMME

Dečji kulturni centar, Beograd
Wednesday 21 Mar 20:00

Sa radošću vas pozivamo na koncert ,,LA FEMME’’ u okviru ciklusa ,,Muzička sreda’’ 21. Marta u Velikoj Sali Dečjeg kulturnog centra u Bepogradu. Zahvaljujući saradnju Fakulteta muzičke umstnosti i Dečjeg kultrunog centra, naredne srede nas očekuje koncertno predavanja Katarine mitić (muzikolog) posvećen ženskom stvaralaštvu i izvođaštvu te muzički program koji će izvesti: Dina Čubrilo (klavir), Irina Naumovska (klavir), Olivera Tičević (sopran) i Marijana Šovran (sopran). Na programu će biti dela Baha, Šopena, Rahmanjinova, Pučinija... Koncert počinje u 20 časova i ulaz je slobodan.
Dominantan ”muški” kanon u istorije muzike vladao je sve do polovine prošlog veka i nije bio nimalo blagonaklon prema ženskom stvaralaštvu i umeću. Viševekovna borba za ravnopravnost žena u društvu je preneta i na umetnost, tako da je tek u poslednjih nekoliko decenija počelo istraživanje, razgovor i preispitivanje pitanja kanona istorije umetnosti Zapadnog modernog društva. Iako je prvi talas preispitivanja statusa žene u svetu umetnosti započeo tek osamdesetih godina prošlog veka, feministička muzikologija je nastala nešto ranije, već pedesetih godina, a cilj joj je bio da kroz kroz detaljan faktografski rad na prikupljanju podataka o životu i radu žena formira istoriografsko polje o delovanju žena u svetu muzike. Iz tadašnjih istraživanja smo saznali da je časna sestra Hildegard Bingenska (Hildegard von Bingen) rođena u 11. veku bila prva žena kompozitor koja je iza sebe ostavila veliki opus duhovnih kompozicija. Sa ”malim zakašnjenjem” od deset vekova, njena muzika je ipak pronašla put do slušalaca, pa tako danas na svim koncertima posvećenim ženskom muzičkom stvaralaštvu vrlo često možemo čuti bar jednu kompoziciju ove srednjovekovne umetnice.
Žene izvođači su u istoriji imale malo bolji status od žena kompozitora, te tako uz ime Roberta Šumana, neizostavno ide ime Klare Šuman, izvrsne pijanistkinje, ali i kompozitorke, što je dosta manje poznato, jer je njeno stvaralaštvo ipak ostalo u senci poznatog supruga, jednog od najistaknutijih kompozitora 19. veka.
Danas je situacija znatno drugačija i žene kompozitori i izvođači imaju jednaka prava kao i muškarci, ali treba da prođe još dosta vremena dok se istoriografska slika u svetu muzike ne promeni i u njoj istaknu sve one žene u istoriji koje su to svojim talentom i trudom zaslužile.
Katarina Mitić, muzikolog

Nastavak na Plakatt.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MEĐUNARODNI FESTIVAL MUZIKE ARANĐELOVAC - Koncert - Tijana Đuričić, Irina Naumovska, Aleksandar Budimir

Izvor: Plakatt.com, 13.Mar.2012

Muzička škola ,,Petar Ilić'', Arandjelovac . Saturday 17 Mar 19:00 . . Otvaranje četvrtog Međunarodnog festivala muzike u Aranđelovcu obeležiće, u subotu 17. marta u 19 časova, koncert Tijane Đuričić, sopran, Irine Naumovski, klavir i Aleksandra Budimira, harmonika. Program za glas,...

Nastavak na Plakatt.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Plakatt.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Plakatt.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.